Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η καλύτερη οργάνωση των Ομάδων Παραγωγών θα έχει θετική επίπτωση στο εισόδημα των αγροτών



Αποτέλεσμα εικόνας για Θ. Θεοδωρίδης Πέλλα

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και παρουσία εκπροσώπων αγροτών και υπηρεσιακών παραγόντων συζητήθηκε το μέτρο της απόσυρσης προϊόντων για δωρεάν διανομή

Ευρεία συνάντηση για την οργάνωση των Ομάδων Παραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αλλά και την ενημέρωση για το μέτρο της απόσυρσης αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά για δωρεάν διανομή πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Συμμετείχαν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου και Υπεύθυνη Έργου του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής κ. Ελένη Καραντώνη, υπηρεσιακά στελέχη, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και σχολικών επιτροπών.

Ο κ. Θεοδωρίδης, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για την προεργασία που έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα που ήταν η δημιουργία έξι Ομάδων Παραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. «Σκοπός της συνάντησης είναι να ενημερωθούν όλοι οι παρευρισκόμενοι για το σημείο που βρίσκεται η αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών, όπως επίσης, να διαφανεί η διάθεση συνεργασίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να αυξήσουν το εισόδημά τους και είμαστε αρωγοί στον αγώνα που δίνει καθημερινά ο αγρότης της Πέλλας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης και συνέχισε λέγοντας: «Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο μέτρο της απόσυρσης προϊόντων για δωρεάν διανομή, ώστε να καρπωθούν οι παραγωγοί της Πέλλας τις ωφέλειες από αυτό, είναι η διαδικασία να γίνει σε συνεργασία των ενδιαφερόμενων συνεταιρισμών ή μεμονωμένων αγροτών με τις Ομάδες Παραγωγών. Υλοποιώντας το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής διανέμουμε προϊόντα σε περίπου επτά χιλιάδες συμπολίτες μας, αριθμός ο οποίος αυξάνεται και με τη συμμετοχή των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών και αναμένεται να ξεπεράσει τις εννιά χιλιάδες. Επιπλέον, θα γίνει διανομή και στα σχολεία της Πέλλας, μέσω των σχολικών επιτροπών σε περίπου 20.000 μαθητές. Συνεπώς, αποτελεί ευκαιρία για τους παραγωγούς που έχουν αδιάθετα προϊόντα όπως δαμάσκηνα, ροδάκινα, μήλα, αχλάδια και ακτινίδια να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ώστε, όλοι μαζί να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε ουσιαστικά, τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Έπειτα, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τσαντάκης ανέφερε τις αυστηρές προϋποθέσεις για τη σύσταση Ομάδας Παραγωγών και τόνισε την δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών από ευρωπαϊκούς πόρους, όταν όμως ξεπεραστούν τα προβλήματα και δημιουργηθούν οι Ομάδες ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων δήλωσαν ότι οι προσπάθειες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών είναι στη σωστή κατεύθυνση και απηχούν την γενικότερη άποψη ότι χρειάζεται συνεργασία και σύμπνοια σε σημαντικά ζητήματα όπως αυτό την προώθησης των προϊόντων για να επωφεληθεί η τοπική αγροτική οικονομία. Όλοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι υπογράμμισαν την εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει με τον κ. Θεοδωρίδη, τον Διευθυντή κ. Τσαντάκη αλλά και με την κ. Καραντώνη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών τους.

Η Υπεύθυνη Έργου του ΕΠ ΕΒΥΣ του ΤΕΒΑ από την πλευρά της ανέφερε τεχνικά στοιχεία και τα στάδια της διαδικασίας για τη συμμετοχή των συνεταιρισμών μέσω των ομάδων παραγωγών στο μέτρο της απόσυρσης των προϊόντων για δωρεάν διανομή, είτε νωπών, είτε χυμοποιημένων. Επίσης, η κ. Καραντώνη ανέφερε σημεία της κείμενης νομοθεσίας όπως και την ανάγκη για ομαδικότητα και συνεργασία ανάμεσα στους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης επανέλαβε ότι «στόχος της πρωτοβουλίας και της συνάντησης είναι να κατευθύνουμε τους παραγωγούς για να προχωρήσει το πρόγραμμα απόσυρσης προϊόντων για δωρεάν διανομή και, τελικά, να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών της Π.Ε. Πέλλας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more