Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΑΪΜΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Σεπτέμβρης δεν είναι απότομος μήνας. Έρχεται πάντα όταν τον περιμένεις, μετά το τέλος του Αυγούστου και το τυπικό κλείσιμο της καλοκαιρινής περιόδου. Και εκεί που αρχίζεις να ανησυχείς για την δουλειά, για τον ΕΝΦΙΑ ή για το πώς θα βγάλεις τον χειμώνα φέτος, με σόμπα, με πετρέλαιο, ή με ξύλα πελετς έρχονται οι προγραμματισμένες δηλώσεις κατά την έναρξη και κατά το κλείσιμο της  Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πρώτα από τους μεν και ύστερα από τους δε και αλλάζει η διάθεση σου. Δεν ανησυχείς για τίποτα.  Η χώρα οδεύει προς την σωτηρία με σταθερά βήματα. Μας χειροκροτούν από το εξωτερικό. Ως συγχαρητήρια ή ειρωνικά αυτό είναι άλλο θέμα. Και αν θεωρείς ότι δεν πάμε καλά, υπάρχουν και οι άλλοι σωτήρες με υποσχέσεις απεριόριστές δίχως εκπτώσεις.

Αυτές οι δηλώσεις είναι «δηλώσεις ψυχολογικής υποστήριξης» και αν τις  συγκρίνουμε με τις περσινές  δεν θα παρατηρήσουμε μεγάλες διαφορές. Επαναλαμβανόμενες εκφράσεις αναμεμιγμένες με λίγο σως από την πρόσφατη επικαιρότητα για την δημιουργία εντυπώσεων. Όπως για παράδειγμα η αναφορά 60 δευτερολέπτων, (άντε και λίγο περισσότερο) στις ανασκαφές του εκπληκτικού μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης. Ξαφνικά με την Αμφίπολη ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Μακεδονικοί τάφοι  έγιναν μόδα σε όλα τα ΜΜΕ μόνο που ορισμένοι ακόμα ζορίζονται να αναφέρουν έστω και λίγο το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας.
Και εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Γιατί όταν μιλάμε για παιχνίδια συνειδήσεων και εξωτερικής πολιτικής υπάρχει ένα σημαντικό γεγονός που έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό του κόσμου της Μακεδονίας. Η νέα πινακίδα εφεύρεση των Σκοπιανών.
Για όσους δεν το έχουν παρατηρήσει  οι νέες πινακίδες των Σκοπιανών που κόβουν βόλτες μέσα στην ελληνική επικράτεια και κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, έχουν στην αριστερή άκρη της πινακίδας την αναγραφή ΜΚ δηλαδή Μakedonia και όχι FYROM όπως προβλέπεται ή SK δηλαδή Σκόπια όπως έχουν οι παλιές πινακίδες τους. Ακόμα χειρότερα  η αναγραφή βρίσκεται μέσα στο κλασσικό  μπλε ορθογώνιο σήμα-αναφορά ως  κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο εμφανίζεται ψευδώς καθώς  τα  αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχουν στην πινακίδα διότι ως κράτος δεν έχουν ενταχθεί.
Πρόκειται λοιπόν για ένα  σύμβολο-απάτη,  για μια εφεύρεση των σκοπιανών προκειμένου να παραπλανούν, να προκαλούν  και κυρίως να δημιουργούν συνειδήσεις. Αυτό το γεγονός έχει εξοργίσει πολλούς και εγείρει πολλά ερωτήματα. 
Ποιος τους επιτρέπει να κυκλοφορούν με αυτές τις πινακίδες;  
Από πότε τους  έχουμε αναγνωρίσει με την ονομασία Μακεδονία και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι; Είναι ενήμερη για την κατάσταση η πολιτική ηγεσία του τόπου και το αρμόδιο Υπουργείo;  
Μπορεί αυτοί να κυκλοφορούν στο κράτος τους με ότι πινακίδες θέλουν, αλλά όταν εισέρχονται στην Ελλάδα και τους επιτρέπουμε να κυκλοφορούν με αυτή την πινακίδα ελεύθεροι άνετοι και ωραίοι με ένα ύφος κατακτητή  τότε ή πολύ μαλθακοί είμαστε, ή υπερβολικά φιλελεύθεροι. Διότι εδώ δεν πρόκειται μόνο για αλληγορία των τελωνιακών αρχών που στο βωμό της τουριστικής οικονομίας  τους αφήνουν ελεύθερους να κόβουν βόλτες με αυτό το σήμα ενώ θα έπρεπε να απαγόρευαν την διέλευση, εδώ πρόκειται για μια άμεση  προκλητική  προσβολή μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Το χειρότερο είναι ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παραπλανούν τον μέσο τουρίστα που έρχεται από τις άλλες χώρες για διακοπές στην Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική, Κατερίνη κτλ.) Αν ο τουρίστας βλέπει σε πινακίδα σκοπιανού το σύμβολο ΜΚ, μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην ίδια την Μακεδονία τι θα αναλογιστεί; Oτι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ονομασία και πιθανώς την έχουμε αποδεχτεί ή έχουμε συμβιβαστεί με αυτήν.  
Εάν όμως σε μια ανάλογη σουρεαλιστική περίπτωση κάποιος κυκλοφορούσε με πινακίδες χώρας ATHENS τότε σίγουρα θα υπήρχε ραγδαία και άμεση κινητοποίηση  διότι θα επρόκειτο για μια απρόκλητη επίθεση στην ελληνική ονομασία της πρωτεύουσάς μας.  Αλλά γιατί στην εικόνα του ΜΚ όλοι κάνουν τα στραβά μάτια;
Είναι γεγονός ότι το ζήτημα της ονομασίας το έχουμε παραμελήσει. Είναι επίσης γεγονός ότι το μακεδονικό είναι ένα δύσκολο θέμα που χρειάζεται ισχυρή διπλωματία για να αντιμετωπιστεί και σαφώς υπήρξε συνεχής  πολιτική αδιαφορία τα προηγούμενα χρόνια και θα είναι τραγική αν συνεχιστεί. Διότι ορισμένα πράγματα έχουν και τα όρια τους. Ορισμένες φορές δεν πρέπει να δίνεις πολύ αέρα σε κάποιους διότι το εκμεταλλεύονται . Ειδικότερα όταν συνεχίζουν με προκλητικές βλέψεις.
Συνεπώς δεν αρκούν μόνο 60 δευτερόλεπτα αναφοράς στην Αμφίπολη για τα μάτια του κόσμου ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά  η πολιτική «μαϊμού» που εφαρμόζεται τόσα χρόνια από τη γείτονα χώρα και υπερβαίνει τα όρια του προκλητικού. Δεν αρκούν μόνο οι δηλώσεις αισιοδοξίας και εντυπωσιασμού με μικροαναφορές σε μακεδονικούς τάφους μόνο όταν ερχόμαστε στη Μακεδονία κάθε Σεπτέμβρη ή όταν γίνονται αρχαιολογικές ανασκαφές. Δηλαδή πριν την Αμφίπολη, η Βεργίνα και η Πέλλα δεν ήταν αρκετά;


γράφει ο Γεώργιος Τρ. Τσαντάκης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more