Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΕΛΒΕΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ/ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

η εικόνα προφίλ του Athanasios Drougos
Του Dr Αθανάσιου Δρούγου 
1.H ε/φ Tribune de Geneve σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο ‘’Η κήρυξη της Τουρκίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ανησυχεί την Ευρώπη’’ με αφορμή τις εξελίξεις στη γείτονα σημειώνει ότι ‘η ΕΕ παρακολουθεί συνεχώς και με ανησυχία την υφιστάμενη κατάσταση στην Τουρκία- μετά την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου – η οποία έχει λάβει τη μορφή μαζικών διώξεων και εκκαθαρίσεων’.
Σύμφωνα με κοινή δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας, F.Mogherini, και του αρμόδιου Επιτρόπου Διεύρυνσης, J.Hahn, ‘η ΕΕ εμφανίζεται ιδιαιτέρως ανήσυχη μετά την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, απευθύνοντας έκκληση για την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων’.
Η ανωτέρω έκκληση της ΕΕ συνιστά ‘επακόλουθο’ της απόφασης για μαζικές εκκαθαρίσεις, η οποία ελήφθη από τον τούρκο Πρόεδρο T.Erdogan, μετά την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του, προκαλώντας έκδηλη ανησυχία σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι μέχρι στιγμής 10,410 άνθρωποι συνελήφθησαν και 4,060 τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα, μάλιστα και με την επίσημη ενημέρωση του Τούρκου Προέδρου.
‘Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν αποθάρρυνε τους Τούρκους από το να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Προέδρου Erdοgan και να συγκεντρωθούν μαζικά στους δρόμους’, σχολιάζει το δημοσίευμα, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως ‘’Αγωνιζόμαστε για τη χώρα’’, εξέλιξη, η οποία υποδηλώνει ‘έμπρακτη στήριξη’ στο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου.
Ειδικότερα, ως προς την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, επισημαίνεται, ότι θα έχει τρίμηνη χρονική διάρκεια και ότι προβλέπει σειρά ‘έκτακτων μέτρων’ όπως πχ περιορισμό ή απαγόρευση της κυκλοφορίας ή της συγκέντρωσης κ.α. Επιπλέον, μέσω της προσωρινής άρσης της Ευρωπαικής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) δίνεται η δυνατότητα λήψης μέτρων, τα οποία παραβιάζουν την ανωτέρω Σύμβαση, εδραζόμενη σε σχετικό άρθρο που επιτρέπει ‘παρεκκλίσεις’ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι εν λόγω ‘παρεκκλίσεις’ συνιστούν ‘είδος προστασίας’ της Τουρκίας έναντι των ενδεχόμενων ΄κυρώσεων’ από πλευράς ΕΣΑΔ, τη στιγμή, μάλιστα, που οι εκκαθαρίσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη στο Στρατό, στη Δικαιοσύνη, στο Δικαστικό Σώμα, στα ΜΜΕ και στην Εκπαίδευση.
Παρά τα προβλεπόμενα από την επιβολή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, πολλοί Τούρκοι έλαβαν μήνυμα με την ένδειξη ‘RTErdogan’, μέσω του οποίου παροτρύνονται να συνεχίσουν να συγκεντρώνονται στους δρόμους, προβαίνοντας σε ‘ηρωική αντίσταση’ εναντίον των ‘τρομοκρατών/ προδοτών’.
Στον επίλογο το δημοσίευμα, εστιάζοντας στην περίπτωση του εξόριστου ιεροκήρυκα στις ΗΠΑ, F.Gullen, σημειώνει ότι η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ την έκδοση του τελευταίου, τον οποίο υποδεικνύει ως ‘εγκέφαλο’ του πραξικοπήματος σε συνεργασία μια ‘παράλληλη δομή’ που κατάφερε να ‘διεισδύσει’ στο τουρκικό κράτος.
2. Δεύτερο σύντομο δημοσίευμα της ίδιας ε/φ αναφέρει ότι η τουρκική πρεσβεία στη Βέρνη, προειδοποίησε τους Τούρκους που ζουν στην Ελβετία και διασυνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν ότι θα πρέπει να αναμένουν αγωγές/ δίκες καθώς το εν λόγω κίνημα θεωρείται από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση.
‘’Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα ιδρύματα και άτομα που συνδέονται με την οργάνωση αυτή", δήλωσε ο Volkan Karagöz, ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας στη Βέρνη, στο δίκτυο RTS.΄΄Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους, εάν δεν συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του κράτους δικαίου", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more