Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Κρούσμα ελλονοσίας στον Λαγκαδά



 
Από την Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας) ανακοινώνεται ότι κατόπιν καταγραφής δύο κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης στον οικισμό Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά, κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας με τη σύμπραξη του Δήμου Λαγκαδά, προέβησαν σε άμεσες δράσεις απόκρισης για την πρόληψη περαιτέρω τοπικής μετάδοσης της νόσου στην περιοχή.
Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:
-Άμεση ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών και επαγγελματιών υγείας της περιοχής καθώς και υποστήριξή τους για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν άλλων περιστατικών.
-Ενημέρωση πόρτα-πόρτα του τοπικού πληθυσμού για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης και ατομικής προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών.
-Εντατικοποίηση του τρέχοντος προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην ευρύτερη περιοχή καθώς και εξειδικευμένες δράσεις για την καταπολέμηση ακμαίων κουνουπιών.
-Διαρκή παρακολούθηση των εν δυνάμει εστιών ανάπτυξης κουνουπιών στην ευρύτερη περιοχή και εκδήλωση ενεργειών για την εξάλειψή τους.
Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γερακίνα Μπισμπινά επισήμανε ότι «η Αντιπεριφέρεια, μετά την εμφάνιση δυο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ελονοσίας σε οικισμό του Δήμου Λαγκαδά, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών μας και τα κρούσματα αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Οι δύο συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στην φαρμακευτική αγωγή και είναι καλά στην υγεία τους. Η υπηρεσία μας βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο, δεδομένου ότι παρόμοια περιστατικά καταγράφονται ετησίως σποραδικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση, η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και η σωστή ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και της κοινής γνώμης αποτελούν το πρωταρχικό μέλημα της Αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Από την πρώτη στιγμή που η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έλαβε γνώση για τα κρούσματα, τα στελέχη της μετέβησαν στον οικισμό, προκειμένου να έχουν ιδία αντίληψη για την έγκαιρη και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών προς αντιμετώπιση των περιστατικών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Άμεσα έχουν ληφθεί, όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, με εντατικοποίηση κυρίως του τρέχοντος προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, σε συνδυασμό με πρόσθετες δράσεις τόσο των εναέριων, όσο και των επίγειων μέσων ψεκασμών. Υπήρξε άμεση ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τα μέτρα προφύλαξης έναντι της νόσου, από σπίτι σε σπίτι, καθώς και η λήψη αίματος για τις προβλεπόμενες αιματολογικές εξετάσεις. Καθοριστικής σημασίας είναι η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός από την πλευρά μας», τόνισε η κ. Μπισμπινά.

Σε ό,τι αφορά στην ελονοσία και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, γίνονται γνωστά τα παρακάτω:
Η ελονοσία είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από παράσιτο (πλασμώδιο) της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Anopheles. Η ελονοσία ενδημεί σε 100 χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974. Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται με ταξίδι ή παραμονή ατόμων σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά). Ωστόσο, από το 2009 και μετά, καταγράφονται κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της χώρας και κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.
Η ελονοσία δεν μεταδίδεται άμεσα με την επαφή μεταξύ των ανθρώπων παρά μόνο όταν κουνούπι τσιμπήσει μολυσμένο άτομο και στη συνέχεια τσιμπήσει υγιές άτομο.
Η εικόνα της νόσου είναι συνήθως ήπια και προσομοιάζει με τη γρίπη. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εφιδρώσεις και ρίγος. Μπορούν να παρουσιαστούν επίσης κεφαλαλγία, καταβολή, αρθραλγίες και μυαλγίες, ναυτία, κοιλιακό άλγος, διάρροια, βήχας και άλλα συμπτώματα. Η νόσος είναι πλήρως ιάσιμη εάν διαγνωστεί έγκαιρα και ο ασθενής λάβει το συντομότερο την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές.

Για την προστασία από τα κουνούπια και την ελονοσία συνιστάται προς τους πολίτες η λήψη των παρακάτω μέτρων:
-Μέτρα αποφυγής τσιμπημάτων κουνουπιών:
Χρήση εντομοαπωθητικών λοσιόν δέρματος όταν υπάρχουν κουνούπια (προσοχή στις οδηγίες χρήσης). Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων που καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερο το σώμα.
Συχνά λουτρά καθαριότητας. Χρήση κουνουπιέρας και άλλων μέτρων αποφυγής εισόδου κουνουπιών στο εσωτερικό των κατοικιών. Συνιστάται εγκατάσταση συσκευών κλιματισμού και ανεμιστήρων και χρήση λαμπτήρων κιτρίνου χρώματος στο εξωτερικό των οικιών.

-Μέτρα αποφυγής ανάπτυξης κουνουπιών:
Αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών έστω και σε μικρή ποσότητα, γιατί τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται μόνο στο στάσιμο νερό. (γλάστρες, βάζα, λεκάνες και βαρέλια, παλιά λάστιχα, σιντριβάνια εγκαταλειμμένα, ποτίστρες κτλ). Κούρεμα του γκαζόν, θάμνων, φυλλωσιάς και γενικά κατά το δυνατό περιορισμό της βλάστησης όπου βρίσκουν κατάλυμα τα ενήλικα (ακμαία) κουνούπια και πότισμα τις πρωινές ώρες.
Επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε επιφυλακή και εγρήγορση με στόχο την παρακολούθηση του προβλήματος και έγκαιρη επέμβαση για την προστασία της δημόσιας υγείας του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more