Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Κίνδυνος παγώματος πληρωμών των έργων υποδομής με αποκλειστική ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ



Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Με πάγωμα πληρωμών στα έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προειδοποιεί η Επιτροπή απαντώντας σε επείγουσα ερώτηση της Ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή.
Οι αποτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν τελειωμό. Όχι μόνο δεν είναι σε θέση να φέρει νέες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα, αλλά τη φέρνει ένα βήμα πριν το «πάγωμα πληρωμών»  των ήδη διαθέσιμων κονδυλίων που παρέχονται μέσω των οχτώ προγραμμάτων χρηματοδότησης έργων υποδομής της χώρας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τόσο την εκτέλεση των έργων που συμμετέχουν ελληνικές και ξένες εταιρίες, όσο και τις εγγυητικές των τραπεζών.

Το ζήτημα ανέδειξε η Εύα Καϊλή, με αφορμή την επιστολή εσωτερικής επικοινωνίας του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης Walter Deffaa  (17/06/2016) στην οποία ήγειρε ζήτημα προς την Επιτροπή για διακοπή των πληρωμών του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014-2020.  με αφορμή ένα δελτίο τύπου (!) της Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού (17/05/2016).
Συγκεκριμένα, στην απάντησή της η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η «διακοπή της προθεσμίας πληρωμής» αποτελεί «προληπτικό μέτρο», δηλαδή μέσω πίεσης στη χώρα μας, της οποίας οι Αρχές, όπως αναφέρει, «είχαν ειδοποιηθεί για το ότι παρόμοια διακοπή θα είχε συνέπειες σε μελλοντικές αιτήσεις πληρωμής στο πλαίσιο των συγκεκριμένων προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020».

Αναφέρει δε ακόμη, ότι στις 12 Αυγούστου (με καθυστέρηση δηλαδή τριών μηνών), οι ελληνικές αρχές έστειλαν μια επιστολή που απαντά «μερικώς στα ζητήματα που έθιξαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής», και ότι «επί του παρόντος η επιστολή αυτή μελετάται».

«Είναι πλέον άξιο απορίας να δούμε αν υπάρχει ίχνος σοβαρότητας στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαχειρίζεται τους ευρωπαϊκούς πόρους σε έργα υποδομής που ήδη εκτελούνται. Προφανώς δεχόμαστε τα απόνερα της «επιστροφής στην ανάπτυξη» που διακηρύττει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία αφήνει να δημιουργηθεί ζωτικό πρόβλημα στις πληρωμές των έργων από ένα απλό δελτίο τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και απαντά «μερικώς» στα θέματα που θέτει η Επιτροπή, μετά την έλευση τριμήνου, αδιαφορώντας για το αν είναι στον αέρα τα έργα και οι θέσεις δουλειάς τόσων εργαζομένων», δήλωσε η επικεφαλής της Ελιάς, για να καταλήξει:
«Θα επανέλθουμε εκ νέου στο ζήτημα καθώς δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την απώλεια τόσων κονδυλίων εξαιτίας των ανίκανων χειρισμών αυτής της κυβέρνησης».  


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και η απάντηση της Επιτρόπου Corina Cretu :


Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005032/2016/αναθ.1
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Eva Kaili (S&D)
Θέμα:   Κατάσταση έργων υποδομής στην Ελλάδα
Σε επιστολή εσωτερικής επικοινωνίας του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης (Walter Deffaa, 17/06/2016) της Επιτροπής, που αναφέρεται σε ισχυρισμό λειτουργίας καρτέλ στον χώρο των κατασκευαστικών εταιριών που συμμετέχουν σε έργα υποδομής στην Ελλάδα, τίθεται ζήτημα στην Επιτροπή ενδεχόμενης διακοπής των πληρωμών του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014-2020, με αφορμή ένα Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού (17/05/2016).
Η διακοπή πληρωμών που προτείνεται από τον Walter Deffaa εγείρει ερωτηματικά, αφού βασίζεται σε καταγραφή ανεπιβεβαίωτων και αναπόδεικτων ισχυρισμών ενός καταγγέλλοντος, καθώς εκκρεμεί η ακροαματική διαδικασία. Η πιθανότητα αναστολής πληρωμών εκ μέρους της Επιτροπής επιφέρει σημαντικούς κινδύνους στη λειτουργία εκτέλεσης των έργων στα οποία συμμετέχουν ελληνικές και ξένες εταιρίες, ενώ κινδυνεύουν επίσης οι εγγυητικές των τραπεζών.   
Ερωτάται η Επιτροπή:
–             Τίθεται ζήτημα «παγώματος» των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014 2020;
–             Ποιες είναι οι γενικές οδηγίες που ακολουθεί η Επιτροπή σε ανάλογες περιπτώσεις;


EL E-005032/2016 Απάντηση της κ. Crețu εξ ονόματος της Επιτροπής (19.9.2016)

Στις 17 Μαΐου 2016 η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ανεξάρτητη αρχή για θέματα ανταγωνισμού στην Ελλάδα, ανέφερε σε δελτίο Τύπου της ότι είχε απευθύνει κοινοποίηση αιτιάσεων σε εταιρείες στο πλαίσιο έρευνας καταγγελιών για καρτέλ στον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε στο δελτίο Τύπου, η κοινοποίηση αιτιάσεων αφορά ενδεχόμενες σοβαρές παρατυπίες, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να έχει συνέπειες για τη χρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ, λόγω του αριθμού των εταιρειών και των κατασκευαστικών κλάδων που κατά τις καταγγελίες συμμετείχαν στο καρτέλ.

Συνεπώς, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές , με επιστολή του της 8ης Ιουλίου 2016, για τη διακοπή της προθεσμίας για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων πληρωμής που είχαν υποβληθεί στην Επιτροπή στο πλαίσιο οκτώ προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 που συγχρηματοδοτούνται από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής.

Η «διακοπή της προθεσμίας πληρωμής» είναι ένα προληπτικό μέτρο που μπορεί να ληφθεί για να γίνουν πρόσθετοι έλεγχοι μετά τις πληροφορίες για δαπάνες που συνδέονται με παρατυπίες που έχουν σοβαρές δημοσιονομικές συνέπειες.

Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί για το ότι παρόμοια διακοπή θα είχε συνέπειες σε τυχόν μελλοντικές αιτήσεις πληρωμής στο πλαίσιο των συγκεκριμένων προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 που συγχρηματοδοτούνται από τα εν λόγω ταμεία έως ότου επιλυθεί το ζήτημα. Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα από τις ελληνικές αρχές ώστε να εξασφαλιστεί ότι μόνο νόμιμες και τακτικές δαπάνες πιστοποιούνται στην Επιτροπή και για να αποφευχθεί η διαδικασία για την αναστολή των πληρωμών .

Στις 12 Αυγούστου 2016 οι ελληνικές αρχές έστειλαν μια πρώτη επιστολή στην οποία απαντούν μερικώς στα ζητήματα που έθιξαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής και η επιστολή αυτή επί του παρόντος μελετάται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more