Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Όλα στη ΦΟΡΑ – Το Wikileaks “ξεκβρακώνει” την Φράου Μέρκελ – Στο φως απόρρητη συνομιλία για την Ελλάδα

Τι έλεγε το 2011 για την χώρα μας
Σύμφωνα με αυτά, οι κοριοί της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) κατέγραψαν την Μέρκελ να μιλάει στον βοηθό
της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για επιπρόσθετο haircut των ομολόγων στο 50%, από 21% που είχε συμφωνηθεί μερικούς μήνες πριν.

Στο απόρρητο έγγραφο της NSA η Μέρκελ εμφανίζεται “χαμένη” για το τι να κάνει. Να κάνει άλλο ένα κούρεμα ή άμεση παροχή βοήθειας;«Ο φόβος της», αναφέρεται, «ήταν ότι η Αθήνα θα ήταν ανίκανη να ξεπεράσει το πρόβλημα ακόμα και με ένα επιπλέον “κούρεμα”, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της».

Μάλιστα, σκεφτόταν να ασκήσει πιέσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία για την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να βοηθηθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Στα συγκεκριμένα έγγραφα αναφέρεται επίσης ότι μόνο ο Σόιμπλε ήταν υπέρ του επιπρόσθετου κουρέματος. Όσο και αν προσπάθησε η Μέρκελ να τον περιορίσει δεν τα κατάφερε.

Η Γαλλία και ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τάχθηκαν υπέρ μίας πιο ήπιας προσέγγισης.

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήταν σταθερά αντίθετος, και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ περιγράφηκε ως «αναποφάσιστη για το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more