Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Νέο σοκ για την Πέλλα- Εμπάργκο Ρωσίας και στα αγροτικά προϊόντα ως το τέλος του 2017!


Η Ρωσία αποφάσισε χθες την επέκταση του εμπάργκο στα ευρωπαϊκά νωπά τρόφιμα μέχρι το τέλος του 2017

Τ
ην πολιτική των αντιποίνων έναντι των ευρωπαϊκών κυρώσεων απέναντί της, συνεχίζει η Ρωσία, αδιαφορώντας πλήρως για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στις τιμές των αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε. και στην κρίση που έχει προκαλέσει στους τομείς του γάλακτος, του κρέατος και των οπωροκηπευτικών.
Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε την Τετάρτη (29 Ιουνίου) να παρατείνει την απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων στην ΕΕ από τον Αύγουστο, μέχρι το τέλος του 2017.
Η ΕΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις σε τομείς των τραπεζών, του πετρελαίου και της οπλικής παραγωγής της Ρωσίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξη αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανίας. Σε απάντηση, η Ρωσία απαγόρευσε έναν σημαντικό αριθμό προϊόντων νωπών τροφίμων της ΕΕ από την είσοδο τους στην αγορά.
Ως αποτέλεσμα, το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ μειώθηκε κατά πάνω από 180 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ των ετών 2013 και 2015. Μαζί με την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης, το εμπάργκο της Ρωσίας έχει προκαλέσει τεράστια πίεση στους γεωργικούς τομείς της ΕΕ.
Επίσης, ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ-Ρωσίας έχει επηρεάσει σοβαρά και τη ρωσική οικονομία, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται και την ποιότητα να μειώνεται.
Από την άλλη πλευρά, οι πανευρωπαϊκές οργανώσεις αγροτών Copa-Cogeca υποστηρίζουν ότι μετά τη ρωσική απαγόρευση, οι γεωργοί της ΕΕ έχασαν την κύρια εξαγωγική τους αγορά, συνολικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ.
Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από το ρωσικό εμπάργκο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το χοιρινό, το βοδινό κρέας και τα φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές παραγωγού του χοιρινού κρέατος είναι χαμηλότερα από ό, τι ήταν πριν από 11 χρόνια και οι τιμές του γάλακτος έχουν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2014.
Οι Copa-Cogeca πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα, είτε με την είσοδο σε νέες αγορές ή τον τερματισμό του αδιεξόδου ΕΕ-Ρωσίας.
«Για να μετριαστεί ο αντίκτυπος του εμπάργκο, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της για να ανοίξει νέες αγορές εξαγωγών, αλλά και να ενισχύσει τα μέτρα προώθησης», δήλωσε Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας των οργανώσεων. Αυτή η εξέλιξη σαφώς επηρεάζει και τα αγροτικά προϊόντα όπως το ροδάκινο και το κεράσι που υπάρχουν στην Πέλλα. Μένει να δούμε πως θα διαχειριστεί η Πέλλα αυτή τη νέα εξέλιξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more