Τρίτη 22 Απριλίου 2014

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικονομικής των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος: Κλιματική Αλλαγή



Του Πολυχρόνη Κασίδη,Δημοσιογράφος

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικονομικής των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος: Κλιματική Αλλαγή το διήμερο
26 και 27 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το συνέδριο διοργάνωσε το Εργαστήριο Επιχειρησιακών Ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Συνεργασία 2011» και του έργου με τίτλο «Σεμινάρια εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και πολιτικές καταπολέμησής τους μέχρι το έτος 2030, στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών και της Βιομηχανίας στην Ελλάδα».

Το Συνέδριο αποσκοπούσε να παρουσιάσει τα βασικά θέματα που απασχολούν σήμερα την Οικονομική των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος με έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή και στις πολιτικές επίλυσης του προβλήματος τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Απώτερος στόχος ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών άμεσα συνδεδεμένων με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Πρόεδρος του Εργαστηρίου Επιχειρησιακών Ερευνών και Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Χάλκος έκανε την εξής δήλωση στην εφημερίδα μας:

«Είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια που ονειρευόμουν εδώ και πολύ καιρό και αφορά την επαφή όσων ασχολούνται με την Οικονομική των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος έτσι ώστε να ερχόμαστε σε επαφή σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μπορούμε να ανταλλάσουμε απόψεις για το που βρίσκεται η ερευνητική δραστηριοποίηση του καθενός μας.
Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος γιατί είχα στο Συνέδριο όσους επιστήμονες ερευνούν σε εθνικό επίπεδο και δείξαμε ότι το Εργαστήριο Επιχειρησιακών Ερευνών, το οποίο διευθύνω, είναι σε πολύ υψηλό ερευνητικό επίπεδο αποτελεσμάτων και ευελπιστώ να πάμε ακόμη καλύτερα.
Το συγκεκριμένο Συνέδριο θα επαναλαμβάνεται με το 2ο Συνέδριο να πραγματοποιηθεί από τις 24 έως 25 Οκτωβρίου ή από τις 31 Οκτωβρίου έως 01 Νοεμβρίου του 2014 και θα είναι το ENVECON 2. Ο σκοπός είναι η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον χώρο και αυτό το πετύχαμε.
Το Συνέδριο περιελάμβανε 11 συνεδρίες όπου οι συμμετοχές προέρχονταν από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ακόμη και από το εξωτερικό καθώς είχαμε συμμετοχές από Αγγλία και Φιλανδία. Απώτερος σκοπός μου το 3ο συνέδριο να διεθνοποιηθεί.
Η προσέλευση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και απ’ την πλευρά των φοιτητών τους οποίους ευχαριστώ για την άψογη συμμετοχή τους γιατί πραγματικά έδειξαν ότι θέλουν να μάθουν και όχι μόνο ότι ήρθαν στις συνεδρίες. Είχαμε ερωτήσεις από φοιτητές που ήταν πολύ σημαντικό διότι μας απέδειξαν ότι είχαν διάθεση για μάθηση και αξίζει να τονίσω πως είχαμε συμμετοχή και στις 11 συνεδρίες. Άρα, δεν μπορεί να θέλει ένας Καθηγητής κάτι άλλο από το να είναι ικανοποιημένος.
Το όραμά μου, τόσο σε προσωπικό όσο και των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά μου, είναι να συνεισφέρουμε στο περιβάλλον, να βάζουμε ένα λιθαράκι και προσωπικά πιστεύω πως έχουμε βάλει όχι απλώς ένα λιθαράκι αλλά ολόκληρους λίθους και ας με επιτραπεί ο όρος γιατί έχουμε βάλει λιθαράκια στον χώρο των Οικονομικών και των Οικονομικών του Περιβάλλοντος και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτός είναι ο στόχος και η φιλοδοξία μας.»

πηγή: Εβδομαδιαία εφημερίδα "Θέμα" της Χαλκιδικής/ τεύχος 194



https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more