Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ


Από τις Σέρρες άρχισαν σήμερα οι ενημερωτικές συναντήσεις για την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 (νέο ΕΣΠΑ), που πραγματοποιούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου των Σερρών (έδρα της Αντιπεριφέρειας) και συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων των Σερρών (Δήμοι, Επιμελητήριο κ.ά.), αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργοποίηση και τον προγραμματισμό των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τον κ. Τζιτζικώστα και τη Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγγελική Ωραιοπούλου.
Στόχος των ενημερωτικών συναντήσεων είναι να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες ένταξης, συμβασιοποίησης, υλοποίησης των έργων και απορρόφησης των κονδυλίων, που αναλογούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

«Από το 2013, θέσαμε ως κορυφαία προτεραιότητα, την άντληση πόρων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Κι αυτό γιατί:
1.Αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε τις υποδομές της Κεντρικής Μακεδονίας.
2.Στηρίζουμε και ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
3.Στεκόμαστε δίπλα στους ευάλωτους και αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και στις δυο πρωτιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
-Πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε απορρόφηση κονδυλίων με 114%.
-Πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε πληρωμές έργων με εκταμιεύσεις 775 εκ. ευρώ.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων προκειμένου με ανάλογη επιτυχία να υλοποιηθεί και το νέο ΕΣΠΑ, ενώ ανέφερε τις πέντε περιφερειακές προτεραιότητες στη νέα Προγραμματική Περίοδο:
1.Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια.
2.Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και απασχόληση.
3.Προστασία του περιβάλλοντος και «έξυπνη» διαχείριση των πόρων.
4.Κοινωνική συνοχή.
5.Χωρική συνοχή.
«Οι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος ανέρχονται στα 965 εκ. ευρώ και στοχεύουν στην κατεύθυνση της ανάδειξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε δυναμικό ανταγωνιστικό πόλο διεθνούς εμβελείας. Πρόσθετοι πόροι 219,9 εκ. ευρώ, έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια από το Ταμείο Συνοχής για έργα Περιβάλλοντος, ενώ αναμένεται και η εκχώρηση πόρων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, σημαντικοί πρόσθετοι πόροι θα κατευθυνθούν προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μέσω των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξήγησε ότι το πιο βασικό ζήτημα είναι αυτό της επιτάχυνσης της υλοποίησης του Προγράμματος, εξηγώντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η διοίκηση της Περιφέρειας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος για την εξειδίκευση των δράσεων και την ταχεία υλοποίησή του.
Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας: «Ως διοίκηση της Περιφέρειας πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να προχωρήσει η εξειδίκευση και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των δράσεων του Προγράμματος, όμως δυστυχώς, ακόμα και σήμερα καθυστερούν τα Υπουργεία στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού των πολιτικών στον τομέα ευθύνης τους. Και λέω δυστυχώς, γιατί η ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων άσκησης πολιτικής, είναι κρίσιμη για την επιτάχυνση της υλοποίησης του ΠΕΠ και την απόδοση των ωφελειών του Προγράμματος στους πολίτες, ειδικά στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Υγείας που εμφανίζονται και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Σημαντικό όμως είναι ότι αντίστοιχα προβλήματα στον τομέα της Εκπαίδευσης και του Τουρισμού – Πολιτισμού, καταφέραμε, με έντονη κινητικότητα από την πλευρά μας, να τα ξεπεράσουμε με επιτυχία».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξήγησε στους εκπροσώπους των φορέων ότι «σκοπός των ενημερωτικών συναντήσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες είναι να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις παραμέτρους του Προγράμματος, προκειμένου να είναι έτοιμοι όποτε ‘ανοίγουν’ νέες προσκλήσεις να εντάξουν άμεσα έργα και να τα υλοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό. Εξάλλου, το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο για να κινηθεί η αγορά, να υπάρξει ρευστότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας την ανεργία και παράγοντας εισόδημα, είναι το ΕΣΠΑ».
Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε την εξής εικόνα:
-Ήδη η ΠΚΜ εξειδικεύσει έργα και δράσεις 473 εκ. ευρώ, δηλαδή το 49% των συνολικών πόρων του Προγράμματος, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύονται έργα και δράσεις 226,25 εκ. ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης του σχεδιασμού στο 72,5%.
-Σε επίπεδο προσκλήσεων, έχουν εκδοθεί 17 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 351,4 εκ. ευρώ.
«Στο προσεχές διάστημα ανοίγουν οι προσκλήσεις για έργα και δράσεις που αφορούν σε:
1.Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων (22,4 εκ. ευρώ).
2.Αντιπλημμυρική προστασία (43,65 εκ. ευρώ).
3.Υποδομές για πόσιμο νερό (25 εκ. ευρώ).
4.Προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας, καθώς και υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού (17 εκ. ευρώ).
5.Εξοπλισμό Προσχολικής και Σχολικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής εκπαίδευσης (3,5 εκ. ευρώ).
6.Υποδομές και τον εξοπλισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (8,5 εκ. ευρώ).
7.Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (106,2 εκ. ευρώ)», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναλυτικά στοιχεία για το νέο ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία ανακοίνωσε η κ. Ωραιοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στους 12 άξονες προτεραιότητας και τους προϋπολογισμούς τους:
ΑΠ 01: Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας (23 εκ. ευρώ).
ΑΠ 02: Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των ΤΠΕ (11,3 εκ. ευρώ).
ΑΠ 03: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (104,1 εκ. ευρώ).
ΑΠ 04: Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2 σε όλους τους τομείς (32,9 εκ. ευρώ).
ΑΠ 05: Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων (73,9 εκ. ευρώ)
ΑΠ 06: Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων (120,8 εκ. ευρώ)
ΑΠ 07: Προώθηση βιώσιμων μεταφορών και άρση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων (358,9 εκ. ευρώ)
ΑΠ 08: Προώθηση της απασχόλησης (12,2 εκ. ευρώ)
ΑΠ 09Α: Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΤΠΑ (30,6 εκ. ευρώ)
ΑΠ 09Β: Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ (148,8 εκ. ευρώ)
ΑΠ 10: Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση (30,6 εκ. ευρώ)
ΑΠ 11: Άξονας Τεχνικής Βοήθειας – ΕΤΠΑ (14,7 εκ. ευρώ)
ΑΠ 12: Άξονας Τεχνικής Βοήθειας – ΕΚΤ (3 εκ. ευρώ).

Επίσης, η κ. Ωραιοπούλου παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ ανά άξονα προτεραιότητας, καλώντας τους δυνητικούς φορείς υλοποίησης των Σερρών και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας να συνεργαστούν με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του Προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more