Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Μέτρα για το χρέος και την λιτότητα – Θεσμικές αλλαγές για βιώσιμες και δημοκρατικές κοινωνίες σε Ελλάδα και Ευρώπη



Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

Την προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 81ης ΔΕΘ, έδωσαν χθες 15 Σεπτεμβρίου οι Οικολόγοι Πράσινοι όπου τοποθετήθηκαν σχετικά με την πολιτική συγκυρία σε Ελλάδα και Ευρώπη και τις προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση σε όλα τα επίπεδα. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι τύπου των Ο.Π, Μαρία Πετεινάκη και Φίλιππος Γκανούλης, η συντονίστρια της Εκτελεστικής Γραμματείας των Ο.Π, Χριστίνα Ευθυμιάτου, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μέλος των Ο.Π, Γιάννης Τσιρώνης και ο Βουλευτής Β’ Αθήνας και μέλος των Ο.Π, Γιώργος Δημαράς.
Η Χριστίνα Ευθυμιάτου αναφέρθηκε στη σημερινή πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη και στην πορεία διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση, μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, που διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση με βασικούς στόχους την μείωση του χρέους και  τη δημιουργία παράλληλου προγράμματος, εντός των πλαισίων παλιών και νέων μνημονιακών δεσμεύσεων και μέτρων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συντάσσονται με τους Ευρωπαίους Πράσινους για ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο για το χρέος αλλά παράλληλα κατά της λιτότητας και υπέρ της στήριξης της δημοκρατίας, των θεσμικών αλλαγών στην Ευρωπαϊκή ένωση για την δημοκρατική της ενδυνάμωση  αλλά και για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί πλέον αναγκαιότητα.
Ο Γιάννης Τσιρώνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε βασικά θέματα της ατζέντας των Οικολόγων Πράσινων, όπως η προστασία των δασών, η ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση του νερού και η δράση γα την κλιματική αλλαγή που δεν εισακούγονταν επί πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα την όξυνση προβλημάτων και το βάθεμα της κρίσης. Θέματα για τα οποία επιχειρούμε να παρέμβουμε σήμερα μέσα από τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ως αυτόνομος πολιτικός χώρος. Τέλος, τόνισε ότι «Οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορεί να είμαστε ένα μικρό κόμμα, αλλά να θυμίσω ότι κάποιες από τις θέσεις μας που στηρίζουμε δεκαετίες τώρα, αποδείχτηκαν ρεαλιστικές και σωτήριες. Όταν εμείς μιλούσαμε για δάση, οι περισσότεροι τα έβλεπαν μόνο ως καταπατητέα οικόπεδα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν σταμάτησαν ποτέ να συμμετέχουν στην μάχη για μια διαφορετική Ευρώπη και Ελλάδα».
Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε την ανάγκη ενός ουσιαστικού μετασχηματισμού του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, με κύριους άξονες την κυκλική οικονομία, την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, την ορθή διαχείριση των υδάτων, τη διατροφική και ενεργειακή αυτάρκεια και την βιώσιμη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη. Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Δημαράς, η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για την οικονομία είναι διαφορετική από εκείνη της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, καθώς αποτελεί μια πρόταση που βασίζεται στην αειφορία και τη βιωσιμότητα, στην αποκέντρωση, στην προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, στην κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και στην προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σταθερής τροχιάς, καθώς και στη χρήση του ποδηλάτου και στη διευκόλυνση της μετακίνησης των πεζών μέσα στην πόλη. 
Η Μαρία Πετεινάκη αναφέρθηκε στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι έχει τεθεί στην άκρη της Ευρωπαϊκής αλλά και εθνικής ατζέντας, ενώ τα προβλήματα αυξάνονται. Τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούν αριθμούς πολλαπλάσιους από την φέρουσα ικανότητα της κάθε δομής. Οι διαδικασίες αργούν, οι πρόσφυγες δεν γνωρίζουν τις επιλογές τους και το τι μέλη γενέσθαι. Παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε πολλές δομές της Ελλάδας τόσο υλικές όσο και στην οργάνωση. Και ενώ ακόμα παλεύουμε με την οργάνωση και κατασκευή των υπαρχόντων υποδομών, το Δουβλίνο νομιμοποιεί για άλλη μια φορά τις ξενοφοβικές τάσεις της Ευρώπης, σπρώχνοντας το πρόβλημα στα σημεία εισόδου. Τέλος, επανέλαβε τα πάγια αιτήματα των ΟΠ για ευρωπαϊκή λύση, για εντατικοποίηση της διαδικασίας μετεγκατάστασης, για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, για ανθρωπιστική VISA και για κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more