Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Τις Γερμανικές αποζημειώσεις ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ



Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΚΕ 
ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Το ΚΚΕ, αιμοδότης και οργανωτής της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας, με συνέπεια και σταθερότητα, με αφετηρία την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, πρόβαλλε και ανέδειξε το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από την Γερμανία ήδη από τη δεκαετία του 1950 ακόμη, μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες παρανομίας, διώξεων και εκτελέσεων των κομμουνιστών. Κρατάει στην επικαιρότητα και αναδεικνύει το ζήτημα διαχρονικά μέχρι σήμερα. Θα αναφερθούμε σε μία από τις πολλές πρόσφατες πρωτοβουλίες του Κόμματός μας, από την εξέλιξη της οποίας μπορεί ο λαός μας να βγάλει σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα:

Στις 15/10/2014 η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατέθεσε σχετική Αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, που στήριξε πολύμορφα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματός μας, με επιστολές στην επιτροπή και τη Κομισιόν, συνεντεύξεις Τύπου, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της στην Επιτροπή Αναφορών, για να παραμείνει ανοικτή η αναφορά, εν αναμονή των απαντήσεων της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επιστολή που τους είχε αποστείλει από τις 3-11-2015 η Επιτροπή Αναφορών.

Ενόψει της συζήτησης της Αναφοράς στις 8-9-2016 υποβάλλαμε στην Επιτροπή Αναφορών πρόσθετα στοιχεία τεκμηρίωσης των δίκαιων αξιώσεων του λαού μας και προτείναμε στην Επιτροπή Αναφορών να επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ελλάδας για να ζητήσει την επίσημη τοποθέτηση τους, τονίζοντας ότι μέχρι να υπάρξει τέτοια τοποθέτησή η αναφορά πρέπει να παραμείνει ανοιχτή.

Και ενώ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να παραμείνει ανοιχτή και να διερευνηθεί η αναφορά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε ότι μπορούσε για να την υπονομεύσει. Τα γεγονότα είναι γνωστά και από την ανακοίνωση - καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ της 8-9-2016 και της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ της 9-9-2016. Τα υπενθυμίζουμε σύντομα:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έστειλε ποτέ καμία απάντηση στην επιστολή της Επιτροπής Αναφορών που της είχε σταλεί από τις 3-11-2015. Η Επιτροπή Αναφορών με τις ψήφους  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων «έκλεισε» χωρίς καμία διερεύνηση την Αναφορά. Η απαράδεκτη απόφαση και οι ισχυρισμοί της ότι τα ζητήματα των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν εμπίπτουν στις συνθήκες της ΕΕ, ότι τα όργανα της λυκοσυμμαχίας δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με αυτό το ζήτημα και ούτε πρόκειται να το κάνουν, χαρακτηρίζοντάς το ως αποκλειστικά διμερές θέμα γερμανικού και ελληνικού κράτους, συνιστά πρόκληση ενάντια στον ελληνικό λαό, την ηρωική αντίσταση και τις βαριές θυσίες του στην πάλη κατά του φασισμού, προσβολή απέναντι στην ιστορική μνήμη και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών της Ευρώπης.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνήθηκε συνειδητά να τοποθετηθεί στην αναφορά και το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επιχείρησε να κρύψει την άρνησή της με πολιτικά παιχνίδια βγαλμένα από τις χειρότερες σελίδες όλων των προκατόχων της στην αστική διακυβέρνηση. Αντί για επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, εστάλη την τελευταία στιγμή ...κοινή επιστολή του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση και του προέδρου της «διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Μηταφίδη. Με την επιστολή τους διαβίβασαν στην Επιτροπή το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, ένα πόρισμα στο οποίο αποκρύπτονται οι ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια και της σημερινής κυβέρνησης, ενώ δεν περιέχει απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη δήλωση του πρωθυπουργού στις 16-8-2016 στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας !! Δηλαδή οτιδήποτε άλλο εκτός από την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης, από οποιονδήποτε άλλο εκτός από την ίδια τη κυβέρνηση. Πρόκειται για προκλητικό εμπαιγμό του λαού μας.

Τον εμπαιγμό αυτό της κυβέρνησης ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο σαφή τρόπο ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, στις11/9/2016, όπου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, επανέλαβε αυτό που σταθερά λένε όλες οι αστικές ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Ότι δηλαδή το «πότε θα επιλέξουμε να κάνουμε την επόμενη κίνηση ...  θα εξαρτηθεί και από το πότε θα εκτιμήσουμε εμείς ότι είναι το κατάλληλο timing».  Μόνο που αυτό το «timing» δεν έχει φτάσει ποτέ εδώ και 71 χρόνια !! Αυτή η στάση της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων των προκατόχων της είναι που ενισχύει την προκλητική άρνηση των αστικών γερμανικών κυβερνήσεων να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για την υλική αποκατάσταση των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων και χρησιμοποιείται συστηματικά για τον οριστικό ενταφιασμό της διεκδίκησής τους.  

Η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι χρησιμοποιεί τις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα αντιπερισπασμού από την αντιλαϊκή πολιτική της, χωρίς να έχει καμία πρόθεση πραγματικής διεκδίκησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν το ζήτημα φτάνει σε συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες, ακολουθεί την «πεπατημένη» όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά: τις απαξιώνει και τις υπονομεύει και με το πρόσχημα της «κατάλληλης στιγμής» επιδιώκει να ενταφιάσει τη διεκδίκησή των γερμανικών αποζημιώσεων, ανασύροντας το ζήτημα μόνο για να εξυπηρετήσει πολιτικά παιχνίδια της αστικής τάξης στις πλάτες του λαού μας.
Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να ενημερώνει το λαό για τον αντιλαϊκό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, να αναδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ και των οργάνων της. Σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι αντίπαλος των λαϊκών συμφερόντων. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει αποφασιστικά τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου από το Γερμανικό κράτος να γίνει υπόθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, για να ικανοποιηθούν οι δίκαιες κι ανεκπλήρωτες αξιώσεις του Ελληνικού λαού.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, μαζί με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα αναλάβουν και νέες πρωτοβουλίες ενάντια στην επιχείρηση της κυβέρνησης και των ευρωενωσιακών οργάνων να ενταφιάσουν τα δίκαια του λαού μας:

Ø  Με παρέμβαση του χτες 12/9 ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλος, έφερε το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη απόρριψη της Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης.    

Ø  Την Πέμπτη 15/9, στις 6.30 μ.μ. η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, των φίλων και απογόνων, στα γραφεία της ΕΕ (Βασ. Σοφίας), για την απαράδεκτη απόφαση της επιτροπής αναφορών του ευρωκοινοβουλίου να μην συζητηθεί η Αναφορά για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.

Ø  Το ΚΚΕ θα αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες και στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις οποίες θα αναδεικνύει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων που οφείλει το Γερμανικό κράτος στον ελληνικό λαό και τη χώρα μας από τα εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more