Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ Α.Μ.Ε.Α ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ


Πριν πάω στο «κυρίως θέμα», θα κάνω μια «εισαγωγή» ιδιαίτερα ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ για ορισμένους, όμως πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, και όχι με διάφορες «τσιριμόνιες» για να μην θίξουμε πρόσωπα και καταστάσεις.
Θα θυμίσω λοιπόν κάτι που έγραψα πολλές φορές σε χρονογραφήματα μου, ότι ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ, ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ, ΩΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ (ευτυχώς όχι όλοι, αλλά δυστυχώς μεγάλος αριθμός).
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ όλων των ρατσιστών, είναι το ίδιο το κράτος, που θέλει να λέγεται και «κράτος πρόνοιας».
Στη χώρα μας είναι γνωστή ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η ΣΦΑΓΗ με όλους τους τρόπους που γίνεται στα Άτομα Με Αναπηρίες, αυτά που κάποια άλλη, παλαιότερη προοδευτική κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει σαν Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.
Μόνο, που όπως αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά, τις «Ειδικές Ανάγκες», και μάλιστα στον εγκέφαλο, τις έχουν τελικά  ΟΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ, ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ, ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ Α.Μ.Ε.Α ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Πάμε να δούμε μια είδηση….
«Ρατσιστικός αποκλεισμός παιδιών ΑΜΕΑ από το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς…
Ρατσιστικός αποκλεισμός παιδιών ΑΜΕΑ από το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς; ή απλά κάποιοι δεν ξέρουν τι κάνουν;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
-Γεγονός 1: Πάρα πολλά παιδιά ΑΜΕΑ, όχι μόνο μπορούν αλλά επιβάλλεται να ενταχθούν σε παιδικούς σταθμούς μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά τυπικής ανάπτυξης (με τη σύμφωνη φυσικά γνώμη των ειδικών αναπτυξιολόγων)
-Γεγονός 2: Για τα παιδιά που έχουν ανάγκη «ειδικών» παιδικών σταθμών η συζήτηση σταματάει εδώ μιας και είναι ελάχιστοι και κυρίως στην Αττική.
-Γεγονός 3: Οι περισσότερες οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως όλοι καταλαβαίνουν μιας και η κρατική στήριξη είναι τουλάχιστον ανεπαρκής… Να θυμίσουμε πως το κράτος δίνει σχεδόν ένα ευρώ την ώρα για εργοθεραπεία τη στιγμή που οι γονείς πληρώνουν 35…
-Γεγονός 4: Η κατάσταση στην ελληνική επαρχία είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους γονείς παιδιών ΑΜΕΑ κάτι που δεν χρειάζεται πολλές διευκρινίσεις
Στην ουσία τώρα:
Ολοι οι γονείς με οικονομικά προβλήματα και πολύ περισσότερο οι γονείς παιδιών με προβλήματα περίμεναν πως και πως την προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) το λεγόμενο ΕΣΠΑ προκειμένου να μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Και εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα…
Σύμφωνα με την φετινή προκήρυξη
– Τα παιδιά ΑΜΕΑ μπορούν να πάνε μόνο στις ειδικές δομές (Β3)… αυτές που δεν υπάρχουν… Με απλά λόγια θα πρέπει να “μεταναστεύσουν” από την επαρχία ενδεχομένως στην Αθήνα που υπάρχουν κάποιες τέτοιες ελάχιστες δομές (ακόμα και αν αυτές δεν τους είναι απαραίτητες λόγω της κατάστασης του παιδιού). Επομένως αν πάρουν το voucher ως ΑΜΕΑ τους είναι εντελώς άχρηστο στην επαρχία ακόμα και αν τους δεχτεί παιδικός σταθμός μιας και δεν θα μπορέσει ποτέ να το εισπράξει
– Αν αποκρύψουν το γεγονός πως τα παιδιά τους είναι ΑΜΕΑ και καταφέρουν να πάρουν το voucher λόγω των οικονομικών μόνο κριτηρίων (πράγμα απίθανο γιατί οι θέσεις είναι ελάχιστες) θα βρεθούν μπροστά σε μια άλλη σκληρή πραγματικότητα. Οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών έχουν το δικαίωμα φέτος να επιλέξουν αυτοί με ποιους θα καλύψουν τις θέσεις και φυσικά ποιος είναι αφελής να πιστέψει πως δεν θα επιλέξουν υπάρχοντες πελάτες, συγγενείς ή φίλους προκειμένου να πάρουν κάποια παιδιά ΑΜΕΑ.. Ετσι και πάλι θα μείνουν με ένα άχρηστο voucher στο χέρι και θα στείλουν τα παιδιά τους μόνο όσοι καταφέρουν να καλύψουν το κόστος μόνοι τους.
Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μιλώντας με γονείς ΑΜΕΑ της επαρχίας ήδη οι παιδικοί σταθμοί τους έχουν δηλώσει πως θα καλύψουν τις θέσεις με άλλα παιδιά.
Κάποιοι ήδη ήρθαν σε επαφή με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. στα τηλ 210-5214600, 213-1320600 όπου επιβεβαίωσαν τους φόβους τους και τους παρέπεμψαν στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η κατάσταση με την υποστήριξη του κράτους σε γονείς παιδιών ΑΜΕΑ είναι έτσι κι αλλιώς τραγική, δεν φανταζόμασταν όμως πως με υπουργό Εσωτερικών ΑΜΕΑ θα γινόταν χειρότερη…….
ΠΗΓΗ: newsitamea.gr
Συνέλληνες, θα έπρεπε ΟΛΟΙ, σαν κοινωνία να ντρεπόμαστε.
ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΜΕΑ;
ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;
ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ (εκτός από τα παιδιά) ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ;
Αδέλφια, κάποιο από αυτά τα παιδιά, θα μπορούσε να είναι το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ, το δικό μας ανίψι, ο πατέρας μας ο αδελφός μας, ο φίλος μας.
ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ.
Ας μην ξεχνάμε, πως είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ, και πρέπει να στηρίξουμε τον συνάνθρωπο μας.
Και μια και έγινε ο λόγος για το ΕΣΠΑ και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, να θυμίσω ότι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ…
Ας ελπίσουμε, πως οι…. «αρμόδιοι» θα δουν την «πατάτα» που έγινε και θα δώσουν λύση.
Μην δείχνουν «επιλεκτικές ευαισθησίες» ενώ στην πραγματικότητα δρουν με τον πλέον ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.
Ο κόσμος δεν είναι χαζός «κύριοι».
Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more