Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας το διήμερο 14 και 15 Αύγουστου παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά



 
Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος απένειμε τιμητικές διακρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και στον κ. Αρχηγό για την διαχρονική συμπαράσταση και συμβολή της Αστυνομίας στο έργο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά

O Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, το διήμερο 14 και 15 Αύγουστου παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας, που διοργανώθηκαν από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».
Ειδικότερα, χθες (Δευτέρα 15 Αύγουστου) παραβρέθηκε στην 1604η  Πανηγυρική Εορτή, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου  της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και προεξάρχοντος  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ Παντελεήμωνος.
Επιπλέον, προχθές (Κυριακή 14 Αυγούστου), παραβρέθηκε στο Μέγα Εσπερινό μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας και στη λιτάνευση της  Αγίας Εικόνας. Την ίδια ημέρα, μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και στον κ. Αρχηγό για την διαχρονική συμπαράσταση και συμβολή της Αστυνομίας στο έργο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά.
Στην Ελληνική Αστυνομία απονεμήθηκε το Μέγα Παράσημο του Σταυρού της Σουμελίωτισσας και στον κ. Αρχηγό το Χρυσό Μετάλλιο της Σουμελιώτισσας. 

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, ο κ. Αρχηγός ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«….Αυτός εδώ ο τόπος κι ετούτες οι στιγμές αποτελούν το κεντρικό σημείο αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι ο χώρος όπου η ορθόδοξη πίστη, η ιστορική μνήμη, η αγιάτρευτη νοσταλγία, η αγάπη για τη ζωή, η παράδοση και η λεβεντιά της ψυχής, ενώνονται αρμονικά, αποδεικνύοντας και αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά εκείνα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν σ΄αυτό το πολύπαθο κομμάτι του ελληνικού λαού να ξεπερνά τα εμπόδια, να αντιστέκεται στις δυσκολίες, να αντιμετωπίζει τις καταστροφές και να συνεχίζει τη μακρόχρονη ιστορική διαδρομή.      
Όταν, λοιπόν, οι εκπρόσωποι του αντιπροσωπευτικότερου από πλευράς θρησκευτικού, ιστορικού και πολιτιστικού συμβολισμού, Ιδρύματος των Ποντίων συμπατριωτών αποφασίζουν να τιμήσουν κάποιον, η τιμή αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, ξεχωριστή σημασία και εξαιρετική βαρύτητα για τον τιμώμενο. Γιατί η τιμή αυτή συμπυκνώνει σ’ ένα επίπεδο υψηλού συμβολισμού όλα εκείνα τα στοιχεία και τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν όχι μόνον το φορέα απονομής της τιμητικής διάκρισης, αλλά συνολικά την ιστορία και την αξία όλων όσους εκπροσωπεί.
Με τις ταπεινές αυτές σκέψεις και με μεγάλο σεβασμό προς το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» και τη συνολική ιστορική διαδρομή του Ποντιακού λαού, παρακαλώ να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω, ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας εκ μέρους του προσωπικού της, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, τον άξιο συνεχιστή του πατρογονικού του έργου Πρόεδρο του Σωματείου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» κύριο Γεώργιο Τανιμανίδη, όλα τα σεβαστά μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» και όλους τους Πόντιους συμπατριώτες μας για την εξαιρετική τιμή που μας επιδαψιλεύουν.
Θέλω να τους διαβεβαιώσω πως η Ελληνική Αστυνομία είναι δίπλα τους, είναι κοντά τους, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας την εθνική και κοινωνική προσφορά του Ποντιακού Ελληνισμού, νοιώθοντας και κατανοώντας όλα όσα ο χώρος αυτός που βρισκόμαστε αντιπροσωπεύει, συνοδοιπορώντας μαζί στη διαχρονικά δύσκολη αλλά φωτεινή και ακατάλυτη ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας...»

Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης στην ομιλία του τόνισε:
« …..Εδώ και εξήντα πέντε χρόνια στα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου, μέσα στο υπέροχο δάσος της οξιάς ανιστόρησαν οι γονείς μας, νοσταλγοί της πατρώας γης, σε σμικρογραφία τον Πόντο, μέσα από το ιστορικό Σωματείο «Παναγία Σουμελά». Έστησαν εδώ τον νέο θρονί της Παντάνασσας του Πόντου με προσπάθειες, κόπους, θυσίες και το 1966 δημιούργησαν και δεύτερο νομικό πρόσωπο παράλληλα με το σωματείο "Παναγία Σουμελά”, το Πανελλήνιο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα σήμερα.
Στην πορεία αυτή συνέβαλλαν η Εκκλησία, η Πολιτεία, ο Στρατός, τα Σώματα Ασφαλείας και μεγάλος αριθμός από επώνυμους και ανώνυμους ευλαβείς προσκυνητές των οποίων την αγάπη και την αρωγή αξιοποίησαν με σεβασμό τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια.
Σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα, καθοριστικής σημασίας για τα Διοικητικά Συμβούλια, ήταν η συμπαράσταση διαχρονικά των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. Κόπιασαν μαζί μας, ξενύχτησαν μαζί μας, πικράθηκαν μαζί μας αλλά ήταν πάντα μαζί μας, με μόνο αντίδωρο το να βγάλουν το πηλίκιο τους και να προσκυνήσουν την Σεπτή και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, της Παντάνασσας του Πόντου. Τετρακόσιες δέκα βάρδιες στελεχών της αστυνομίας μας είναι η φετινή πρόβλεψη των αρμοδίων Διευθύνσεων του Σώματος μόνο για το διήμερο των φετινών εκδηλώσεων του 15 Αυγούστου. Εμείς τους ευχαριστούμε δημόσια η Παναγία να τους σκεπάζει, να τους φωτίζει και ο Άγιος Αρτέμιος προστάτης τους να τους φροντίζει…
Με τις λίγες σκέψεις αυτές με βάση το ποντιακό "πολλά να λέω κι πορώ ολίγα κι κανίνταν" τα Δ.Σ του Σωματείου και του προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά αποφάσισαν να απονείμουν το Μέγα Σταυρό της Σουμελιώτισσας στην Ελληνική Αστυνομία και τα στελέχη της, στο δε Αρχηγό το χρυσό μετάλλιο της Σουμελιώτισσας. Παρακαλούμε Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας να επιδώσετε το Σταυρό της Σουμελιώτισας και το πιστοποιούν δίπλωμα για τη Ελληνική Αστυνομία στον κ. Αρχηγό και ο Ηγούμενος της Μονής με τον ομιλούντα και τον Ειδικό Γραμματέα του προσκυνήματος να απονείμουν το χρυσό μετάλλιο της Σουμελιώτισσας στον Αρχηγό της Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα.»
Τον Αρχηγό του Σώματος στις εκδηλώσεις συνόδευαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Νικόλαος Μπαντουβάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Θωμάς Σάνδρος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Παναγιώτης Ντιοβάρας καθώς και Αξιωματικοί από όμορες Διευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more