Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Κλειστές τράπεζες και ρώσικο εμπάργκο… έπνιξαν τις εξαγωγές ροδακίνων και κερασιών.

 Σε καλύτερη θέση τα βερίκοκα που συγκομίστηκαν νωρίτερα

Κλειστές τράπεζες και ρώσικο εμπάργκο… έπνιξαν τις εξαγωγές ροδακίνων και κερασιών. Σε καλύτερη θέση τα βερίκοκα που συγκομίστηκαν νωρίτερα



Ο όρος «ζημιά» είναι λίγος για να περιγραφεί η φετινή εξαγωγική χρονιά στα ελληνικά καλοκαιρινά φρούτα αφού εκτός από το δεδομένο μειονέκτημα του ρώσικου εμπάργκο (που ισχύει από πέρσι τον Αύγουστο) φέτος οι εξαγωγείς - εντελώς αιφνιδιαστικά - ήρθαν αντιμέτωποι με το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και την επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων (capital control). Ειδικότερα, για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα κεράσια που ο κύριος όγκος των εξαγωγών τους συνέπεσε με τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με κάποια άλλα φρούτα όπως για παράδειγμα τα βερίκοκα, που συγκομίστηκαν και πουλήθηκαν τον Ιούνιο.
Σήμερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου οι παραγωγοί επιτραπέζιων ροδακίνων περιμένουν την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης προκειμένου να πουλήσουν το προϊόν τους ενώ οι κερασοπαραγωγοί που ολοκλήρωσαν τη συγκομιδή και τις εξαγωγές κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες εμπορικές σεζόν των τελευταίων ετών.

Επιτραπέζια Ροδάκινα

Ειδικότερα για την πορεία της φετινής εξαγωγικής χρονιάς στα επιτραπέζια ροδάκινα ο πρόεδρος του Α.Σ. Venus, κ. Θεολόγης Καραΐνδρος αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «το πρώτο πρόβλημα που προέκυψε στις εξαγωγές όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στην οικονομία ήταν ότι δεν μπορούσαμε να καλύψουμε το κόστος των εξόδων στα μεταφορικά. Η χρονιά που συνεχίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη είναι λοιπόν πολύ δύσκολη και ευελπιστούμε τον επόμενο μήνα με την εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν διανομής να έχουμε μια αποσυμφόρηση και να αυξηθεί η ζήτηση. Όσον αφορά το ρώσικο εμπάργκο επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την φετινή εξαγωγική πορεία των ελληνικών επιτραπέζιων ροδάκινων».
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σάκουλας, Διευθυντής στον Α.Σ. Βελβεντού «Η Δήμητρα» προσθέτει: «οι εξαγωγές συνεχίζουν να πραγματοποιούνται μετ’ εμποδίων και με χαμηλές τιμές (οι εξαγωγές ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο). Ο Συνεταιρισμός μας εξάγει σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Η απουσία της ρωσικής αγοράς που ήταν σημαντική για το ελληνικό ροδάκινο εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις ενώ δεν είναι εύκολο όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν η ανεύρεση νέων αγορών. Η “πίτα” είναι δεδομένη και οι αγορές είναι συγκεκριμένες. Δεν είναι εύκολο να “παλέψεις” με κάποιους ανταγωνιστές που έχουν ήδη “ανοιχτές πόρτες”. Επιπλέον, οι τιμές φέτος είναι πολύ χαμηλές και ο παραγωγός είναι αυτός που θα δυσκολευτεί πολύ να αντεπεξέλθει από όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε».
Για μια δύσκολη χρονιά κάνει λόγο και ο κ. Παναγιώτης Τορλακίδης, υπεύθυνος του τμήματος εμπορίας του Α.Σ. Αλιάκμονα (περιοχή όπου συγκομίζονται τα περισσότερα πρώιμα ροδάκινα) σημειώνοντας μας όμως ότι ο συνεταιρισμός του κατάφερε να αντιμετωπίσει κάποια από αυτά μειώνοντας όσο μπορούσε τις ζημιές. «Είχαμε τεράστια προβλήματα στην διακίνηση. Οι διαθέσιμες ποσότητες ήταν μεγάλες, η κατανάλωση μειωμένη και οι εξαγωγές για ένα διάστημα σταμάτησαν λόγω των προβλημάτων στην ελληνική οικονομία», μας αναφέρει ο κ. Τορλακίδης. Και προσθέτει: «παρόλα αυτά ο Συνεταιρισμός μας κατόρθωσε με εταιρείες (της Ε.Ε.) που διαθέτουν δικό τους στόλο φορτηγών να εξάγει και να αποσυμφορίσει την αγορά. Όμως αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι όποιοι είχαν εξαγωγική γραμμή προς Ουκρανία και Ρωσία έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από εμάς αφού τα ψυγεία τους είναι ακόμα γεμάτα με προϊόν και αναμένουν την έναρξη του προγράμματος δωρεάν απόσυρσης από 1η Αυγούστου προκειμένου να τα διοχετεύσουν και να εισπράξουν κάποια χρήματα».

Κεράσια

Ακόμη χειρότερη είναι η εμπορική χρονιά που ολοκληρώνεται για το ελληνικό κεράσι. Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντα Τσέμπη, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας: «το πρόβλημα φέτος ήταν πολύ σοβαρό όσον αφορά τις εξαγωγές, γεγονός που προκλήθηκε από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή του μέτρου ελέγχου κίνησης κεφαλαίων αλλά και τα προβλήματα με το ρώσικο εμπάργκο. Για μια εβδομάδα περίπου οι εξαγωγές σταμάτησαν εντελώς γεγονός που όπως καταλαβαίνει κανείς ήταν καταστροφικό σε συνδυασμό μάλιστα και με την μεγάλη πτώση των τιμών (σήμερα οι τιμές είναι στα 80 λεπτά το κιλό ενώ αντίστοιχα πέρσι ήταν στα 1,30 ευρώ/κιλό)».
Και συμπληρώνει: «Ενώ υπήρχε ζήτηση δεν μπορούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως έπρεπε. Στη συνέχεια βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση αλλά τα capital control συνεχίζουν να μας δημιουργούν προβλήματα».
Για μια από τις χειρότερες εμπορικές περιόδους κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Διονύσιος, Μάρκου, πρόεδρος Α.Σ. Κερασιάς «Βόρρας». Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει: «η κατάσταση λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα είναι απογοητευτική. Όταν έκλεισαν οι τράπεζες δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε ούτε πρώτες ύλες για την συσκευασία (εισάγουμε από την Ιταλία). Προκειμένου να μην μείνει λοιπόν αδιάθετο το προϊόν μας πουλήσαμε στις βιομηχανίες σε πολύ χαμηλές τιμές».
Την ίδια εικόνα μας μεταφέρει και η κα. Αθανασία Σερδάρη, Διευθύντρια Πωλήσεων του Α.Σ. Νάουσας. Σύμφωνα με την ίδια: «το αποτέλεσμα των προβλημάτων στην ελληνική οικονομία ήταν τελικά να πουλήσουμε τα κεράσια μας σε πολύ χαμηλές τιμές αφού δεν είχαμε άλλη επιλογή εκτός από το να μείνουν αδιάθετα. Σε ότι έχει να κάνει με τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν μόλις έκλεισαν οι τράπεζες θα πρέπει να σας αναφέρω ότι ο συνεταιρισμός μας εξάγει σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η μεσολαβούσα τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε έχει έδρα τη Φρανκφούρτη. Αμέσως μόλις δημιουργήθηκε το πρόβλημα στην Ελλάδα δεσμεύτηκαν τα χρήματά μας μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την παραμονή μας ή όχι στο ευρώ».

Βερίκοκα

Καλύτερη πορεία είχαν τα βερίκοκα αφού το κλείσιμο των τραπεζών συνέβει αρκετές ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής και της εμπορίας του προϊόντος. Για την φετινή χρονιά στην Κόρινθο μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Δημήτριος Κατσίγιαννης, Γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου (Κορινθίας): «το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μας προορίζεται για την μεταποίηση. Ωστόσο με τις ποσότητες που οδηγούνται στις εξαγωγές – οι οποίες σημειωτέων είναι μικρές – δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα αφού η οικονομική κρίση με το κλείσιμο των τραπεζών ξεκίνησε μερικές ημέρες αφού είχαμε ολοκληρώσει τις εμπορικές μας πράξεις. Για το βερίκοκο στην περιοχή μας φέτος ήταν λοιπόν μια καλή χρονιά».
Για μια καλή χρονιά κάνει λόγο και ο κ. Άρης Λειβαδίτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου Άργους: «ευτυχώς η συγκομιδή μας ολοκληρώθηκε πριν το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital control οπότε αποφύγαμε πολλά προβλήματα που στη συνέχεια αντιμετώπισαν τα υπόλοιπα καλοκαιρινά φρούτα. Γενικά, οι κοκκινόχρωμες ποικιλίες πήγαν καλά. Με τα βερίκοκα ποικιλίας Μπεμπέκου είχαμε μείωση στην παραγωγή αλλά ευτυχώς υπήρχε ζήτηση. Ωστόσο, με τις τιμές στην κομπόστα δεν μείναμε ικανοποιημένοι».

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad αλλά και το κινητό σας ή την ταμπλέτα σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more