Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ




Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Γράφει η δημοσιογράφος, Σίσκου Ελισσάβετ.

  Για ενδέκατη χρονιά γιορτάστηκε φέτος η γιορτή κάστανου στο Λυκόστομο. Οργανώθηκε με τη  συνεργασία  των καστανοπαραγωγών, του μορφωτικού συλλόγου, και του αθλητικού συλλόγου ΄΄Μαύρη θύελα΄΄.
  Με ανοικτή πρόσκληση προς όλους, οι κάτοικοι του χωριού,  πραγματοποίησαν τη συνάντηση στην αυλή του κέντρου νεότητας. Τα τραπέζια και οι καρέκλες, γέμισαν από ντόπιους αλλά και επισκέπτες- κάθε ηλικίας- που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, και διασκέδασαν αυτό το όμορφο φθινοπωρινό  διήμερο . Είναι θετικό που με  αφορμή αυτές τις εκδηλώσεις συναντώνται φίλοι, γνωστοί, συντοπίτες, συγγενείς, για να τα πουν και να χορέψουν.
  Για το καλωσόρισμα των συγκεντρωμένων, άνοιξε τη βραδιά το τμήμα παραστάσεων του Μ.Σ. Λυκοστόμου με τοπικούς χορούς.
  Στη συνέχεια η Ιτέα Φωκίδος, από το καλλιτεχνικό εργαστήρι φίλων της τέχνης, χόρεψε εντυπωσιακά. Ταξίδεψαν από τόσο μακριά για να βρεθούν στη Μακεδονία, στο πλαίσιο συνεργασίας  μεταξύ τους. Είναι πασιφανής η αλληλεγγύη, η αλληλοεκτίμηση, και η αγάπη, που δένει όλους αυτούς που απαρτίζουν αυτόν το χώρο.
  Καλεσμένη και η ομάδα του ΄΄Ορφέα΄΄ από το εργαστήρι παραδοσιακών χορών της Σκύδρας,  φάνηκε πόσο όμορφα ταίριαξαν οι χοροί του με την εξαιρετική εκδήλωση.
  Στο τέλος της πρώτης μέρας εμφανίστηκαν οι Μικρασιάτες του Ν.Πέλλας με το σύλλογο ΄΄Μπίγα΄΄. Λόγω ξεριζωμού ο πολιτιστικός τους πλούτος ταξίδεψε  από τις χαμένες πατρίδες μαζί με τους ξεριζωμένους . Πραγματικά καταχειροκροτήθηκαν!
  Η βραδιά έκλεισε με το λαϊκό  γλέντι στους ήχους του μουσικού σχήματος  ΄΄Χάλκινο Ηχόχρωμα΄΄. Οι κύκλοι χορού έγιναν ατελείωτοι, αφού πλήθος παρευρισκομένων συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια επιτυχίας  αυτού του ανταμώματος.
  Τη δεύτερη μέρα, πρώτη έσυρε το χορό  η  ομάδα παιδιών και εφήβων του χωριού  με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον,  και στα πολιτιστικά δρώμενα.
  Τη σκυτάλη πήρε ο εξωραϊστικός φυσιολατρικός σύλλογος γυναικόκαστρου Κιλκίς με τις 22 δραστηριότητες, όπως μας ενημέρωσαν. Εντυπωσίασαν οι  ποντιακοί χοροί τους, πένθιμοι και πολεμικοί όπως πάντα, και  ταιριάζουν   μόνο με τους ρυθμούς της  λίρας.
  Ο Άγρας απουσίαζε λόγω πένθους, χόρεψαν όμως από τη Χρύσα τους Τσάκους και τη Ροδωνιά, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα και κάλυψαν την απουσία του Άγρα και του Προδρόμου.
   Αίσθηση προκάλεσε η  εμφάνιση του Μορφωτικού Συλλόγου Αμπελιών με το χορευτικό δρώμενο ΄΄Πανηγύρι  στα Εξωκκλήσια΄΄.  Ξέφυγαν από τα συνηθισμένα απλώνοντας χαμηλά τραπεζάκια με εδέσματα και αλκοολούχα ποτά, πάνω στα υφαντά επιδαπέδια στρωσίδια, ακολουθώντας βήμα-βήμα όλες τις κινήσεις ενός πανηγυριού σε παρεκκλήσι, με τους χορούς και τους έρωτες μέσα από τη συνύπαρξη. Ξεκάθαρη είναι η νοσταλγία για εκείνες τις όμορφες εποχές! Εντυπωσίασαν τους πάντες με την πετυχημένη δουλειά τους και καταχειροκροτήθηκαν! Ο σύλλογός τους απαριθμεί 100 μέλη, στο σύνολο των 1200 κατοίκων του χωριού τους.
  Τέλος, το ΄΄Μακεδονικό Μεράκι΄΄, μουσικό σχήμα από τις Αμπελιές, έπαιξε για όλους,  και με το λαϊκό γλέντι έκλεισε η βραδιά.
   Το Λυκόστομο ανήκει στο Δήμο Αλμωπίας της Περιφερειακής ενότητας Πέλλας. Είναι ένα καταπράσινο, όμορφο, ήσυχο, και απάνεμο χωριό, με πολλές καλλιέργειες, υλοτομία και κτηνοτροφία. Είναι  ιδανικό για ξεκούραση και χαλάρωση. Διαθέτει για τους επισκέπτες, καταλύματα για διαμονή, καφέ, φαγητό, φυσικά τοπία για περιπλάνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more