Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Θ. Τζάκρη: Η ΝΔ με τα λόγια έχτιζε ανώγια και κατώγια


«Οι Υπουργικές Αποφάσεις της ΝΔ περί δήθεν απλοποίησης, καταργούσαν την άδεια λειτουργίας ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ όμως όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την έκδοση της!».


Αυτό σημειώνει η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για τα θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, σε απάντησή της με αφορμή ανακοίνωση της ΝΔ για το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», που βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Η υφυπουργός έκανε την εξής δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία με τα λόγια έχτιζε ανώγια και κατώγια. Υπερασπίζεται άλλη μία από τις γνωστές αποτυχημένες μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, όπου όλως τυχαίως, για μία ακόμη φορά, τα είχε ξεκινήσει όλα αλλά δεν είχε τελειώσει τίποτε.

Ο νόμος Χατζηδάκη ήταν όπως η γνωστή πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά για "wi-fi παντού": ένα ακόμη πολιτικό ανέκδοτο, που δυστυχώς όμως έφερνε την οικονομία και τις επιχειρήσεις κάθε μέρα σε αδιέξοδο.

Για να καταλάβει και ο ελληνικός λαός: η ΝΔ ψήφισε ένα νόμο πλαίσιο και παρέπεμπε στο μέλλον, όπως έκανε σε όλα τα πράγματα, για να εφαρμοστεί, δηλαδή στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων έτσι ώστε να προχωρήσει η πραγματική διαδικασία της απλοποίησης.

Απλοποίηση όμως δεν είναι ένας νόμος στο χαρτί, όπως αντιστοίχως έκανε η ΝΔ με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Σημαίνει συγκεκριμένη, επίπονη, πραγματική δουλειά επί πολλούς μήνες, που αυτό άλλωστε κάναμε, βάσει της οποίας αφαιρούνται διαδικασίες και έγγραφα και εισάγονται απλοποιήσεις στη διαδικασία της αδειοδότησης, που εφαρμόζονται αμέσως.

Η κούφια μεταρρύθμιση, όπως και η κούφια ανάπτυξη της ΝΔ, είχε ως αποτέλεσμα να μην εφαρμοστεί ποτέ και πουθενά ο νόμος του 2014 και να παραμένει σε ισχύ το παλαιό σύστημα αδειοδότησης. Αυτή ήταν η προσπάθεια που κάναμε εμείς: να αλλάξουμε πλήρως τις διαδικασίες αδειοδότησης και να φέρουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση.

Ας ζητήσει επιτέλους η ΝΔ, έστω για μια φορά, μία συγνώμη. Άλλωστε οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτε από τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι υπουργικές αποφάσεις της ΝΔ ήταν αδειανά πουκάμισα, όπως το ίδιο είναι και το ιδεολογικό της υπόβαθρο. Αυτό άλλωστε είναι φυσική απόρροια της ιδεολογικής και πολιτικής παρακμής της ΝΔ».

Επί των σημείων της ανακοίνωσης της ΝΔ, η υφυπουργός τονίζει:

Οι Υπουργικές Αποφάσεις της ΝΔ περί δήθεν απλοποίησης, καταργούσαν την άδεια λειτουργίας ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ όμως όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την έκδοση της! Ποιος λοιπόν μιλάει για επικοινωνιακά τρικ; Με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία δεν καταργείται απλά η άδεια, αλλά και όλα τα περιττά δικαιολογητικά, μειώνοντας ουσιαστικά την εμπλοκή της Διοίκησης στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, χτυπώντας έτσι δραστικά εστίες καθυστέρησης και πιθανής διαφθοράς.

Ο 4262/2014 σε επίπεδο διακηρύξεων και φιλοσοφίας, κινήθηκε σε μια κατεύθυνση απλούστευσης. Ωστόσο, λόγω της ανάγκης έκδοσης των Γενικών Όρων Λειτουργίας, ως προϋπόθεση για απαλλαγή μιας δραστηριότητας από αδειοδότηση, στην εφαρμογή του κρίθηκε δύσχρηστος, από κοινού με την μελετητική συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο καθορισμός των Γενικών Όρων και το πλήθος των προβλεπόμενων εξουσιοδοτικών διατάξεων καθιστούσε την υλοποίηση του νόμου πολύ αργή έως αδύνατη. Άρα, ενώ η ΝΔ πανηγύριζε για την μεγάλη τομή που νομοθέτησε στον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στην πράξη αυτή αποδείχθηκε κενό γράμμα.

Έτσι, με εισήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κυβέρνηση προχωρά σε αντικατάσταση του 4262/2014, υιοθετώντας μια νέα μεθοδολογία απλούστευσης, στηριγμένη στην εισαγωγή της «γνωστοποίησης» ως εργαλείο απαλλαγής από αδειοδότηση στις χαμηλού κινδύνου για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον δραστηριότητες.

Η μέθοδος είναι λειτουργική, όπως αποδείχτηκε στους τρεις πρώτους τομείς εφαρμογής της. Ας μην ανησυχούν οι της ΝΔ, στόχος μας είναι μέχρι το 2017 να εφαρμοστεί στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Μάλλον η ΝΔ με πρόθεση διαστρεβλώνει ή δεν διαβάζει προσεκτικά το νομοσχέδιο. Το πεδίο εφαρμογής του είναι ακριβώς αυτό του 4262/2014 και μάλιστα ακριβέστερα προσδιορισμένο με την χρήση του συστήματος ταξινόμησης ΚΑΔ, ώστε οι επιχειρηματίες να γνωρίζουν επακριβώς με ποια διαδικασία θα κινηθούν για την έναρξη της δραστηριότητας τους.

Τα τρία πεδία του ειδικού μέρους του νομοσχεδίου είναι τα πρώτα για τα οποία εφαρμόζεται η μέθοδος ουσιαστικής απλούστευσης. Θα ακολουθήσουν και οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more