Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις ΣΣΕ και τη νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.



Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΚΕ
Η κατάργηση ΣΣΕ και συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΕ προκειμένου να καταφέρουν ένα ακόμη πλήγμα σε βάρος των εργαζομένων και να εξυπηρετήσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρ. Επιτροπή. Η ερώτηση έχει ως εξής :
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙZA - ANΕΛ προκλητικά πανηγυρίζει για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 αποκρύπτοντας την επώδυνη για τους εργαζόμενους πραγματικότητα ότι : το 51,2% των νέων θέσεων ήταν μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας με μισθούς κάτω των 400 ευρώ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης μεθοδεύεται από κυβέρνηση και ΕΕ, νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με οριστική, ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υιοθετώντας τις λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές» δηλαδή ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου καθώς και με δραστικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος. Πρόκειται για διακηρυγμένες – πριν ακόμα την κρίση - απαιτήσεις του κεφαλαίου που εντάθηκαν και υιοθετούνται παντού με σκοπό την ανάκαμψη της κερδοφορίας του σε βάρος των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων.
Σε προηγούμενη ερώτησή μας η Ευρ. Επιτροπή έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι δεν αναγνωρίζει ως δικαίωμα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά (αρ. ερωτ. E-012949-15).
Επίσης, η Επίτροπος απασχόλησης Thyssen σε πρόσφατες δηλώσεις της ανέφερε ότι: «οι απεργίες μπορεί να είναι ένα σημάδι της αποτυχίας του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν ότι η ΕΕ κι οι κυβερνήσεις της προωθούν την πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, το χτύπημα των εναπομεινάντων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένου του απεργιακού δικαιώματος;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more