Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ποιές είναι οι εξελίξεις μετά την καταδίκη του Θ. Θεοδωρίδη εχθές στο Εφετείο

Αποτέλεσμα εικόνας για Θεόδωρος Θεοδωρίδης Κώστας Καλαιτζίδης 

Ο Θ.Θεοδωρίδης καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό για παθητική δωροδοκία από τον ανάδοχο του χιονοδρομικού. Η υπόθεση αφορούσε χρηματισμό του  από τους επιχειρηματίες που είχαν αναλάβει από το 2011 την εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας - Καϊμακτσαλάν.

Ο κ. Θεοδωρίδης αναμένεται να καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο και, εάν δικαιωθεί, η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου στο Τριμελές Εφετείο, με άλλη σύνθεση δικαστών. Εάν, ωστόσο, το αίτημά του απορριφθεί από το ανώτατο δικαστήριο, τότε η καταδίκη του θα καταστεί αμετάκλητη και θα κηρυχθεί έκπτωτος του αξιώματός του. Για το διάστημα που θα βρίσκεται σε αργία, θα τον αντικαθιστά ο αναπληρωτής του ο οποίος είναι σύμφωνα με ορισμούς που έχουν γίνει από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης. Ο κος Τζιτζικώστας σαφώς και έχει το δικαίωμα να ορίσει κάποιον άλλον από τους Περιφερειακούς συμβούλους που εκλέγονται στην Πέλλα, είτε ως αναπληρωτές του κου Καλαϊτζίδη, είτε ως αναπληρωτές του κου Θ. Θεοδωρίδη και να μείνει ο κος Καλαϊτζίδης αναπληρωτής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας αρχικά θα επικρατήσει η άποψη τον κο Θεοδωρίδη να αναπληρώνει ο κος Καλαϊτζίδης. Το www.meapopsi.gr έψαξε, ρώτησε και σας παρουσιάζει τα επόμενο βήματα. 


Άρειος Πάγος
 

Αναίρεση μίας ποινικής υπόθεσης ασκείται στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση. Η προθεσμία για την άσκηση της αναίρεσης είναι 10 ημέρες από την καταχώριση της απόφασης στο ειδικό βιβλίο του δικαστηρίου που την εξέδωσε και η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης αναίρεσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι 20 ημέρες από την καταχώριση της απόφασης στο παραπάνω ειδικό βιβλίο. Για την επίδοση της δήλωσης αναίρεσης απαιτούνται τα παρακάτω έγγραφα:
  1. Δήλωση αναίρεσης, πρωτότυπο δικογράφου και τρία (3) απλά αντίγραφα, καθώς και ένα (1) αντίγραφο επισυναπτόμενο στο αποδεικτικό του επιμελητή (στη δήλωση αναίρεσης πρέπει να διορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος δικηγόρος με διεύθυνση και τηλέφωνο).
  2. Απλό αντίγραφο της αναιρεσιβαλλομένης απόφασης.
  3. Στοιχεία αναιρεσείοντα (Α.Φ.Μ. - Δ.Ο.Υ., Α.Δ.Τ., δ/νση κατοικίας), τα οποία μπορούν να αναφέρονται ή στη δήλωση αναίρεσης ή σε ξεχωριστή δήλωση.
  4. Ένα μεγαρόσημο των τριών (3) ευρώ, αν την αναίρεση την υπογράφει ο διάδικος, ή μία παράσταση παρ΄Αρείω Πάγο και γραμμάτιο προείσπραξης (ποσού 534 ευρώ), αν την υπογράφει δικηγόρος.
  5. Εξουσιοδότηση σε τρία (3) αντίγραφα, αν ο δικηγόρος που υπογράφει την αναίρεση δεν είχε παρασταθεί.
Οι δηλώσεις αναίρεσης κατατίθενται στο γραφείο 422, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στον 4ο όροφο του κτιρίου του Αρείου Πάγου, τηλ. 210 6419349-350.
 

Χρονικός Ορίζοντας
Το λιγότερο για να καθαρογραφεί η απόφαση και να εκδοθεί η εντολή για την αργία του κου Θεοδωρίδη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης είναι 90 μέρες. Άρα η απόφαση θα βγει από την νέα χρονιά. Στη συνέχεια η προσφυγή στον Άρειο Πάγο θα δικαστεί το λιγότερο σε 18 μήνες. Αν υπάρξει αναίρεση τότε ακυρώνεται η καταδίκη του για 7 μήνες από το εφετείο, αίρεται η αργία του, επανέρχεται στα καθήκοντα και περιμένει εκ νέου την εκδίκαση από το Εφετείο που μπορεί να κάνει και 12 μήνες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. 

Η καταδίκη στο Εφετείο 
 Το δευτεροβάθμιο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο για «παθητική δωροδοκία», επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 7 μηνών, με τριετή αναστολή, ενώ σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί με 18μηνη φυλάκιση, με αναστολή, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Έδεσσας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το 2011, με την ιδιότητα του προέδρου της διοίκησης της «Αναπτυξιακή Πέλλας ΑΕ» ο κατηγορούμενος έλαβε χρηματικό ποσό 15.000 ευρώ από επιχειρηματία που αναδείχθηκε ανάδοχος για την εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου, «για να τον βοηθήσει στην απρόσκοπτη λειτουργία του κέντρου όσο καιρό θα διαρκούσε η μίσθωση». Ύστερα από μήνυση που υπέβαλε ο επιχειρηματίας, η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τη σε βάρος του αποδιδόμενη πράξη, τονίζοντας ότι η καταγγελία είναι ψευδής. Ο κ. Θεοδωρίδης, κατά την απολογία του, ανέφερε ότι συγκέντρωσε το παραπάνω χρηματικό ποσό και το παρέδωσε στον επιχειρηματία, επειδή εκείνος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, κάτι που θα είχε σημαντικές συνέπειες για την περιοχή. Αργότερα, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, ο επιχειρηματίας του τα επέστρεψε. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ο εισαγγελέας πρότεινε την αθόωση του κου Θεοδωρίδη και έχασε τελικά με 2-1 καθώς υπέρ του ψήφισε μόνο ο Πρόεδρος ενώ τα δυο μέλη ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του.

«Όσα χρόνια είμαι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλες οι αποφάσεις μου ήταν προς το συμφέρον της κοινωνίας» σημείωσε και ανέφερε ότι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μήνυση κατά του επιχειρηματία για συκοφαντική δυσφήμιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more