Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Δ.Ε.Θ. 1926-2016, ΕΝΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΌΣ 90 ΕΤΩΝ, ΜΕ 81 ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ.




Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΘ

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ,  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ.
 
  Τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την  εμπνεύστηκε, ο τότε βουλευτής Νικόλαος Γερμανός στις 28 Απριλίου 1925, αμέσως κατέθεσε την πρωτότυπη ιδέα για την Ελλάδα στο υπουργείο εθνικής οικονομίας της εποχής εκείνης, αφού  κάτι σχετικό δεν υπήρχε.    Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΘ
  Τα εγκαίνια  έγιναν 3 Οκτωβρίου 1926. Το ενδιαφέρον ήταν άμεσο, τόσο από Έλληνες, αλλά και από ξένους.  Ζητούμενο ήταν και είναι, η  ανάπτυξη και ανάδειξη της Ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τους συμμετέχοντες, επιχειρηματίες και χώρες.
  Η πρώτη  διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο πεδίο του Άρεως, τοποθεσία ασκήσεων του Γ΄ σώματος στρατού, σε 7000 τ.μ. από τα 37.500 τ.μ. της συνολικής έκτασης.Η τοποθεσία αυτή ήταν ανάμεσα στη Λεωφόρο Στρατού και Βασιλέως Γεωργίου, με μια είσοδο 15 μέτρων και ύψος 7 μέτρων επί της Βασιλέως Γεωργίου. Ο εκθεσιακός χώρος ήταν οργανωμένος, με εννέα περίπτερα και κατασκευές προσωρινές, για συμμετοχές  Ελλήνων και  ξένων, ομαδικά ή μη. Από  στοιχεία που ανακοινώθηκαν, από την οργανωτική επιτροπή της εποχής εκείνης, την επισκέφτηκαν 100.000 άτομα! Με την έναρξή της, ξεκίνησε και μια οικονομική άνθηση της διοργανώτριας. Χρόνο με το χρόνο οι συμμετοχές από ξένες χώρες αυξάνονταν.
  Την Τρίτη κατά σειρά, από την ίδρυσή της, διοργάνωση, επισκέφτηκε για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
  Η τέταρτη, κατά σειρά, δεν είχε επιτυχία, αφού έγινε στη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Εικοσιεννέα μέρες, μετά το τέλος της έκθεσης, ήρθε το ιστορικό κραχ της Wall Street.
  Σημαντική χρονιά το 1937, αφού μεταφέρεται οριστικά στους νέους χώρους, όπου λειτουργεί ακόμα και σήμερα
    Ορόσημο στην ιστορία της Δ.Ε.Θ., η 15η διοργάνωση, που εγκαινιάστηκε στις 22-Σεπτεμβρίου 1940 και έκλεισε 22- Οκτωβρίου, με συμμετοχές: της Γερμανίας, Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας, και Τουρκίας. Σε λίγες  ημέρες κηρύχτηκε ο πόλεμος, αρκετοί από τους εκθέτες δεν είχαν χρόνο να πάρουν τα εκθέματά τους, τα περίπτερα λεηλατήθηκαν από τους Θεσσαλονικείς, πριν πέσουν στα χέρια των Γερμανών. Στην κατοχή, οι γερμανικές μονάδες, κατέλαβαν τους χώρους της έκθεσης  στις 11 Απριλίου 1941, και παρέμειναν μέχρι το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Μεταξύ των άλλων, κατέστρεψαν, τον εξοπλισμό και το αρχείο των εγκαταστάσεων.  Τα περίπτερα χρησιμοποιήθηκαν σαν αποθήκες πυρομαχικών όπλων και άλλων πολεμικών υλικών. Στο περίπτερο της εθνικής παραγωγής, που ήταν κεντρικό, οι κατακτητές εγκατέστησαν ραδιοφωνικούς πομπούς και ασύρματους. Όταν τον Οκτώβριο του 1944 οι  Γερμανοί κατάλαβαν πως πλησιάζει το τέλος της κυριαρχίας τους, ανατίναξαν όλα τα υλικά πολέμου που είχαν αποθηκεύσει,  μαζί με τα περίπτερα, τα οποία, όμως, στη συνέχεια, ανασυγκροτήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν, από τους συμμάχους, σαν αποθήκες.
   Αργότερα, με χρήματα από το σχέδιο Μάρσαλ, οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. ξαναφτιάχνονται, και το 1951- μετά από δέκα χρόνια απουσίας-έχουμε τα εγκαίνια της πρώτης, μετά τον πόλεμο, 16ης διοργάνωσης, στις 16- Σεπτεμβρίου 1951, με το βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη και αρκετούς υπουργούς.
     Η πρώτη φορά, μεταπολεμικά, που η Δ.Ε.Θ. εγκαινιάστηκε από πρωθυπουργό, τον Αλέξανδρο Παπάγο, ήταν το 1954.
  Το 1977  από νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου γίνεται Ανώνυμη Εταιρεία και ονομάζεται «Helexpo- Δ.Ε.Θ.  Α.Ε».
  Το 1999 έχουμε διάσπαση του ενιαίου εκθεσιακού φορέα σε, Δ.Ε.Θ. και Helexpo, και το 2013 έχουμε την επανένωση Δ.Ε.Θ. και Helexpo.
  Εκτός του οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα, ψυχαγωγεί μικρούς και μεγάλους,  ακόμα από το ξεκίνημά, το είχε εμπνευστεί ο ιδρυτής της.
   Η επετειακή 81η Δ.Ε.Θ. εγκαινιάστηκε 10-Σεπτεμβρίου 2016, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και έκλεισε τις πύλες της 18-Σεπτεμβρίου.
  Μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, έχουμε ξανά το θεσμό της τιμώμενης χώρας, που το νόημά της είναι, η στενότερη συνεργασία, της χώρας αυτής, με την Ελλάδα. Φέτος τιμώμενη ήταν η Ρωσία, στο 16 περίπτερο, με όλα τα επιτεύγματά της: παραγωγή ενέργειας, μηχανολογία, γεωργία, κατασκευές, μεταφορές, εμπόριο και εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογικές προτάσεις, κά
  Εξαιρετικό το περίπτερο 12 του νομού Σερρών. Οι Σέρρες καινοτομούν και έχουν να δείξουν. Τολμούν, επειδή ξέρουν καλά πως η οικονομική κρίση φοβάται: την καινοτομία, τη φαντασία, την εργατικότητα, το επιχειρείν, την υπομονή και την ανταγωνιστικότητα.
  Εντυπωσιακή και Σημαντική ήταν η βραδιά του Ποντιακού Χορού «Ομάλ», με τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη και την Ποντιακή Λίρα. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν,  κυρίως νέοι,  που κύκλωσαν  πέντε φορές το διεθνές εκθεσιακό κέντρο, και με Ενθουσιασμό, Ζωντάνια, Υπερηφάνεια, και Συγκίνηση,  ακολούθησε Χορός, και από όλο αυτό, το Μήνυμα προς τα έξω: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!  Η  διεκδίκηση είναι μια θέση, μετά τα όσα μύρια της κρίσης, στο Παγκόσμιο Γίγνεσθαι και  στο Βιβλίο Γκίνες.
  Από τη γιορτή, δεν έλειψαν, εννέα όμορφες βραδιές συναυλιών, κάθε φορά διαφορετικών καλλιτεχνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more