Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη τύπου για την ανάδειξη των σταθμών Έδεσσας και Σκύδρας, στο πλαίσιο της σύνδεσής τους με την προαστιακή γραμμή Έδεσσας-Θεσσαλονίκης μέσω Γιαννιτσών.





Γράφει η δημοσιογράφος, Σίσκου Ελισσάβετ.

Συνέντευξη τύπου για ένα σπουδαίο γεγονός στην περιοχή μας έλαβε χώρα στους καταρράκτες της Έδεσσας.  Μετά από πρόσκληση της Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Θεοδώρας Τζάκρη,  έφτασε στο νομό μας, κλιμάκιο του ΟΣΕ με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού κ. Πετράκη, τον Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Γρηγόρη Σαμπατάκη, την υπεύθυνη του τοπικού κλιμακίου Σοφία Σταφυλίδου, την προϊσταμένη του περιφερειακού κλιμακίου Χρύσα Νομικού, τον τοπογράφο Σπύρο Παπανδρεάδη, μαζί και η  αντιπροσωπία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, με διευθυντή λειτουργίας και τεχνικών έργων ΒΙΠΕ Γιώργο Κουταβά κα τον  διευθυντή έργου κ. Παναγή Κύρτση.

  Η κ. Τζάκρη, στην τοποθέτησή της,  αναφέρθηκε στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου Έδεσσας κ. Γιάννου και με τη συμμετοχή βοήθειας του αντιδημάρχου Κοζάνης κ. Δεσποτίδη, στο σιδηροδρομικό σταθμό Έδεσσας, με στόχο την αξιοποίησή του σταθμού στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάδειξης της ταυτότητας της πόλης. Είναι σημαντικό θέμα η ανάδειξη αυτού του κομματιού της πόλης, αφού ιστορικά πραγματοποιήθηκε  ακόμα και η απελευθέρωση στον οικισμό. Ο σταθμός κτίσθηκε το 1893. Απαραίτητο είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις να αναπλαστούν και να συντηρηθούν. Η ανάπτυξη απαιτεί σύνδεση όλων των παραγόντων που συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον και αναδεικνύουν την ταυτότητα της πόλης.
  Ανάμεσα στο Δήμο Έδεσσας και τον ΟΣΕ αποφασίστηκε η υπογραφή σύμβασης ώστε να παραχωρηθούν τα ακίνητα του ΟΣΕ στο Δήμο, καθώς  και ο περιβάλλοντας χώρος του σταθμού. Οι μελέτες θα αφορούν την ανάδειξη του χώρου, ιστορικά, τουριστικά, πολιτιστικά, καθώς και αθλητικά.
  Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη όλων των προαναφερόμενων παραγόντων, με καθοδηγητή τη Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, στον σιδηροδρομικό σταθμό Σκύδρας. Στόχος ήταν, όπως και στον σταθμό της Έδεσσας, η αξιοποίηση και ανάδειξη του σταθμού. Έτσι θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΟΣΕ και του Δήμου Σκύδρας για την παραχώρηση των ακινήτων από τον ΟΣΕ στο Δήμο, στην τοποθεσία Ντεκοβίλ, ώστε να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί ιστορικά, πολιτιστικά και τουριστικά ο χώρος .

  Το αγροτικό επιχειρησιακό πάρκο Πέλλας έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Πετριάς. Στόχος της επίσκεψης είναι η δυνατότητα σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής δραστηριότητας στην Πέλλα και σε αυτό θα βοηθήσει το αγροτικό επιχειρησιακό πάρκο. Οι μεταφορές συνδέονται με τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία της περιοχής και του νομού. Θεωρήθηκε δε και σαν πρότυπο ανάπτυξης και για άλλες περιοχές της Χώρας μας.
  Στη συνέντευξη τύπου, στους Καταρράκτες ,όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες με την καθοδήγηση  των Δημάρχων Σκύδρας και Έδεσσας, της κ. Τζάκρη και του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ Κώστα Πετράκη, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας.
 Επίσης, σημαντική είναι η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-΄Εδεσσας για να μειωθεί το κόστος  μετακίνησης.
  Ζητούμενο, πάντα σε αυτή την προσπάθεια, η προαστιακή σύνδεση της Έδεσσας, μέσω της πόλης των Γιαννιτσών, με την Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη.
   Σ ε ερώτησή μου, τι σκέπτονται  για τη σύνδεση και με την Αλμωπία, μου απάντησαν, ότι χρειάζεται να εκπονηθεί μελέτη από την οποία να φαίνονται τα οφέλη για να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια. Όμως η καταγραφή αυτή επί χάρτου του τραίνου της Αλμωπίας, όπως και μας την έδειξαν, υπάρχει  από προηγούμενες προσπάθειες προγματοποίησής της  που στο τέλος  έμειναν στα χαρτιά.
   Η σύνδεση Θεσσαλονίκης με την Έδεσσα, μέσω Γιαννιτσών, με προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή, είναι αποτυπωμένη σε μελέτες από το έτος 2007, χρειάζεται να γίνει  επικαιροποίηση για να μπορέσει να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πλαί σιο. Ακόμα, απαιτούνται αρκετές μελέτες αυτής της προσπάθειας ,τις οποίες δεσμεύτηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Πετράκης ότι θα οργανώσει με δαπάνες του ΟΣΕ.
  Ευελπιστούμε ότι θα πραγματοποιηθούν όλα όσα παρουσιάστηκαν σ αυτή τη συνέντευξη  τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more