Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Πρ. Παυλόπουλος από την Έδεσσα: Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική!


Με τιμή και Εθνική περηφάνια εορτάστηκε η απελευθέρωση της Έδεσσας!

ΠτΔ: Η ρητορική του Ερντογάν υπονομεύει τη Συνθήκη της Λωζάνης
Ο κ. Παυλόπουλος στη διάρκεια της παρέμβασής του   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

«Η ρητορική του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, με οιαδήποτε εκδοχή, ακόμη και με την πιο καλόπιστη, δυστυχώς υπονομεύει αμέσως ή εμμέσως τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας» δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Έδεσσας.
«Γιατί πρέπει να τονίσω -και το λέω καλόπιστα- ότι εμείς είμαστε εκείνοι, οι οποίοι στηρίξαμε και στηρίζουμε τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία, εμείς επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς, η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ευρώπη» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:
«Το επιθυμούμε αλλά αυτό προϋποθέτει ότι σεβόμαστε και την ιστορία και το διεθνές δίκαιο. Και είναι γνωστό ότι η Συνθήκη της Λωζάνης οριστικά και αμετάκλητα έχει καθορίσει τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και της Ευρώπης με την Τουρκία γιατί μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ, αφού κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών - μελών».
Η Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, «οφείλει να κατανοήσει, πρώτον, ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς δικαίου, δεύτερον, ότι πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση σεβαστή και να μην υπονομεύεται με κανένα υπονοούμενο. Θέλω, επιπλέον, να τονίσω ότι μέσα από αυτό τον σεβασμό τού διεθνούς δικαίου μπορεί να διεκδικήσει, αν θέλει, να αποτελεί δημοκρατικώς οργανωμένο μέλος της διεθνούς κοινότητας».
Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα και στην γειτονική ΠΓΔΜ: «Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι όσο τα Σκόπια προβάλλουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις δεν πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ, διότι παραβιάζουν το ίδιο το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Η διεκδίκηση ονομάτων, που σημαίνει αλυτρωτισμό, παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, για αυτό δεν υπάρχει περίπτωση ένταξης των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν πληρούν ούτε καν τις προϋποθέσεις του θεσμικού κεκτημένου της ΕΕ. Το καθιστούμε σαφές γιατί επιθυμούμε την καλή γειτονία και τη φιλία. Αλλά αυτή περνάει μέσα από τον σεβασμό της Ιστορίας και των θεσμών της ίδιας της Ευρώπης» υπογράμμισε.
Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος, Δημήτρης Γιάννου χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για την Έδεσσα την παρουσία του Προέδρου στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, το 1912, από τον τουρκικό ζυγό.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης της Έδεσσας από τον οθωμανικό ζυγό ως ημέρα υπεράσπισης της ιστορίας που τεκμηριώνει την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

«Γιορτάζουμε την 104η Επέτειο Απελευθέρωσης της Έδεσσας, στις 18 Οκτωβρίου 1912, από τον οθωμανικό ζυγό κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Είχε προηγηθεί μεταξύ του 1904 – 1908 ο ένδοξος Μακεδονικός Αγώνας, ο οποίος με ηγέτη τον Παύλο Μελά οδήγησε στην οριστική Ένωση της Μακεδονίας μας στον εθνικό μας κορμό» ανέφερε αρχικά ο κ. Παυλόπουλος.
«Γι' αυτό η σημερινή επέτειος είναι και ημέρα υπεράσπισης με αμάχητα ιστορικά τεκμήρια της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Αλλά και αφετηρία αποστομωτικής απάντησης σε όλους εκείνους, στους διαρκώς ευτελιζόμενους παραχαράκτες και κιβδηλοποιούς της ιστορίας της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Χρόνια πολλά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου