Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Μετατόπιση των φορολογικών εσόδων, στο 61% οι έμμεσοι φόροι

Βαρύνουν την κατανάλωση

Μετατόπιση των φορολογικών εσόδων, στο 61% οι έμμεσοι φόροι
Αθήνα
Tον εφιάλτη των αλλεπάλληλων αυξήσεων στο μέτωπο των έμμεσων φόρων αναδεικνύουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τη διάρθρωση των εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, μαρτυρούν επικίνδυνη μετατόπιση των φορολογικών εσόδων στο πεδίο της έμμεσης φορολογίας, με αποτέλεσμα έξι στα δέκα ευρώ φόρων να προέρχονται από ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και λοιπούς έμμεσους φόρους, οι οποίοι βαρύνουν την κατανάλωση πλήττοντας περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Τον Ιούνιο, δείχνουν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, το 61% των φορολογικών εσόδων προήλθε από έμμεσους φόρους έναντι 39% από άμεσους. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο του 2015 ανέρχονταν σε 56,1% (οι έμμεσοι) και 43,9% (οι άμεσοι).
Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, έπειτα από ένα τσουνάμι επιβαρύνσεων τους προηγούμενους μήνες, οι εισπράξεις έμμεσων φόρων αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ επιμέρους τον Ιούνιο τα συνολικά έσοδα με φόντο μια σειρά επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις των προκαταβολών, τις αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως και τις αυξήσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ ήταν αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015. 
Η εικόνα αντιστράφηκε τον Ιούλιο, οπότε καταγράφηκε σημαντική πτώση των φορολογικών εσόδων.

Η διάρθρωση των εσόδων του Ιουνίου, όμως, δείχνει πόσο πολύ βασίζεται πλέον το υπουργείο Οικονομικών για την επίτευξη των στόχων τού προϋπολογισμού στην έμμεση φορολογία. Η αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015 επιμερίζεται σε 740 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισπράξεων έμμεσων φόρων και στα υπόλοιπα περίπου 270 εκατ. ευρώ από τους άμεσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου