Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ποια έργα έγιναν στον Δήμο Έδεσσας;



Αποτέλεσμα εικόνας για έργα στην Έδεσσα

 Του Χρήστου Δημητριάδη*



Πριν από δύο χρόνια οι πολίτες της Έδεσσας έδωσαν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στο Δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου και τον επανεξέλεξαν πιστεύοντας το αφήγημα του που είχε  πολλές υποσχέσεις ότι θα τα αλλάξει «όλα».
Πέρασαν από τότε δυο χρόνια. Δύο χρόνια που πέρασαν... δίχως να καταλάβουμε οτιδήποτε, ή να αισθανθούμε ότι κάτι σημαντικό γίνεται σε αυτή την πόλη. Δεν έγινε ούτε ένα σπουδαίο έργο, από αυτά που σηματοδοτούν το πέρασμα μιας καλής και αποδοτικής δημοτικής Αρχής από την εξουσία. Κάτι που να θυμίζει μετά από χρόνια ότι έγινε έστω και ένα έργο.... Αντ' αυτού, βλέπουμε να εξελίσσεται μια κατάσταση απραξίας, που στο μέλλον σίγουρα και το όνομα του δημάρχου δε θα βρίσκεται στη μνήμη του απλού δημότη αυτής της πόλης!
Στα δύο αυτά χρόνια λοιπόν διερωτόμαστε τι γίνεται ή τι έγινε; Θα λέγαμε εύκολα, χωρίς δεύτερη σκέψη: μια τυπική διαχείριση - και μάλλον με φθίνουσα πορεία - της υφιστάμενης κατάστασης, με  αποκορύφωμα το λουκέτο που θα μπει στην Τουριστική Α.Ε. δηλαδή το κέντρο Καταρρακτών. Και τι κάνει  η δημοτική Αρχή; Κοιμάται τον ύπνο του δικαίου! Ούτε ένα σημαντικό έργο δεν έχει δρομολογήσει, παρά μόνο πασαλείμματα στην πλατεία πάνω από τους Μικρούς Καταρράκτες και κατασκευή πλατειών χωρίς πράσινο και με πολύ τσιμέντο. 
Όμως και η μείζονα αντιπολίτευση παραμένει απούσα,  ακόμα και για να υπερασπιστεί το δικό της έργο . Ο ίδιος ο Γιάννης Σόντρας, φανερά κουρασμένος και απογοητευμένος, δεν δείχνει διάθεση να αναμετρηθεί στα δημοτικά συμβούλια. Καταλαβαίνει την μεγάλη του ευθύνη του από τους λανθασμένους χειρισμούς που έκανε στην επιλογή προσώπων στο ψηφοδέλτιό του, που περισσότερο έδιωξαν παρά έφεραν ψηφοφόρους. Τα μέλη της δημοτικής του ομάδας είναι σαν να μην υπάρχουν στο πολιτικό γίγνεσθαι της Έδεσσας. Είτε γιατί περιμένουν από αυτόν να πάρει πρωτοβουλίες, είτε γιατί δεν έχουν την ικανότητα να αρθρώσουν λόγο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κάποτε ισχυρή παράταξη του κου Σόντρα παραμένει εδώ και χρόνια εξαφανισμένη από προσώπου γης. Χωρίς να φαίνεται, όσο κι αν ψάξει κανείς, σε καμιά δράση, κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική. Κι όμως με αυτή την τακτική βοηθά στο να μην αναδεικνύεται η ανικανότητα της δημοτικής αρχής, να μην ωθείται σε πολιτικό ανταγωνισμό. Και τη ζημιά,  τη χρεώνεται φυσικά η Έδεσσα και οι κάτοικοι της. Όλα αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν μια απογοητευτική εικόνα, και αντί το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο στην πόλη που αγαπούμε, να προκύπτει ένας εφιάλτης...
Υπολείπονται τρία ακόμα χρόνια μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Υπάρχει ακόμα αρκετός πολιτικός χρόνος για την δημοτική αρχή να παράξει έργο. Έργο που να μείνει στην ιστορία αυτού του τόπου. Διαφορετικά θα περάσει μια ολόκληρη χαμένη πενταετία, όχι "απλά" μια διετία που είναι σήμερα. Αλλά δε θα είναι μόνο η πενταετία χαμένη για την Έδεσσα, αλλά και για τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους που στη λήθη του χρόνου θα χαθούν οι ποιο πολλοί - οι περισσότεροι ίσως – μάλλον όλοι. Αν ενδιαφέρονται πραγματικά για την πόλη τους, θα κινητοποιηθούν. Ειδάλλως, για τον ιστορικό του μέλλοντος, η δημαρχία Γιάννου θα μείνει στην ιστορία ως μια οδυνηρή για την πόλη περίοδος απραξίας και χαμένων ευκαιριών..
Περιμένουμε λοιπόν από τη δημοτική Αρχή να δούμε έργο. Αλλά και από τη δημοτική αντιπολίτευση να ωθήσει δημιουργικά την πολιτική της. Και εμείς πρώτοι, αλλά κυρίως ο απλός δημότης θα αναγνωρίσει ό, τι καλό παραχθεί και θα το χειροκροτήσει.

* Ο Χρήστος Δημητριάδης είναι εκδότης της εφημερίδας Νέοι Ορίζοντες και διευθυντής ενημέρωσης της Πέλλα τηλεόρασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more