Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Το δικαίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε απευθείας χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς Πόρους για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και η πυρκαγιά στη Θάσο, στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. κ. Χρήστο Στυλιανίδη



Αποτέλεσμα εικόνας για Ζαγοράκης Θεόδωρος 
Στη συνάντηση εργασίας μεταξύ του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χ. Στυλιανίδη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Δ.Ε.Θ., παρευρέθηκε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης.



Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Ο κ. Ζαγοράκης στήριξε το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετέχει στην απορρόφηση  των  σχετικών κονδυλίων της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, τα οποία μέχρι σήμερα διανέμονται είτε απευθείας στην κυβέρνηση, είτε σε Μ.Κ.Ο.



Οι τοπικές κοινωνίες, υπογράμμισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, είναι αυτές που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» του προβλήματος. Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός όχι μόνο στην υποδοχή και τη φιλοξενία, αλλά κυρίως στη δημιουργία του ανάλογου κλίματος μεταξύ των πολιτών. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι Εθνικές πολιτικές σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ την ίδια στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκλείεται από το δικαίωμα απευθείας χρηματοδότησης  από τους σχετικούς Ευρωπαϊκούς πόρους. Η λογική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα, και η εξαγγελλία του αρμοδίου επιτρόπου για την διάθεση επιπλέον 115.000.000 ευρώ πρέπει να αποτελέσει την αρχή.



Τέλος, με τον αρμόδιο Επίτροπο συζητήθηκε και το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών στη Θάσο, όπου τονίσθηκε η άμεση ανάγκη για την επίκληση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, προκειμένου να μπορέσουν να απελευθερωθούν οι σχετικοί Ευρωπαϊκοί Πόροι.



Σε σχετικές δηλώσεις του, ο κ. Ζαγοράκης υπογράμμισε:



«Η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση διαθέτει τόσο μηχανισμούς, όσο και κονδύλια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστροφικών συνθηκών. Απαιτούνται όμως, συγκεκριμένες δράσεις και διαδικασίες από πλευράς εθνικών κυβερνήσεων. Είναι κρίμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και χρήμα. Οφείλουμε να προχωρήσουμε, χωρίς άλλη καθυστέρηση,  στην γρήγορη καταγραφή των ζημιών και την άμεση έναρξη των εργασιών για την αποκατάστασή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more