Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Μάθημα πολιτισμού από τη Νέα Ζίχνη Σερρών



Αποτέλεσμα εικόνας για Νέα Ζίχνη Σερρών 
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016
Συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων από τη Β. Ελλάδα


Του Βασίλη Καναβούρα

   Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016,ώρα 3 μ.μ ,μέλη του χορευτικού  τμήματος ενηλίκων του πολιτιστικού  συλλόγου Φίλοι Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού» αναχωρούν  για τη Νέα Ζίχνη Σερρών .Είναι καλεσμένοι να συμμετάσχουν σε χορευτική συνάντηση .Έδεσσα –Ν.Ζίχνη 209 Χιλιόμετρα μέσω Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης –Καβάλας. Αφού περάσαμε την Ασπροβάλτα ,μία στάση στο Λέων της Αμφίπολης ακολουθήσαμε την υπέροχη διαδρομή παράλληλα με το Στρυμόνα ,αφήσαμε δεξιά την Αμφίπολη ,περάσαμε μπροστά από το μουσείο της και από εκεί σε 26 χιλιόμετρα φθάσαμε στον προορισμό μας .
   Η Νέα Ζίχνη, κεφαλοχώρι με σήμερα περίπου 2.400 κατοίκους κι έδρα του ομώνυμου δήμου, βρίσκεται σε απόσταση 30χμ. νοτιοανατολικά από την πόλη των Σερρών. Θεωρείται ότι η Νέα Ζίχνη αντιστοιχεί στο αρχαίο βασίλειο του Συλέα, τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλής για να απελευθερώσει τους υπηκόους του από την καταναγκαστική εργασία στους αμπελώνες του. Λέγεται ότι στην ίδια περιοχή βρισκόταν το Νύσιο Πεδίο, φημισμένο κατά την αρχαιότητα για τα άλογά του.
   Η Ζίχνη παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όταν, από έδρα επισκοπής, αναδεικνύεται το 1329 σε μητρόπολη και είναι η δεύτερη σημαντικότερη πόλη ύστερα από αυτήν των Σερρών. Η άφιξη προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη το 1914 και το 1922, συντέλεσε στην οικονομική αναγέννηση της περιοχής. Η πλειονότητα των κατοίκων του χωριού σήμερα είναι απόγονοι των προσφύγων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έκδηλα στοιχεία του μικρασιατικού πολιτισμού με πλούσια έθιμα και παραδόσεις.
    Ο Δήμος Νέας Ζίχνης βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα και στην ανατολική πλευρά του Νομού Σερρών. Ο Δήμος είναι περικυκλωμένος από τα μεγάλα βουνά Μενοίκιο και Παγγαίο και τον διασχίζουν οι ποταμοί Στρυμόνας και Αγγίτης. Αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό και θρησκευτικό κέντρο της επαρχίας Φυλλίδας. Η "Φυλλίς" (από την ομώνυμη κόρη του βασιλιά Σιθώνα της Θράκης) αποτελούσε κατά την αρχαιότητα ένα από τα τρία τμήματα της Ηδωνικής χώρας, συμπεριλαμβάνοντας τις σημερινές περιοχές Ζίχνης, Αλιστράτης και Δράμας. Η ύπαρξη διάφορων φυλών αποδεικνύεται από νομίσματα που βρέθηκαν στην περιοχή της Νέας Ζίχνης. Ο Καλλικρατικός Δήμος Νέας Ζίχνης δημιουργήθηκε ύστερα από την συνένωση των πρώην Δήμων Νέας Ζίχνης και Αλιστράτης.
   Σταθμεύσαμε δίπλα στο Λύκειο η  κυρία Λίνα Κονακλή εκπρόσωπος του δήμου ,χοροδιδάσκαλος των  χορευτικών  τμήματος Ν.Ζίχνης και Δραβήσκου μαζί με  και κοπέλες συνοδοί μας  επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Δεσποινίδες εθελόντριες έγιναν οι ξεναγοί και οι βοηθοί σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί .Μετά τον καφέ και το γλυκό ξεκίνησε η ξενάγηση στην πόλη .Πρώτος σταθμός το Λαογραφικό Μουσείο. Το Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Ζίχνης ιδρύθηκε το 1994 από τα μέλη του Λαογραφικού Φιλανθρωπικού Συλλόγου Γυναικών Ν. Ζίχνης και στεγάζεται προς το παρόν σε τρεις αίθουσες του παλαιού Δημοτικού Σχολείου. Στο κέντρο της Νέας Ζίχνης αναγείρεται όμως μια νέα σύγχρονη οικοδομή, η οποία μελλοντικά θα παρέχει καταλληλότερες συνθήκες φιλοξενίας και παρουσίασης των πολυάριθμων, εν μέρη πλέον σπάνιων εκθεμάτων.
   Τα εκθέματα προέρχονται τόσο από την πόλη όσο και από την ευρύτερη περιοχή της Ν. Ζίχνης και καλύπτουν διάφορες θεματικές ενότητες, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινής οικογενειακής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των τοπικών κατοίκων κατά το πρόσφατο παρελθόν. Οι αναπαραστάσεις οικιακών και βοηθητικών χώρων με κάθε είδους αυθεντικών αντικειμένων μεταφέρουν στον επισκέπτη μια ζωντανή εικόνα από μια σχετικά πρόσφατη, δε όμως πλέον σχεδόν ξεχασμένη εποχή. Εντύπωση προκαλούν τα διάφορα οικιακά εργαλεία και σκεύη που κάποτε υπήρχαν σε κάθε νοικοκυριό: τουρβάνες για την παρασκευή βουτύρου, πέτρινα γουδιά, πινακωτές, χειρόμυλοι για την άλεση δημητριακών και του καφέ, φανάρια για την φύλαξη τροφίμων, ταβάδες, σινιά, τσουκάλια κλπ., όπως φυσικά και ο παραδοσιακός φούρνος και τα απαραίτητα εργαλεία για το ζύμωμα και ψήσιμο του ψωμιού. Όλα αυτά τεκμηριώνουν ότι η ζωή στα "καλά παλαιά χρόνια" προφανώς δεν ήταν και πάντα τόσο .... άνετη :-)Επίσης παρουσιάζονται καθημερινές και εορταστικές τοπικές ενδυμασίες, παραδοσιακά εργόχειρα, κεντήματα, πλεκτά, και υφαντά καθώς και τα εργαλεία για την κατασκευή τους, όπως και διάφορα ιστορικά έγγραφα και στοιχεία, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μια αξιόλογη νομισματική συλλογή με κέρματα και χαρτονομίσματα από της αρχές του 20. αιώνα .Η επίσκεψη του τοπικού μουσείου της Νέας Ζίχνης μας πρόσφερε  μια μοναδική εμπειρία.
   Στη συνέχεια είδαμε το όμορφο κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο καθώς και το κτίριο της Ιερας Μητρόπολης Ζιχνών και Νευροκοπίου. Η ιστορία της μητροπόλεως ξεκινά με το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στην Αμφίπολη, κατά τη δεύτερη αποστολική περιοδεία του (49-52 μ.Χ). Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Παχώμιος Α΄, προ της εκλογής του στις αρχές του 16ου αιώνα, χρημάτισε Μητροπολίτης Ζιχνών.Από το 1902-1910 διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών ο άγιος Χρυσόστομος (μετέπειτα Μητροπολίτης Σμύρνης και ιερομάρτυρας της Μικρασιατικής Καταστροφής), συντελώντας τα μέγιστα για την πνευματική καλλιέργεια του ποιμνίου με ανέγερση σχολείων και ναών αλλα και σημαντική δράση κατά τον Μακεδονικό Αγώνα για τη διατήρηση της ορθόδοξης ταυτότητας του πληθυσμού.
    Έφτασε η ώρα της Πατινάδας .Δώδεκα χορευτικοί σύλλογοι με συνοδεία μουσικού σχήματος κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης στη συμβολή κεντρικών οδών .Εκεί όλοι χορεύουν τους σκοπούς που η ορχήστρα παίζει .Με απόλυτη τάξη σε δυάδες ένας ένας  χορευτικός σύλλογος μπαίνει στον αύλειο χώρο του Λυκείου που θα γίνει η 2η Χορευτική Συνάντηση με την παρουσία 12 χορευτικών συγκροτημάτων από τη Β Ελλάδα.. Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016 με μουσικές θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις . Ιούλιος: Αλιστρατη 8-12 .Ν.Ζίχνη 15-22 . Αύγουστος 28 Παλαιά Ζίχνα φωτίζοντας τα κάστρα της Ζίχνας .Οι θέσεις για το κάθε σύλλογο έτοιμες .Οι κοπέλες που μας συνοδεύουν συνέχεια μας υποδεικνύον το τραπέζι του συλλόγου μας .Τα  12 χορευτικά θα χορέψουν 4 ενότητες ,Μακεδονία, Θράκη ,Νησιά και Μικρά Ασία .Οι ίδιοι μουσικοί θα παίξουν τους σκοπούς και για τις τέσσερις ενότητες .Πριν έρθει η σειρά μας να εμφανιστούμε ήρθαν τα εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του συλλόγου πίτες ,γλυκά, μεζέδες. Η  τραγουδίστρια Αρετή Καμηλάκη λες και άκουγες  Λεγάκη μας ξεσηκώνει σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισης μας που χορέψαμε χορούς της Νάξου .Άψογη εμφάνιση όλων των χορευτικών .
   Με το πέρας της εμφάνισης στο κάθε μέλος του χορευτικού προσφέρθηκε ένα κουτί με νόστιμα σουβλάκια της περιοχής .Όλα τα έξοδα καλύφτηκαν από το Δήμο . Ένα μικρό βάζο με γλυκό ήταν το αποχαιρετιστήριο δώρο για να φύγουμε με τη γλυκύτητα και την αγάπη όλων των εμπλεκόμενων σε αυτές τις εκδηλώσεις  από το Λαογραφικό και Φιλανθρωπικό Σύλλογο Γυναικών  Ν. Ζίχνης .Η οργάνωση άριστη καθώς και η τάξη και η φιλοξενία. Ένα μεγάλο μπράβο στον Δήμαρχο κ  Δαϊρετζή Ανδρέα και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ,την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ Τσολάκη Παρασκευή και στα  μέλη της, στην υπεύθυνη Λίνα Κονακλή που σήκωσε στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος για την πραγματοποίηση της χορευτικής συνάντησης .Συγχαρητήρια στους δύο συλλόγους γυναικών Ν.Ζίχνης τον Λαογραφικό –Φιλανθρωπικό  και τον Πολιτιστικό –Επιμορφωτικό  ,στις κυρίες που ετοίμασαν τα νοστιμότατα εδέσματα και σε όλους και όλες που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της όμορφης εκδήλωσης. Ένα μεγάλο μπράβο και στις συνοδούς που συνόδεψαν τα χορευτικά σχήματα . Για μας που παρευρεθήκαμε θα μας γίνουν παραδείγματα .
   Ο Σύλλογος μας Φίλοι Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού που ιδρύθηκε το έτος 2000  έδωσε ακόμα μια φορά εξετάσεις και τα πήγε θαυμάσια .  Συνέβαλε πάλι  με την δράση των μελών του στο ζωντάνεμα, τη διατήρηση και την διάδοση της παραδοσιακής μουσικής και παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα.
   Το πανηγύρι μόλις άρχισε ο Μίλτος Σπυριδόπουλος με το λαούτο ,ο Πέτρος Καρατζόπουλος με το κλαρίνο ,ο Καρακούσης Βασίλης με τα κρουστά και το τραγούδι μας καλούν να μπούμε στο χορό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more