Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Επαναλαμβάνεται το «πείραμα Ελλάδα» των πολιτικών και οικονομικών εκβιασμών από τους θεσμούς της Ευρωζώνης και για άλλες χώρες.

         
       
 Με πρόστιμα 2.1 δις ευρώ και 358 εκατ ευρώ, απειλούνται Ισπανία και Πορτογαλία, από την Κομισιόν, τον Ντάιζεμπλουμ και τον Σόιμπλε.
        
 Ερώτηση Νίκου Χουντή σε Επίτροπο Μοσκοβισί

Με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν το 0.2% του ΑΕΠ απειλούνται η Ισπανία και η Πορτογαλία από τους θεσμούς της Ευρωζώνης, εάν δεν λάβουν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα ώστε να περιορίσουν το έλλειμμά τους κάτω από το όριο του 3%. Το φλέγον αυτό ζήτημα θέτει με ερώτηση του προς τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του μνημονεύει τις πρόσφατες δηλώσεις-πιέσεις του Προέδρου του Eurogroup, κ. Ντάιζεμπλουμ, ο οποίος κατηγόρησε την Κομισιόν «ότι εφαρμόζει με ελαστικότητα το Σύμφωνο Σταθερότητας, δίνοντας στη Γαλλία άλλα 2 χρόνια να μειώσει το έλλειμμά της, παρατείνοντας την απόφαση για επιβολή προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία και αναστέλοντας την ενεργοποίηση των Διαδικασιών Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ιταλία», καθώς επίσης, και τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο ότι η Κομισιόν «...πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις Συνθήκες».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο έλληνας ευρωβουλευτής αφού σημειώνει ότι «Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Κομισιόν σκοπεύει να επιβάλει πρόστιμα ύψους 0.2% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία (περίπου 358 εκατ ευρώ) και την Ισπανία (περίπου 2.1 δις ευρώ) στις αρχές Ιουλίου, εφόσον δεν ληφθούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων των δύο χωρών», κατά εφαρμογή των κανόνων της Οικονομικής Διακυβέρνησης της ΟΝΕ, ρωτά την Επιτροπή εάν «Σκοπεύει να επαναλάβει το ‘πείραμα Ελλάδα’ ασκώντας πολιτικές πιέσεις σε χώρες, μέσω της απειλής επιβολής προστίμων, ώστε να ληφθούν μέτρα λιτότητας».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει εάν «Έχει εξετάσει τις επιπτώσεις της επιβολής προστίμων στις, δοκιμαζόμενες από την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια Λιτότητας, οικονομίες και κοινωνίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», καθώς επίσης, εάν «Έχει δεχτεί προτάσεις από το Eurogroup ή/και το ECOFIN για την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης και την αυτόματη επιβολή προστίμων από ανεξάρτητο θεσμό, όπως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή:

Ο Γ.Ντάιζεμπλουμ, σε δηλώσεις του κατηγόρησε την Κομισιόν ότι εφαρμόζει με ελαστικότητα το Σύμφωνο Σταθερότητας, δίνοντας στη Γαλλία άλλα 2 χρόνια να μειώσει το έλλειμμά της, παρατείνοντας την απόφαση για επιβολή προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία και αναστέλοντας την ενεργοποίηση των Διαδικασιών Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ιταλία. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα ότι η Κομισιόν «...πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις Συνθήκες».
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Κομισιόν σκοπεύει να επιβάλει πρόστιμα ύψους 0.2% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία (περίπου 358 εκατ ευρώ) και την Ισπανία (περίπου 2.1 δις ευρώ) στις αρχές Ιουλίου, εφόσον δεν ληφθούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων των δύο χωρών.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Σκοπεύει να επαναλάβει το «πείραμα Ελλάδα» ασκώντας πολιτικές πιέσεις σε χώρες, μέσω της απειλής επιβολής προστίμων, ώστε να ληφθούν μέτρα λιτότητας;
2) Έχει εξετάσει τις επιπτώσεις της επιβολής προστίμων στις, δοκιμαζόμενες από την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια Λιτότητας, οικονομίες και κοινωνίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας;

3) Έχει δεχτεί προτάσεις από το Eurogroup ή/και το ECOFIN για την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης και την αυτόματη επιβολή προστίμων από ανεξάρτητο θεσμό, όπως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more