Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ



Αποτέλεσμα εικόνας για Αβραμόπουλος 
Με την εισήγηση του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου συνεχίζεται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. που διεξάγεται, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Michael Shneider, τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τις εύστοχες παρεμβάσεις τους και σημείωσε τη σπουδαιότητα της διεξαγωγής της συνεδρίασης στην Ελλάδα, που είναι η χώρα η οποία έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.
Όπως επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αποτελούν τους διαμεσολαβητές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολιτών. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο και τη συμβολή των ελληνικών τοπικών αρχών και των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, όπως είπε, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες παρά τις αντιξοότητες και τους περιορισμένους πόρους και υπογράμμισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι πια ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο, αλλά έχει λάβει και παγκόσμιες διαστάσεις.
Αναφερόμενος στις δομικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε με έμφαση ότι «η αλληλεγγύη και η ευθύνη δεν αποτελούν απλώς αφηρημένες έννοιες, αλλά είναι νομικά κατοχυρωμένες και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να τις αποδείξουν έμπρακτα στις χώρες άφιξης των προσφύγων, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που έχει δεχθεί εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφυγικών ροών».
«Η αλληλεγγύη είναι η κόλλα που κρατά την Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη. Απαιτείται συντονισμένη υλοποίηση και δράση γιατί εκεί είναι η αδυναμία μας», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, που υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση, με χρηματοδότηση που θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα, επεσήμανε την υποχρέωση της Ελλάδας να επιταχύνει τις διαδικασίες απορρόφησης ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα οι κοινοτικοί πόροι.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει στο επόμενο διάστημα η Ε.Ε. για το ζήτημα των προσφύγων και έκανε λόγο για συγκεκριμένες δράσεις που θα λάβουν χώρα το προσεχές διάστημα ώστε να αντιμετωπιστούν οι δομικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας και ασύλου, με ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος και δικαιότερη κατανομή ευθυνών στα κράτη μέλη. Επισημαίνοντας ότι «τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους μέλους είναι τα κοινά σύνορα όλης της Ευρώπης», ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία ενός οργανισμού ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής σε αντικατάσταση – μετεξέλιξη της FRONTEX, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη στις 6 Οκτωβρίου 2016.
Ο κ. Αβραμόπουλος άσκησε κριτική σε όλες εκείνες τις ακραίες φωνές που εκμεταλλεύονται το προσφυγικό ζήτημα για να υψώσουν τείχη στην Ευρώπη και χρησιμοποιούν την κρίση για λόγους δημαγωγίας και λαϊκισμού, απαιτώντας μια αλληλεγγύη αλά κάρτ, επιδιώκοντας επιστροφή στο παρελθόν και υπονομεύοντας ταυτόχρονα τις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε με έμφαση πως απαιτούνται κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η Ευρώπη θα βγει πιο ενωμένη από αυτή την κρίση. «Η κρίση είναι κοινή. Οι πολιτικές δυνάμεις στις οποίες ανήκουμε στην Ευρώπη, αυτό πρεσβεύουν. Η Ευρώπη δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ομοσπονδιακό κράτος. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Οι άνθρωποι την επαναλαμβάνουν επειδή δεν τη διαβάζουν», κατέληξε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more