Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

  • ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 
Σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών επιδίδονται από οι συστημικές τράπεζες, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ, την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση και την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για τη συμμετοχή του Δημοσίου στις ΑΜΚ, που πρόκειται να επισημοποιηθεί εντός της ημέρας με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Οι τράπεζες έχουν προθεσμία να αποστείλουν τα σχέδιά τους στην ΕΚΤ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.
Μετά την έγκριση των capital plans θα προκύψει και ο τελικός λογαριασμός για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Ταυτόχρονα, οι τράπεζες ξεκινούν τον τελικό γύρο συζητήσεων και συναντήσεων με ξένους επενδυτές που ήδη κατέχουν θέσεις στα χαρτοφυλάκια τους, αλλά και νέους. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες έχουν ήδη εξασφαλίσει τα κεφάλαια που προκύπτουν από τα βασικά σενάρια των stress tests και επιδιώκουν (τουλάχιστον δύο εξ αυτών) να καλύψουν και μέρος του δυσμενούς σεναρίου. Οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με δηλώσεις τους αμέσως μετά τα αποτελέσματα συνολικής αξιολόγησης από την ΕΚΤ, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν και την προετοιμασία που έχει προηγηθεί θα καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα τα κεφάλαια που πρέπει, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΚΥΣΟΙΠ κατέληξε στην αναλογία 25% μετοχές – 75% CoCos για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόκειται για την αναλογία των κοινών μετοχών και των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), βάσει της οποίας το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες.

  • ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του πρόκειται να διοργανώσει ένα νέο κύκλο σεμιναρίων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος εντελώς δωρεάν σε συνεργασία με διεθνή εταιρία συμβούλων – Manager’s Office. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
·  Εφαρμοσμένη Ανάπτυξη σε ξένες αγορές – Εξαγωγές    (διάρκεια 5 ώρες)
·  Ανάπτυξη σε Ελληνική Αγορά – Χονδρική πώληση και Marketing  (διάρκεια 6 ώρες)
·  Ανάπτυξη σε Ελληνική Αγορά – Λιανική πώληση και Marketing (διάρκεια   5 ώρες)
·  Ανάπτυξη σε Ελληνική Αγορά – Β2Β και Marketing (διάρκεια 5 ώρες)
·  Ανάπτυξη Marketing (ανά κλάδο) Λιανικού Εμπορίου (διάρκειας4 ώρες)
·  Ανάπτυξη Marketing (ανά κλάδο) Χονδρικού Εμπορίου (διάρκεια 5 ώρες)
·  Ανάπτυξη Marketing (ανά κλάδο) B2B (διάρκεια 5 ώρες)
·  CRM και η αναγκαιότητα του σε χονδρικό, λιανικό, εξαγωγές B2C και Β2Β  (ανά κλάδο) (διάρκεια 5 ώρες)
·  Σεμινάριο Social Media and web Marketing (διάρκεια 4 ώρες)
·  Σεμινάριο After sales (διάρκεια 4 ώρες)
Για την υλοποίηση τους θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις σε κάθε ενότητα, με όσους εκπροσώπους επιθυμεί η κάθε επιχείρηση και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο ή και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Νομού, εφόσον συμπληρωθεί ο ανάλογος αριθμός καταρτιζομένων που απαιτείται για κάθε τμήμα. Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να έχουν καταβάλει τις συνδρομές τους στο Επιμελητήριο έως και το τρέχον έτος 2015. Μετά τη λήξη των προγραμμάτων θα παραδίδεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Η αίτηση συμμετοχής βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.
Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 .

  • ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 350 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
Την προδημοσίευση - από 12/10/2015 η διαβούλευση - τεσσάρων δράσεων του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ ευρώ ανακοίνωσε ο υφυπουργός Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:(1) Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεννημένων πριν το 1991 συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος, αναμένεται να ενισχυθούν 2200 πτυχιούχοι για την πραγματοποίηση επενδύσεων προϋπολογισμού 5.000 με 25.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά το 100% της επένδυσης, (2)Ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων. Προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και αφορά επενδύσεις έως 60.000 ευρώ για το 100% της επένδυσης. Στοχεύει σε αξιοποίηση από 2.500 επιχειρήσεις και στη δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας, (3) Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων που αναπτύσσονται σε νέες αγορές, με έμφαση στην εξωστρέφεια, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Αφορά έως 1800 επιχειρήσεις, (4) Ενίσχυση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που αφορά επενδύσεις από 15.000-150.000 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση έως 700 επιχειρήσεων. Οι Προδημοσιεύσεις, οι Προσκλήσεις (καθώς και το σύνολο των εγγράφων που τις συνοδεύουν) των Προγραμμάτων, θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ http://www.antagonistikotita.gr/ και του ΕΣΠΑ www.espa.gr. Οι Προδημοσιεύσεις θα παραμείνουν σε διαβούλευση για ένα μήνα. Όπως σημειώνει το υπουργείο, η διαδικασία της προδημοσίευσης στοχεύει στην καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων. Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων και θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες.Στην αξιολόγηση των αιτήσεων ο χρόνος υποβολής δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση εφόσον πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

  • ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ   
Eλαφρά βελτίωση παρουσίασε τον Οκτώβριο ο δείκτης του Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών& Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), παραμένοντας όμως σε επίπεδα περίπου 15 μονάδες κάτω, από τα αντίστοιχα περυσινά. Σύμφωνα με την έρευνα «Οικονομική Συγκυρία» που ανακοίνωσε το ΙΟΒΕ, «επιχειρήσεις και καταναλωτές κινούνται σε ένα μετεκλογικό περιβάλλον... και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, τα οποία προσδιορίζονται από το πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους εταίρους». Σε όλους σχεδόν τους επιχειρηματικούς τομείς, Βιομηχανία, Κατασκευές, Λιανικό Εμπόριο καταγράφεται σχετική βελτίωση των προσδοκιών, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες. Θετικά εξελίχθηκε και η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη.

  • STRESS TESTS: ΑΝΑΓΚΕΣ 14,4 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΔΥΣΜΕΝΕΣ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΙ 4,391 ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ
Στη δημοσιότητα έδωσε το Σάββατο 31/10 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στα οποία υπέβαλε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ειδικότερα, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται στα 14,4 δισ. ευρώ, στο δυσμενές σενάριο, και στα 4,391 δισ. ευρώ στο βασικό. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά τράπεζα έχουν ως εξής: Για την Alpha Bank προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες 263 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 2,743 δισ. ευρώ στο δυσμενές.  Για τη Eurobank οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι 339 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 2,122 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονται σε 1,576 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4,6 δισ. στο δυσμενές. Για την Τράπεζα Πειραιώς είναι 2,213 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4,933 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν μέσω ιδιωτικής συμμετοχής τα κεφάλαια που απαιτούνται στο βασικό σενάριο, προκειμένου να αποφύγουν το Bail-in ενώ οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου. 

  • ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΝΑ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ & ΑΓΡΟΤΕΣ

Την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα υπερταμείο για μισθωτούς, ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες, με ταυτόχρονη διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ μόνο για τις προνοιακές και λοιπές μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες παροχών, όπου είναι εφικτό, με νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκαταλείπεται το σενάριο που προέκρινε το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» για σύστημα καθορισμένων εισφορών «νοητής κεφαλαιοποίησης» και κερδίζει έδαφος η πρόταση για ένα σύστημα καθορισμένων παροχών με ανταποδοτική σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές και εθνική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από τη φορολογία στα 384 ευρώ. Την ίδια στιγμή, σαρωτικές αλλαγές προωθούνται και στο μέτωπο των εισφορών. Για αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες εξετάζεται η σύνδεση των εισφορών τους με το πραγματικό εισόδημα, με διατήρηση μιας κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης.


  • ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ 20% ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Στην επιβολή ενιαίας εισφοράς 20% για την κύρια σύνταξη, στα πρότυπα του ΙΚΑ (6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη), και αύξησης επιμέρους εισφορών άλλων κλάδων οι οποίες είχαν μειωθεί προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, που θα υποβληθεί στους εκπροσώπους των δανειστών, καταρτίστηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής «ενιαίων κανόνων» για τις εισφορές και τις παροχές που θα ισχύουν με το νέο Ασφαλιστικό. Σε αυτό προβλέπεται αντίστοιχο ποσοστό 20% για την κύρια σύνταξη για τους ελεύθερους, τους επιστήμονες και (σταδιακά) για τους αγρότες με βάση, όμως, τουλάχιστον 2 κλίμακες υποχρεωτικών ασφαλίστρων (μιας κατώτατης και μιας ανώτατης) που θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα.
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ : ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 
Σημαντική μισθολογική ανισότητα καταγράφεται ακόμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα τόσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων ανέρχεται σε 45,2%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 41,1%. Παράλληλα, η μέση ωριαία αμοιβή των γυναικών στην Ευρώπη είναι κατά 16,3% χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ανδρών, πράγμα που σημαίνει ότι, ετήσια, οι γυναίκες εργάζονται χωρίς αμοιβή 59 ημέρες περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στην Ελλάδα φτάνει το 15%. Η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων είναι η διαφορά μεταξύ των μέσων ετήσιων αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Λαμβάνει υπόψη τρία είδη μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες: χαμηλότερες ωριαίες αποδοχές, λιγότερες ώρες εργασίας σε έμμισθες θέσεις εργασίας και χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης (για παράδειγμα διακοπή σταδιοδρομίας για τη φροντίδα παιδιών ή συγγενικών προσώπων). Στην Ελλάδα, η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων αντιπροσωπεύει το 45,2% .

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2014


Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων υπεγράφη απόφαση σύμφωνα με την οποία η υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους 2014 παρατείνεται μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2015. Κατά συνέπεια, ειδικά για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2014, θα υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι και 31/12/2015. Τέλος, για το ημερολογιακό έτος 2015, οι ως άνω καταστάσεις θα υποβληθούν μέχρι και 30/09/2016, ενώ οι τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι και 30/11/2016.
 
  • ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ 
Να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσα σε 20 μέρες θα κληθούν με ηλεκτρονική ειδοποίηση 198.904 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ προς τα ταμεία και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, οι οποίοι εάν δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) μέσα σε 20 μέρες, από τις 10 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, τα χρέη προς τα ταμεία αυξήθηκαν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ 995 οφειλέτες χρωστούν 3,4 δισ. ευρώ.
  • ''ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ'' ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ
«Κλείδωσαν» τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα χορηγηθεί φέτος σε περίπου 700.000 δικαιούχους από 1.100.000 πέρυσι. Το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση προβλέπει μειωμένη επιδότηση στα 0,25 ευρώ το λιτρο από 0,35ευρώ πέρυσι και αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια . Ειδικότερα δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι : (1)  Άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ από 30.000 ευρώ πέρυσι και ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ από 200.000 ευρώ πέρυσι, (2) Εγγαμοι με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ από 40.000 ευρώ πέρυσι και ακίνητη περιουσία αξίας έως 150.000 ευρώ από 300.000 πέρυσι, (3) Εγγαμοι με 1 παιδί και εισόδημα 22.000 ευρώ που προσαυξανεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Με τα νέα κριτήρια οι δικαιούχοι του επιδόματος από 5,5 εκατ που ήταν πέρυσι μειώνονται σε 2,3 εκατ. Ωστόσο πέρυσι είχαν υποβάλει αίτηση 1,1 εκατ νοικοκυριά ενώ φέτος υπολογίζεται ότι από τους δικαιούχους του επιδόματος περίπου 700.000 θα υποβάλλουν αίτηση.
Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος προκαλώντας κανονικό μπλακ άουτ στη ΔΕΗ. Όπως υπολογίζεται ένας στους τρεις καταναλωτές δεν πληρώνει, ενώ υπάρχει και ένας στους έξι αγρότες-μαϊμού με φτηνά τιμολόγια. Η διοίκηση της εταιρείας προσπαθεί να ανακόψει τη φρενήρη πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της, που έχουν εκτιναχτεί στα 2,2 με 2,5 δισ. ευρώ, ξεκινώντας πρόγραμμα διακοπών ηλεκτροδότησης σε μπαταχτσήδες. Οι έλεγχοι θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους έχοντες που διαμένουν σε πολυτελείς βίλες.
  • ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ 
Τα οικογενειακά επιδόματα του τρίτου τριμήνου του 2015 (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών) θα καταβάλει, τελικά, την ερχόμενη Πέμπτη ο ΟΓΑ σε 643.290 δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση Α21 μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου και πληρούν τις προϋποθέσεις. Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές φτάνει τα 223,4 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι υπέβαλαν αίτηση Α21 και δεν πληρωθούν, θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr) και να πληροφορούνται τον λόγο της μη πληρωμής (π.χ. ελλείποντα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν στον ΟΓΑ για να πληρωθούν αργότερα).

  • ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

Το ΕΚ υπερψήφισε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου τη θέση του επί της συμφωνίας με την Ελβετία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των πολιτών της ΕΕ, κάτι που θα καταστήσει δυσκολότερη την απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές. Η ΕΕ και η Ελβετία θα ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.

 
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.
 
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ 3η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ FOOD EXPO GREECE 2016
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συνεχίζοντας την προσπάθεια για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων του Νομού μας, προτίθεται να συμμετάσχει στη 3η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO GREECE 2016, που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Μαρτίου 2016 στο Metropolitan Expo στην Αθήνα. Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων –μελών του, θα είναι σε κοινό περίπτερο, τριών όψεων.Το κόστος της ενοικίασης του περιπτέρου ανέρχεται στα 245€/τ.μ. (τιμή με ΦΠΑ) και αφορά την κατασκευή περιπτέρου, φωτισμό με προβολείς, κοινή αποθήκη, βιτρίνα προβολής προϊόντων, υπερυψωμένο πάτωμα, info desk, καθίσματα και τραπέζι συσκέψεων, ψηφιακή εκτύπωση με το λογότυπο κάθε εκθέτη. Ελάχιστη συμμετοχή ανά εκθέτη επτά (7) τετραγωνικά μέτρα. Το ποσοστό που θα επιδοτήσει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε κάθε επιχείρηση που θα συμμετέχει στην έκθεση με το Επιμελητήριο ανέρχεται στο 20% επί της αξίας του κόστους του τ.μ. (245€) και έως 10 τ.μ.. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην FOOD EXPO GREECE 2016 με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Επιμελητήριο συμπληρώνοντας σχετική αίτηση το αργότερο έως την Δευτέρα 09 Νοεμβρίου 2015. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Επιπλέον πληροφορίες για την έκθεση καθώς και της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε αυτήν στο site του Επιμελητηρίου www.epichal.gr.

·         ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.  Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες:  1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά.  Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.  4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα:  http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .  
  • ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS +

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής υπέβαλλε πρόταση για τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS +  ως εταίρος στη Δράση ΚΑ2 : Συνεργασία για την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών-Στρατηγικές Συμπράξεις (Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices-Strategic Partnerships), η οποία και εγκρίθηκε. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά έντεκα φορείς από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία_5 φορείς, Γερμανία, Λετονία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελλάδα). Σκοπός του προγράμματος είναι η διερεύνηση καλών πρακτικών και η ανταλλαγή εμπειριών σε συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης/κατάρτισης και ειδικότερα στην “εκμάθηση στο χώρο εργασίας” (work based learning - WBL). Απευθύνεται σε εργοδότες και εταιρίες που έχουν το υπόβαθρο και την υποδομή να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και μπορούν να υποδεχτούν και να εκπαιδεύσουν μαθητές προερχόμενους από την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, σε μαθητές της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε συνθήκες πραγματικής εργασίας, στις χώρες εταίρους του προγράμματος, σε διδακτικό και παιδαγωγικό προσωπικό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 36 μήνες (από 01/09/2015 έως 31/08/2018), ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν ενημερώσεις σε επιχειρήσεις, διδακτικό προσωπικό και μαθητές για τις λεπτομέρειες του προγράμματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more