Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΤΗΣ ΣΦΥΡΙΖΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΞΙΟΠΟΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΘ»



«Η Κυβέρνηση κατ’ επιλογήν της σφύριζε αδιάφορα την ώρα που συντελούνταν αξιόποινες πράξεις στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ», τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά FM» και στον Λάμπρο Καλαρρύτη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Αναφερόμενος στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν όσο ήταν σε εξέλιξη το «No Borders Camp», ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε μια ευνομούμενη χώρα, το 2016, με μια Αστυνομία που έχει αποδείξει ότι έχει σχέδιο απομάκρυνσης, χωρίς μάλιστα τη χρήση βίας, ποτέ δε δόθηκε εντολή από την Κυβέρνηση να εκκενωθεί το ΑΠΘ και φτάσαμε σήμερα να έχουμε τεράστιες υλικές ζημιές, όχι μόνο στη Φιλοσοφική και Νομική Σχολή του ΑΠΘ, αλλά και στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Η Κυβέρνηση είχε μια εκκωφαντική απουσία από όλη αυτή την κατάσταση και πραγματικά δεν μπορώ να το δικαιολογήσω με κανένα τρόπο. Δεν μπορεί να είναι απλώς αδιαφορία όταν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να έρχονται χίλιοι άνθρωποι από διάφορες χώρες για να δημιουργήσουν προβλήματα και καταλαμβάνουν με το έτσι θέλω μια δημόσια περιουσία κι ένα δημόσιο χώρο – θεσμό, όπως είναι το Πανεπιστήμιο. Ένα Πανεπιστήμιο, που το πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να σπουδάζουν τα παιδιά τους καταλαμβάνεται και οι καταληψίες κάνουν πρακτικά ό,τι θέλουν εκεί μέσα, υπερβαίνοντας τα όρια του νόμου, προβαίνοντας σε αξιόποινες πράξεις. Δεν είναι αδιαφορία, είναι επιλογή, κι αυτό είναι το επικίνδυνο για τη χώρα: Ότι η Κυβέρνηση κατ’ επιλογήν της σφύριζε αδιάφορα την ώρα που συντελούνταν αξιόποινες πράξεις στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ».
Ο κ. Τζιτζικώστας στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στις εξελίξεις στο κόμμα της ΝΔ, αλλά και στο προσφυγικό ζήτημα.
Για το προσφυγικό, ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τη δημόσια δέσμευση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού δημοσίως ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει ο αναλογικός επιμερισμός του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα, διότι μέχρι σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενείται η πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. «Πληροφορούμαι ότι δημιουργούνται τέτοια κέντρα στην ηπειρωτική χώρα, ώστε να γίνει ο αναλογικός επιμερισμός. Επίσης θα πρέπει η κυβέρνηση άμεσα –κάτι που δεν κάνει- να επιμείνει και να πιέσει την ΕΕ στη λογική ότι αυτός ο αναλογικός επιμερισμός θα πρέπει να γίνει και σε επίπεδο Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να έχουν κάθε λόγο να μην προχωρούν σε αναλογικό επιμερισμό κι εμείς όμως έχουμε κάθε λόγο να επαναφέρουμε διαρκώς την ανάγκη να γίνει αυτός ο επιμερισμός αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε ευρωπαϊκής χώρας», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Τζιτζικώστα στα «Παραπολιτικά FM» είναι τα εξής:

-Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και πολιτικών εξελίξεων:
«Έχω μεγάλη αμφιβολία ότι αυτή η Κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση»
Οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα είναι μακριά. Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει το χρονικό σημείο, αλλά νομίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ ακόμη την κοινωνική πίεση, σε συνδυασμό όχι μόνο με τις προεκλογικές της υποσχέσεις, αλλά και με τα λάθη του πρώτου διαστήματος διακυβέρνησης με την περιβόητη περήφανη διαπραγμάτευση. Συνεπώς πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα στη χώρα θα έχουμε κακές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και έχω μεγάλη αμφιβολία ότι αυτή η Κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

-Για το ρόλο της ΝΔ στις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της:
«Το μεγαλύτερο στοίχημα για τη ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι να παρουσιάσει μια δέσμη προτάσεων και να πείσει θετικά τους Έλληνες»
Πειστικό πολιτικό λόγο παρουσιάζεις όταν εμφανίσεις συγκεκριμένες συγκροτημένες προτάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακούσει ακόμη τέτοιες προτάσεις από τη ΝΔ κι αυτό που περιμένουμε όλοι είναι ο Σεπτέμβριος. Διότι το Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα και οι προτάσεις της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση κι αυτό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα, όχι πλέον της ψήφου κατακραυγής που σήμερα εισπράττει η ΝΔ, λόγω αυτής της αποτυχημένης Κυβέρνησης, αλλά, για τη θετική ψήφο των πολιτών σε σχέση με το τι προτείνει η ΝΔ. Δεν αρκεί για ένα κόμμα ιστορικό και υπεύθυνο όπως η ΝΔ να λέει ‘φύγετε’, ‘δεν κάνετε’, ‘είστε επικίνδυνοι’. Σωστό, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να συνοδευτεί κι από προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, όχι μια από τα ίδια. Το μεγαλύτερο στοίχημα για τη ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι να παρουσιάσει μια δέσμη προτάσεων και να πείσει θετικά τους Έλληνες ότι με αυτές τις προτάσεις και εμπιστευόμενοι τη ΝΔ θα μπορέσει η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

-Για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της ΝΔ:
«Ο στόχος της ΝΔ πρέπει να είναι η πολιτική κυριαρχία, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και τα δεδομένα για να πετύχει κάτι τέτοιο»
Έχοντας ζήσει πια δυο χρόνια της πιο αποτυχημένης Κυβέρνησης της μεταπολίτευσης αποδεδειγμένα, θεωρώ ότι θα είναι αποτυχία για τη ΝΔ αν δεν προσεγγίσει το 40%. Και το λέω αυτό σε σχέση με το ποιος και πως κυβερνά σήμερα τη χώρα. Δεν έχει υπάρξει τέτοιου μεγέθους αποτυχία σε Κυβέρνηση μέχρι στιγμής στη μεταπολίτευση. Άρα η ΝΔ πρέπει να πείσει. Και δεν είναι τόσο δύσκολο πια, με δεδομένο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση απέτυχε και αποτυγχάνει καθημερινά σε όλα, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνική πολιτική, στην υγεία, στην παιδεία, στην εξωτερική πολιτική, παντού. Θεωρώ ότι αν η ΝΔ παρουσιάσει συγκροτημένες προτάσεις, αν εμφανιστεί με συγκεκριμένο σχέδιο κι όχι μόνο με θέσεις στείρας αντιπολίτευσης, τότε θα μπορέσει να πλησιάσει και το 40%. Ο στόχος της ΝΔ πρέπει να είναι η πολιτική κυριαρχία, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και τα δεδομένα για να πετύχει κάτι τέτοιο. Και τα δεδομένα αυτά έχουν να κάνουν με μια απολύτως αποτυχημένη Κυβέρνηση, που είπε ψέματα στον κόσμο, που ο κόσμος καλοπροαίρετα άκουσε τα ωραία της λόγια και πλέον βλέπουμε τα αποτελέσματα. Αν δεν μπορέσει η ΝΔ με μια τέτοια Κυβέρνηση να πλησιάσει το 40% πότε θα το κάνει;

-Για τη διεύρυνση της ΝΔ και τις ενδεχόμενες συνεργασίες:
«Η ΝΔ είναι το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα της χώρας και πρέπει να συνομιλεί με τους ψηφοφόρους όλου του φάσματος της κεντροδεξιάς»
Η ΝΔ πρέπει να αντλεί τους εν δυνάμει συνεργάτες και «συνεταίρους» της σε μια μελλοντική κυβέρνηση από το χώρο το δημοκρατικό, που πιστεύει στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, στην παρουσία της χώρας στη ζώνη του ευρώ, με πολλές διορθώσεις ασφαλώς από την πλευρά της Ευρώπης. Κι αυτές πρέπει να τονιστούν. Δεν είναι κακό η ΝΔ, το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, να πει τα πράγματα κάποια στιγμή με το όνομά τους. Ότι δηλαδή η Ευρώπη δεν λειτουργεί σωστά, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λειτουργεί συλλογικά, με βάση το συμφέρον του συνόλου κι όχι κάθε χώρας ξεχωριστά, κάτι που δεν έχει προχωρήσει, όπως δεν έχει προχωρήσει και η πολιτική ενοποίηση και εμβάθυνση επί της ουσίας. Η ΝΔ θα πρέπει να αναζητήσει συνοδοιπόρους για την επόμενη μέρα της χώρας από τις πολιτικές παρατάξεις που μπορούν να υπηρετήσουν ένα τέτοιο μοντέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more