Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Μας καλούν να πληρώσουμε χρέος 1.700.000 € Οι τρεις πρόεδροι των «Καταρρακτών» και το Δημοτικό Συμβούλιο

Ξυπνήστε Δημότες Εδεσσαίοι!

 
Κύριε αντιδήμαρχε των οικονομικών

Το πορτρέτο. Προέρχεσαι από την παλιά φρουρά του δημοτικού συνδυασμού του Ιορδ. Τσώτσου και είσαι ταγμένος να υπηρετείς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περίπου είκοσι χρόνια πρωταγωνιστείς στις επάλξεις των δημοτικών πραγμάτων, τα περισσότερα, όμως, στη μαχητική αντιπολίτευση, εδώ και έξι χρόνια στην τιμητική θέση του αντιδημάρχου των οικονομικών στο Δήμο Έδεσσας. Καθοδηγείσαι από τον οίστρο της πολιτικής και είσαι προικισμένος με λογής-λογής προσόντα: μόρφωση, άριστη γνώση της νομολογίας των κοινοτικών και δημοτικών διατάξεων, έξυπνο και πολιτικό μυαλό με βλέψεις και δραστηριότητες που φτάνουν μέχρι την Αθήνα, συνδέεσαι με γνωριμίες και φιλίες με πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και υπουργούς, για να πετυχαίνεις εξυπηρέτηση και λύσεις στα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα που χειρίζεσαι, βρίσκεσαι κοντά στη νεολαία και στο ποδόσφαιρο, κοντολογίς, θεωρείσαι μια δυνατή και κυριαρχούσα πολιτική φυσιογνωμία του τόπου μας.
Το χρέος των Καταρρακτών 1.700.000 στους δημότες. Οι ικανότητες, τα προσόντα και η ευφυΐα κάθε ανθρώπου κρίνονται από τις πράξεις και τις λύσεις που δίνουν στα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην κρίσιμη κι αποφασιστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της 4ης Μαρτίου, συζητήθηκε το θέμα των Καταρρακτών κι εσείς με πρόταση-απόφαση ρυθμίσατε, μονόπλευρα και παραδοσιακά, να απαλλαγούν οι τρεις διορισμένοι πρόεδροι από το χρέος. Με δύναμη, με διπλωματική ικανότητα, με επιδέξια ηθοποιία, με σταθερή και πειστική φωνή, με έπαρση, πανηγυρικά να χαίρεστε, να καυχιέστε περιχαρής, να λάμπει το πρόσωπό σου από αυτοπεποίθηση, κατορθώσατε και πετύχατε ελαφρά, αμέριμνα κι ανυποψίαστα να πληρώσουν το χρέος των Καταρρακτών 1.700.000 € οι ταλαίπωροι δημότες της Έδεσσας. Βέβαια, είναι πρωτάκουστο, να χαίρεστε στα χρέη, είναι δυνατό, όμως, αφού θα πληρώσουν οι δημότες! Χαρά στον επιδέξιο χειρισμό, έστω και στο όψιμο ενδιαφέρον, απαλλαγήκατε από το χρέος. Η απόφασή σου ήταν απογοητευτική. Ενώ έχασες τη μάχη, θαρρείς ότι είσαι νικητής.
Οι τρεις πρόεδροι, πηδούσαν άλμα επί κοντώ ποιος θα ανεβάσει πιο ψηλά το χρέος. Εμείς είχαμε γράψει και ξαναγράψει προφητικά κείμενα και σας προειδοποιούσαμε ότι σύντομα έρχονταν το τέλος της καταστροφής των Καταρρακτών. Σας χτυπήσαμε θλιβερά και πένθιμα τις καμπάνες για το χαμό και το κλείσιμο της «Τουριστικής» επιχείρησης. Τότε αν νοιαζόσασταν και παίρνατε οικονομικά μέτρα, περιορισμό εξόδων, μείωση προσωπικού, ασφαλώς, μπορούσε να σωθεί, να αναπνεύσει, να ορθοποδήσει και να λειτουργεί το κέντρο των Καταρρακτών. Μα, εσείς θα ισχυριστείτε, ότι δεν ήταν στη δικαιοδοσία σου. Τώρα κατόπιν της καταστροφής είναι στη δικαιοδοσία σου για να προτείνεις φορολογική επιβάρυνση στους δημότες; Και γιατί δεν πιάνεις τους υπεύθυνους προέδρους να πληρώσουν τη ζημιά; Αυτοί οι τρεις διορισμένοι πρόεδροι που πήραν μια επιχείρηση με ελάχιστο χρέος, μόνο 200.000 €, που κάθε μέρα είχε έσοδα και κέρδη, την καταχρέωσαν και την έκλεισαν. Αλλά είχατε βάλει σκοπό να την καταχρεώσετε και να την κλείσετε. Φυσικά και τα δυο στο τέλος τα πετύχατε. Χαρά στην αξιοσύνη σας! Το άλλο και χειρότερο, δεν βλέπατε, δεν ακούγατε, δεν μαθαίνατε, ότι οι τρεις διορισμένοι πρόεδροι συναγωνίζονταν με αθλητική άμιλλα -σαν να πηδούσαν άλμα επί κοντώ- ποιος κάθε χρόνο θα χρέωνε με μεγαλύτερο ποσό την επιχείρηση. Και ο τελευταίος, ο άξιος, ανέβασε τον πήχη του χρέους στα 3.000.000 €, στα 3.500.000 € περίπου και συνεχώς ανεβαίνει για να κάνει ρεκόρ!
Ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΕ αγωνιούσε. Ενώ οι πρόεδροι στην επιχείρηση «Καταρράκτες» συνέχιζαν την ανεξέλεγκτη κακοδιαχείρηση και τους αγώνες του χρέους, λίγο πιο πέρα, ένας άλλος διορισμένος πρόεδρος που ανέλαβε τη ΔΗΚΕΔΕ, ίδρωνε, στεναχωριότανε, αγωνιούσε, και τρόμαζε από την τρισάθλια οικονομική κατάσταση που βρήκε, το δυσβάστακτο χρέος περίπου 1.000.000 € που ανέλαβε. Αλλά ο νέος πρόεδρος έβαλε σκοπό να νοικοκυρέψει και να σώσει τη Δημοτική επιχείρηση. Με αξιοπρέπεια μοναδική και πρωτάκουστη δεν δέχτηκε καμιά οικονομική παροχή αλλά στρώθηκε με διάθεση, μαζί με το ικανό συμβούλιό του και με συνετή συνεργασία με το άξιο, ενημερωμένο και εργατικό προσωπικό να δουλέψουν με μέτρα περισυλλογής και υπομονής να νοικοκυρέψουν και να ξεχρεώσουν τη Δημοτική επιχείρηση. Κι όταν παραιτήθηκαν, ο πρόεδρος και ορισμένοι σύμβουλοί του άφησαν το ελάχιστο χρέος, μόνο 60.000 €. Δυστυχώς και οι δύο επιχειρήσεις βρίσκονται στην ίδια γειτονιά, δεν διδάχτηκαν από το εποικοδομητικό πρόγραμμα-μάθημα του προέδρου Γ. Ρουμελιώτη κι ούτε αντιλήφθηκαν το οικονομικό θαύμα που γεννιόταν!
Το άστρο σβήνει και χάνεται. Οι ατυχείς και οι ασυμβίβαστοι χειρισμοί του χρέους των Καταρρακτών σας έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα στην Κοινωνία της Έδεσσας. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και σας κατακρίνει με οργή. Το πρώτο, δεν πιστεύει οι πρόεδροι με την εντολή, τον τιμητικό διορισμό -το τάλαντο της χριστιανικής αλληγορίας- καλά δεν το αυγάτισαν αλλά κι όχι να καταχρεώσουν και να κλείσουν την επιχείρηση. Το δεύτερο, βλέπουν ύποπτο και συνεννοημένο δεσμό, αντί να ζητήσετε ευθύνες και οι πρόεδροι να πληρώσουν τις ζημιές, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους αθωώνετε, τους συγχαίρετε και δημοσίως τους επιβραβεύετε για το χρέος που δημιούργησαν. Το κακό, η οικονομική κρίση απλώνεται και χυμάει, με ποια μέτρα θα αντιμετωπίσετε; Με τα απλήρωτα τηλέφωνα, με τα ανείσπρακτα ενοίκια, με τις εκκρεμείς οφειλές των δημοτών κι άλλα χρέη που δεν γνωρίζουμε που σύντομα θα χτυπήσουν την πόρτα της Δημαρχίας. Η Έδεσσα περνάει την πιο τραγική περίοδο της οικονομικής ιστορίας. Τα χρέη θα σας συνταράξουν και θα σας τρομάξουν. Σύντομα βλέπω το άστρο να σβήνει και να χάνεται.
Με τιμή
Νίκος Καραμανάβης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more