Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Με σοβαρότητα και στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό, επιβάλλεται να διαχειριστούμε την παραγωγή του ακτινιδίου, ενός φρούτου εξαιρετικά κερδοφόρου για τον παραγωγό και την Εθνική Οικονομία



Αποτέλεσμα εικόνας για ακτινιδίου

Με εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλλιεργητών ακτινιδίου από τους νομούς Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας και Άρτας, συναντήθηκε χτες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης μετά από αίτημά τους για να συζητηθεί και αντιμετωπιστεί το ζήτημα της παράνομης πρώιμης κοπής ακτινιδίου και της διακίνησής του σε συνθήκες που υποβαθμίζουν την ποιότητα του φρούτου.

Στην συνάντηση συμμετείχε εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, καθώς και οι Βουλευτές της Πιερίας Στ. Καστόρης, Μπέτυ Σκούφα Δημητρίου και Χ. Τζαμακλή.
Οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών Παραγωγών Ακτινιδίου έθεσαν τα ζητήματα:
• της παράνομης πρώιμης συλλογής των ακτινιδίων
• της παράνομης και χωρίς τυποποίηση εμπορίας και εξαγωγής των ακτινιδίων
• του ελέγχου της παράνομης εξαγωγικής διαδικασίας στις πύλες εξόδου (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Προμαχώνας).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία τους Παραγωγούς και τους Εξαγωγείς Ακτινιδίου για την συνεργασία και τόνισε ότι: Υπάρχει κατεπείγουσα προτεραιότητα για την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας.

Η ευδοκίμηση και η ποιοτική παραγωγή ακτινιδίου στην πατρίδα μας, που καθιστά την Ελλάδα τρίτη παγκοσμίως Παραγωγό χώρα μετά την Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία, δείχνει το μέτρο της συνευθύνης μας.

Με σοβαρότητα και στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό, επιβάλλεται να διαχειριστούμε την παραγωγή του ακτινιδίου, ενός φρούτου εξαιρετικά κερδοφόρου για τον παραγωγό και την Εθνική Οικονομία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην εξαιρετική δυνατότητα στήριξης των συλλογικών προσπαθειών μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις ομάδες Παραγωγών και την καθετοποιημένη δράση τους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ κινείται για την υπογραφή συμφωνιών για τις φυτουγειονομικές προϋποθέσεις εξαγωγής των ακτινιδίων σε χώρες που είναι μεγάλες αγορές, όπως η Κορέα.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές των Υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και τις Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειών όπου οι πύλες εξόδου της χώρας ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της παράνομης εξαγωγής χύμα ακτινιδίων και της διακίνησης παράνομα πρώιμα κομμένων ακτινιδίων που ζημιώνουν τον παραγωγό και δυσφημίζουν την διεθνή αγορά, την εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ακτινιδίου.

Στο τραπέζι της συνεργασίας τέθηκαν:
Η αναγκαιότητα δημιουργίας σύγχρονων ψυκτικών εγκαταστάσεων για την αποθήκευση του ακτινιδίου, η αλλαγή της εγκυκλίου για τον τρόπο προσδιορισμού της ημερομηνίας έναρξης συγκομιδής, οι νέες ποικιλίες ακτινιδίου και η διαχείρισή τους, ο επαπειλούμενος κίνδυνος προσβολής των φυτειών και η αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης φυτουγειονομικού πρωτοκόλλου και η συστηματική κατάθεση των χαρακτηριστικών των ποικιλιών ακτινιδίου, ώστε με την αξιοποίηση των ερευνητικών μας εργαστηρίων να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στο φρούτο.
Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν για την συντομότερη δυνατή νέα συνάντηση με θέμα την ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του ακτινιδίου, ώστε να υπάρξει συντεταγμένη εκπροσώπηση και αντιμετώπιση της πρόκλησης που συνιστά η ποιοτική παραγωγή και οι εξαγωγές του ακτινιδίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more