Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Έγκριση χρηματοδότησης για αντικατάσταση λαμπτήρων στην Έδεσσα



 
Το θέμα του οδοφωτισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για το Δήμο Έδεσσας διότι είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς κατανάλωσης ενέργειας και δημιουργεί σημαντικά λειτουργικά κόστη. Έχοντας ως στρατηγικό στόχο να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κάνουμε μία σημαντική προσπάθεια με την αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού των δρόμων. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε τον περιορισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας και από τη μία μεριά συμβάλουμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πλησιάσουμε το στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, όπως έχουμε δεσμευτεί στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, ενώ από την άλλη μειώνουμε κατά πολύ τα λειτουργικά μας κόστη.
Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Έδεσσας, η ετήσια κατανάλωση είναι ιδιαίτερα υψηλή και ανέρχεται 141,4 kWh/κάτοικο, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 kWh/κάτοικο. Σε απόλυτα ποσά ο Δήμος Έδεσσας δαπανά ετησίως πάνω από 600.000 ευρώ για τον φωτισμό των δρόμων της Έδεσσας και των χωριών μας, ποσό ιδιαίτερα υψηλό. Από την παράθεση των παραπάνω οικονομικών μεγεθών είναι φανερό ότι είναι επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του δικτύου με την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, τύπου led, που καταναλώνουν ασύγκριτα μικρότερες ποσότητες ενέργειας και ταυτόχρονα βελτιώνουν τον δημοτικό φωτισμό.
Βεβαίως, ο Δήμος Έδεσσας έχει προχωρήσει ήδη σε αντικατάσταση λαμπτήρως στο Ριζάρι και σε τμήμα της πόλης της Έδεσσας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα "Πράσινο Ταμείο". Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τόσο από την άποψη της εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, όσο και από την άποψη της βελτίωσης του οδοφωτισμού.
Για το λόγο αυτό καταθέσαμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ολοκληρωμένο φάκελο για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης του συνόλου των λαμπτήρων του Δήμου Έδεσσας με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας τύπου led. Ο φάκελος υποψηφιότητας του Δήμου Έδεσσας εγκρίθηκε, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε το σύνολο των παλιών φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού, ένα έργο που θα κοστίσει περίπου 2.170.000 € και θα αποπληρωθεί σε 12 έτη, χρονικό διάστημα μικρότερο από τον μέσο όρο ζωής των φωτιστικών σωμάτων τύπου led, έχοντας παράλληλα ένα σημαντικό όφελος της τάξης των 160.000 € ετησίως.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Έδεσσας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Μουράτογλου, αμέσως μετά την έγκριση της πρότασης του Δήμου Έδεσσας, τόνισε ότι πρόκειται για μία δράση που καθιστά πρωτοπόρο το Δήμο Έδεσσας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας από τον οδοφωτισμό και θα έχει άμεσα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more