Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος αιρετός Νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης-Αφιέρωμα
Σε ηλικία 63 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο τελευταίος αιρετός Νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης. Ο Μιχάλης Καραμάνης γεννήθηκε στην Κοζάνη αλλά από πολύ μικρή ηλικία ήρθε στην Έδεσσα ως  υπάλληλος του ΟΣΕ. Ο ίδιος ασχολήθηκε με τα συνδικαλιστικά και με την πολιτική. Αναγνωρίστηκε από όλες τις πολιτικές πτέρυγες του νομού Πέλλας ως ένας αυτοδιοικητικός που προσέφερε αυτά που μπορούσε στον τόπο του αγωνιζόμενος πάντα για το γενικότερο καλό και όχι για την μικροπολιτική. Θεωρήθηκε πετυχημένος στην άσκηση των καθηκόντων του.

 Μάλιστα την πολιτική του πορεία την ξεκίνησε με μια αποτυχία καθώς κατέβηκε δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας το 1994 χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Στη συνέχεια το 1998 στήριξε τον υποψήφιο Νομάρχη Γιώργο Πέτσο και κατάφερε να εκλεγεί Νομαρχιακός σύμβουλος στο πρώτο αιρετό Νομαρχιακό συμβούλιο. Ο Γιώργος Πέτσος τα βάζει με την πολιτεία και εις ένδειξη διαμαρτυρίας παραιτείται από την θέση του. 

Στις ενδοπαραταξιακές εκλογές εκλέγεται Νομάρχης Πέλλας, θέση που θα κρατήσει ως το 2002 όπου και θα ηττηθεί από τον Πάκη Σιβένα. Στον πρώτο γύρο παίρνει 30% όσο και ο κος Σιβένας ενώ στον δεύτερο γύρο καταλαμβάνει το 48,40% έναντι 51,60% του Πάκη Σιβένα. Την περίοδο 2002-2006 είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Νομαρχία και χαρακτηρίζεται από τον ήπιο χαρακτήρα του και την εποικοδομητική κριτική που ασκεί. 

Το 2006 καταφέρνει να εκλεγεί για πρώτη φορά ως αιρετός Νομάρχης Πέλλας από τον πρώτο γύρο παίρνοντας 48,50% έναντι 38,11 του Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Εκείνη την περίοδο συμμαζεύει τα ελλείμματα της Νομαρχίας και προσπαθεί να κάνει τον σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ. Στην συνέχεια όμως έρχεται ο Καλλικράτης και έτσι δημιουργείται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αποφασίζει λοιπόν να κατέβει με τον Μάρκο Μπόλαρη ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας. 

Ήταν οι εκλογές που θέριζε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Στην Πέλλα στον Ά Γύρο παίρνει το 48,00% και σε επίπεδο περιφέρειας 43%. Ο Μάρκος Μπόλαρης παίρνει στην Πέλλα 32,87% και στην περιφέρεια 30%. Στον Β Γύρο ο Ψωμιάδης εκλέγεται Περιφερειάρχης με 52,50% έναντι 47,50 του Μάρκου Μπόλαρη. Την περίοδο 2010-2014 είναι περιφερειακός σύμβουλος και στις εκλογές του 2014 αποφασίζει να κατέβει με τον ανεξάρτητο περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Δεν καταφέρνει να εκλεγεί ενώ λίγους μήνες αργότερα αρρωσταίνει και δίνει την μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. 

Τελικώς σήμερα ο καρκίνος τον νίκησε. Φίλε Μιχάλη από εκεί ψηλά στην γειτονιά των αγγέλων που θα πας είμαστε σίγουροι ότι θα μας βλέπεις και θα μας προσέξεις….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου