Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ούτε ένα δάκρυ έχυσαν οι Ναουσαίοι για τον εθνομάρτυρα Αντώνη Μίγκα

Ανοιχτή επιστολή



Κύριε Δήμαρχε της Ηρωϊκής Νάουσας
Περιγραφή της εκδήλωσης. Στην Έδεσσα ο σύλλογος των δασκάλων και νηπιαγωγών έχει καθιερώσει κάθε χρόνο, αρχές Ιουνίου, ένα όραμα, ένα στόχο και ιερό χρέος να τιμούν με γιορταστική εκδήλωση την ηρωική θυσία των εθνομαρτύρων μακεδονομάχων Τέλλου Άγρα (1880-1907) και Αντώνη Μίγκα ( -1907). Μάλιστα, για άγνωστο λόγο, ο Δήμος της Έδεσσας ανέλαβε την οργάνωση της εκδήλωσης. Παρότι, πάλι, ο “σύλλογος μακεδονομάχων της Έδεσσας και Αλμωπίας” πρωτοστάτησε ουσιαστικά, άμεσα και άλλαξε το πρόγραμμα. Πρώτη καινοτομία, για πρώτη φορά, στα ιστορικά χρονικά, αποδόθηκε τιμή κι αναγνώριση στους κατοίκους του χωριού Άγρα για την πατριωτική και εθνική τους προσφορά. Έγινε διπλή γιορτή, διπλή πανηγυρική τελετή. Μας συγκλόνισε πραγματικά που στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου ξαναείδαμε, σαν οπτασία, όταν τον Ιούνιο του 1907 συντελέστηκε με βαθιά θλίψη και θλιβερό μοιρολόγι η νεκρώσιμος ακολουθία και ο ενταφιασμός των δύο αδικοχαμένων παλικαριών κι εδώ στον ίδιο καθαγιασμένο τόπο ο μητροπολίτης κ. Ιωήλ τέλεσε τρισάγιο στην ιερή μνήμη των ψυχών. Αυτό το πάνδημο προσκλητήριο τίμησαν με την παρουσία τους: η υφυπουργός - βουλευτίνα Πέλλας, ένας βουλευτής, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, οι σύλλογοι Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, της Θεσσαλονίκης, φίλοι του Μακεδονικού Μουσείου, του Άγρα, και πλήθος κόσμου. Μας συνεπήρε ενθουσιαστικά και μας δόνησε σύγκορμα η εμπνευσμένη ομιλία του σχολικού συμβούλου Αντώνη Παππού. Μας περιέγραψε με σύντομες γραμμές την αγωνιστική δράση των δυο συγχωριανών ανταρτών Χρήστου Κάρτα και Αθανασίου Χότζα που υπηρέτησαν στο σώμα του Άγρα στη λίμνη των Γιαννιτσών. Μας συγκίνησαν οι μυροφόρες γυναίκες του Άγρα που με δάκρυα μύρωσαν και με ρούχα έντυσαν τα γυμνά σώματα των δύο παλικαριών. Μια σπονδή αγάπης και θαυμασμού κρατάμε στο εικονοστάσι της φυλής μας για το εθνικό έργο που έπραξαν. Κι ύστερα με κατάνυξη και περηφάνεια στο μνημείο των ηρώων οι αρχές και οι σύλλογοι κατέθεσαν τα αμάραντα δάφνινα στεφάνια της δόξας...
Μετά από λίγο βρεθήκαμε στον τόπο του μαρτυρίου, στο μνημείο της Καρυδιάς. Κι εδώ η θρησκευτική μυσταγωγία, η ίδια πατριωτικκή έξαρση μας διακατείχε. Κι εδώ ακούσαμε την σπουδαία και εμπεριστατωμένη ομιλία του γιαννιτσιώτη ιστορικού Κων. Κάμψη. Με ζωντανό λόγο μας εξιστόρησε το βίο και την αγωνιστική δράση του οπλαρχηγού Τέλλου Άγρα στο βάλτο των Γιαννιτσών ίσαμε την ηρωική θυσία. Με τα μάτια της ψυχής αντικρύσαμε τα κορμιά των δυο εθνομαρτύρων Άγρα και Μίγκα αιωρούμενα στους κλώνους της Καρυδιάς. Το σύμβολο του αγώνα! Σ'αυτούς τους ήρωες κατέθεσαν τα αμάραντα δάφνινα στεφάνια της δόξας. Τέλος η γιορτή έκλεισε στην πλατεία του χωριού με χορούς από τους συλλόγους των Γαργαλιάνων και της Καρυδιάς.
Ιστορικές σχέσεις Άγρα και Νάουσας. Ο οπλαρχηγός Τέλλος Άγρας στο Μακεδονικό αγώνα το 1906 είχε προορισμό να δράσει στην περιοχή της Νάουσας, αλλά προτίμησε να πολεμήσει τους κομιτατζήδες στη λίμνη των Γιαννιτσών. Μετά, όμως, το 1907, άρρωστος νοσηλεύονταν και φιλοξενούνταν στη Νάουσα. Εδώ στον ελεύθερο αέρα μαζί με Ναουσαίους συνεργάτες συνέλαβε το μεγαλόπνοο σχέδιο της ειρηνικής συμφιλίωσης, των ελληνικών ανταρτικών σωμάτων, με τα αντίστοιχα, των βουλγαρικών συμμοριών, να πάψουν να αντιμάχονται μεταξύ τους και από κοινού να πολεμήσουν την Τουρκιά. Ναουσαίοι φίλοι και οδηγοί τον οδήγησαν στο σημείο της ιστορικής συνάντησης με τους κομιτατζήδες. Ναουσαίος ήταν ο φλογερός πατριώτης που θεληματικά κι αξεχώριστα μαζί με τον Άγρα, ανέβηκαν τον ατιμωτικό δρόμο του μαρτυρίου: Άρα τα ιστορικά στοιχεία εύγλωττα, ξεκάθαρα κι αυταπόδειχτα βεβαιώνουν ότι εδώ στη Νάουσα γράφτηκε το εθνικό δράμα της φυλής και με Ναουσαίους πρωταγωνιστές. Οι δυο ηρωικές μορφές έχουν άμεσα σχέση με τη Νάουσα. Και των δυονών η θυσία αναγνωρίζεται μοναδική και ισάξια. Στη Νάουσα ανήκει η πρώτη και μεγάλη τιμή.

Ηθική και πνευματική κατάπτωση. Το καταφρονεμένο και αγνοημένο πρότυπο της ανιδιοτέλειας, του ήθους, της παλικαριάς και της υπέρτατης θυσίας. Ο Δήμος της Νάουσας έγκαιρα πήρε την πρόσκληση από το Δήμο της Έδεσσας να συμμετάσχει στην εθνική γιορτή προς τιμήν των εθνομαρτύρων Άγρα και Μίγκα. Αδικαιολόγητα απουσίασαν οι πάντες: ο Δήμος της Νάουσας, οι πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι πνευματικοί άνθρωποι, οι εκπαιδευτικοί. Κανένας Ναουσαίος δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση να χύσει ένα δάκρυ και να περιφανευτεί για τον πατριώτη τους Αντώνη Μίγκα. Τελείως απαξίωσαν και περιφρόνησαν την δέσμη των εθνικών και ηθικών αξιών.
Η ηρωική απόφαση του Ναουσαίου Αντώνη Μίγκα αποτελεί το πρότυπο της ανιδιοτέλειας, δεν συλλογίστηκε ούτε τη νια γυναίκα του ούτε το νεογέννητο κοριτσάκι του. Στάθηκε ακλόνητος κι αταλάντευτος στο ήθος και στην παλικαριά, πάνω απ' όλα η φιλία και τα ιδανικά. Η πράξη της υπέρτατης θυσίας φεγγοβολάει άσβυστο, αιώνιο το τραγικό μεγαλείο της ατέλειωτης δόξας. Αυτά δεν ερμηνεύονται, δεν εξηγούνται, δεν αναλύονται. Αυτά μόνο τιμούνται, κύριε Δήμαρχε.

Με τιμή

Ν.Καραμανάβης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more