Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Στην Αργεντινή οι γυναίκες φτάνουν πλέον και στο βαθμό του στρατηγού

Άλλο ένα βήμα ισότητας


Στην Αργεντινή οι γυναίκες φτάνουν πλέον και στο βαθμό του στρατηγού
H στρατηγός πλέον Μαρία Ισαβέλ Πάνσα με την πρόεδρο Φερνάντες  
  • 3
Μπουένος Αϊρες, Αργεντινή
Ο Στρατός υπήρξε ιδιαίτερα παρεμβατικός στη σύγχρονη ιστορία της Αργεντινής με απανωτά αιματηρά πραξικοπήματα. Ακόμα και η λέξη στρατιωτικός δεν φέρνει τις καλύτερες εικόνες στο μυαλό των πολιτών. Η χώρα όμως έκανε ένα σημαντικό βήμα ισότητας: απέκτησε την πρώτη γυναίκα εν ενεργεία στρατηγό.

Πρόκειται για την 57χρονη Μαρία Ισαβέλ Πάνσα, η οποία είχε φτάσει στον βαθμό του συνταγματάρχη, τον ανώτερο που επιτρεπόταν.

Για την ιστορία είναι η δεύτερη γυναίκα στρατηγός, αφού πριν από μερικά χρόνια η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες έδωσε τον τίτλο του στρατηγού σε μια ηρωίδα της αργεντινής επανάστασης για την ανεξαρτησία από την ισπανική κορώνα: την Χουάνα Ασουρντούι (1780-1862).

Η Χουάνα Ασουρντούι αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Αργεντινής και της Βολιβίας. Για αυτό και πρόσφατα η κυβέρνηση της Βολιβίας έφτιαξε και δώρισε στην Αργεντινή ένα άγαλμά της, το οποίο τοποθετήθηκε απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο του Μπουένος Άιρες.

Η πρόεδρος είχε ουσιαστικά ανακοινώσει την πρόθεσή της να κάνει μια γυναίκα στρατηγό τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε γεύμα των Ενόπλων Δυνάμεων είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη γυναικών στον ανώτατο ιεραρχικά βαθμό των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Θα ήθελα να δω μια γυναίκα στρατηγό ή ναυαρχίνα, αν αυτή είναι η σωστή λέξη. Αποτελεί χρέος, αλλά είμαι βέβαια ότι οι γυναίκες που μπαίνουν στις Σχολές, θα τα καταφέρουν» είχε πει.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Φερνάντες υπέγραψε το σχετικό διάταγμα που προβλέπει ότι οι επαγγελματίες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν στην κατοχή τους και άλλο πτυχίο, μπορούν να φτάσουν και στις ανώτατες βαθμίδες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν. 

Στο Κογκρέσο μάλιστα επετεύχθη ομοφωνία, πράγμα σπάνιο στην πολιτική ζωή της χώρας. Στη Γερουσία υπέρ του Διατάγματος ψήφισαν και οι 58 παρόντες (επί συνόλου 72).

Από τους περονιστές η γερουσιαστής Μαρίνα Ριοφρίο υπενθύμισε ότι το κόμμα ανέκαθεν προωθούσε την ισότητα των φύλων. Άλλωστε, η γυναικεία ψήφος καθιερώθηκε το 1947 από την διάσημη πρώτη κυρία της χώρας Έβα Περόν.

Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more