Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΨΕΥΔΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ


Ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Καιρός να μαζέψετε τον Υπουργό σας Αποστόλου κ. Πρωθυπουργέ. Γίνεται επικίνδυνος»!
Για ακόμη μια φορά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου αποφάσισε να μιλήσει πριν βουτήξει την γλώσσα του στο μυαλό του… Για Τρίτη φορά, ξεπερνά κάθε όριο ανευθυνότητας… Αλλά αυτήν την τελευταία φορά, ξεπέρασε πλέον, κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας. Και μάλιστα από το Βήμα της Βουλής, προχθές, με αφορμή επιστολή ροδακινοπαραγωγών του Ν. Πέλλας (Τ.Κ. Ριζού) που κατήγγειλαν ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του Υπουργείου πως τα χρήματα τα οποία δόθηκαν προεκλογικά για αποζημιώσεις ήταν παράνομα, ζητώντας να τους καταβληθεί η πρώτη δόση την οποία δεν πήραν λόγο τεχνικού προβλήματος.
Τί έφτασε να εκστομίσει αυτήν την φορά ο κύριος Αποστόλου;
Ότι οι πληρωμές των 33 εκατομμυρίων που δόθηκαν επί υπουργίας Καρασμάνη , είναι «ένα μεγάλο σκάνδαλο που ενέχει παράτυπες και παράνομες διαδικασίες».
Αφού λοιπόν ο κύριος αυτός, επιμένει να επιδεικνύει, τέτοιας έκτασης επιπολαιότητα και άγνοια….
• Ας ψάξει το ΦΕΚ 131/21-1-2015. Θα βρει εκεί την ακριβή, διαφανή και σαφέστατη διαδικασία με την οποία καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις στους δικαιούχους. Εκεί επίσης θα βρεί, την με αριθμό πρωτοκόλλου 7891/18-7-2014 επιστολή του αρμόδιου γ.γ. του Υπουργείου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως επίσης θα βρει την με αριθμό πρωτοκόλλου 20314/3-10-14 επιστολή (εμπεριστατωμένος φάκελος) Καρασμάνη με θέμα «κρίση από τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης της Ουκρανίας στην εμπορία και διακίνηση επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών» προς τον Επίτροπο Γεωργίας της Κομισιόν.
Θα βρεί ακόμη, την από 5/1/2015 ηλεκτρονική επιστολή του γ.γ. του Υπουργείου προς τον Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την από 9/1/2015 επιστολή-απάντηση του τελευταίου προς τον γ.γ. του Υπουργείου.
Επίσης θα βρει την από 13/1/2015 (οπότε δόθηκε και η έγκριση καταβολής αποζημιώσεων) αλληλογραφία του γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον γ.γ. του Υπουργείου, καθώς και την υπ’ αριθμ 23/7686/22-1-2015 ΚΥΑ, βάσει της οποίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1408/2013 για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια που επλήγησαν από την κρίση στην Ουκρανία δόθηκαν οι αποζημιώσεις.
Ας ψάξει να βρει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου το Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 10/12/2014. Αναφέρει ότι ο Επίτροπος Χόγκαν, στη συνάντηση μας, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης και επιδεικνύοντας κάθε διάθεση να συνδράμει, έδωσε άμεση εντολή στις υπηρεσίες της Κομισιόν, να διερευνήσουν τη δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για την προ εμπάργκο περίοδο. Με διαβεβαίωσε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξει ολοκληρωμένη απάντηση στο ελληνικό αίτημα.
• Ας αναζητήσει από την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες το έγγραφο (18/12/14) του Dermot Ryan αναπληρωτή Διευθυντή «… ο κ. Dermot Ryan, αναπληρωτής Δ/ντής του Γραφείου του Επιτρόπου, μας ανέφερε ότι ο Επίτροπος έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα την προσπάθεια του Υπουργού και αναγνωρίζει ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών. Έχει ζητήσει προτάσεις από τους συνεργάτες του και από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αναζητηθεί τρόπος στήριξης των παραγωγών. Πέρα από το ότι θεωρεί πως ο Υπουργός προβάλει ένα δίκαιο αίτημα, πιστεύει ότι η Ελλάδα, στην σημερινή ιδιαίτερα συγκυρία, δικαιούται να υποστηριχθεί και η επιθυμία του είναι να βρεθεί γρήγορα μια λύση…..»
• Ας ψάξει να βρει την Υπουργική Απόφαση (28/10/2014 Εθνική γιορτή για την Ελλάδα), όπου με εντολή μου, οι συνεργάτες μου μετέβησαν στις Βρυξέλλες και παρουσίασαν στους τεχνοκράτες της Επιτροπής τα στοιχεία του φακέλου και έδωσαν διευκρινίσεις επ΄ αυτών.
• Ας ανατρέξει στις 10 ανακοινώσεις για το θέμα που παραμένουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου… Και να ψάξει το παρακάτω απόσπασμα ομιλίας μου, κατά την παράδοση της ηγεσίας του Υπουργείου. «…Θα πρέπει επίσης να συνεχιστεί και η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κάλυψη και αντιστάθμιση των απωλειών των Ελλήνων παραγωγών φρουτολαχανικών από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση το ρωσικό εμπάργκο. Εμείς το αναγάγαμε σε μείζον θέμα και γι’ αυτό το λόγο ενημερώσαμε κατ’ επανάληψη την Κομισιόν, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και φυσικά τους Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων και τους ζητήσαμε να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλό και το έδαφος γόνιμο ώστε να καλυφθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πρόσφατα μετά την έγκριση της Κομισιόν, με τη μορφή της ήσσονος σημασίας ενισχύσεων, αλλά και για να υπάρξουν περαιτέρω καλύψεις σε περίπτωση συνέχισης του ρωσικού εμπάργκο. Όπως θα δείτε στο φάκελο που θα σας παραδώσουμε, έχουμε καταθέσει στην Κομισιόν ολοκληρωμένο φάκελο για αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, για τις ζημιές που υπέστησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, πριν από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο και διεκδικούμε μάλιστα 60 εκατ. ευρώ. Πρέπει ταυτόχρονα να σας πω ότι το αίτημά μας αυτό έχει γίνει ενθέρμως αποδεκτό από τον αρμόδιο Επίτροπο και είναι πλέον θέμα χρόνου και θέμα άσκησης πίεσης προκειμένου να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να ισοσκελίσουμε αυτά που δώσαμε με τρόπο απόλυτα νόμιμο, κρυστάλλινο και διαφανή. Χρήματα, τα οποία κατανείμαμε όχι αυθαίρετα, αλλά σύμφωνα με τον πίνακα που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ζημιές κάθε Νομού….».
• Ας αναρωτηθεί αν είναι δυνατόν, αξιόλογα στελέχη του Υπουργείου, να υπογράφουν αποφάσεις αβασάνιστα, ρισκάροντας τη θέση και την καριέρα τους.
Υπενθυμίζεται ακόμη στο κύριο Αποστόλου ότι, ο Καρασμάνης ήταν ο μόνος από τους 28 Υπουργούς της ΕΕ που από τον πρώτο μήνα ανάληψης του Υπουργείου, είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε το ρωσικό εμπάργκο. Εξ αιτίας αυτού πάρθηκαν αποφάσεις για την κοινοτική χρηματοδότηση των αποσύρσεων με την μορφή επισιτιστικής βοήθειας. Και παρά το γεγονός, ότι αυτό πιστώθηκε ως επιτυχία στον Γιώργο Καρασμάνη, ο ίδιος επέμεινε στη διεκδίκηση των 60 εκατομμυρίων των αποζημιώσεων.
Ας βγάλει από το στόμα την καραμέλα ότι τα χρήματα δόθηκαν προεκλογικά… Ήταν μια προσπάθεια που στέφθηκε από επιτυχία βήμα – βήμα, μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα… Και θα αφήναμε τους παραγωγούς χωρίς αποζημιώσεις λόγω εκλογών; Όπως ο ίδιος άφησε να χαθούν τα 27 εκατομμύρια της δεύτερης δόσης, ξεχνώντας τον σχετικό φάκελο να αραχνιάζει στα συρτάρια του γραφείου του;
Τώρα, επειδή στην παραζάλη του ο κύριος Αποστόλου επικαλείται δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, για… οργίλες αντιδράσεις του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου, να του φρεσκάρουμε τη μνήμη, θυμίζοντάς του ότι:
Στις 14/1/2015, αμέσως μετά την έγκριση των αποζημιώσεων, σε Δελτίο Τύπου ο κ. Κουκουλόπουλος μιλάει για σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, για φάκελο ενταγμένο στους κανόνες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ανέφερε βέβαια ότι το ΥΠΑΑΤ θα συζητήσει με τις Ομάδες Παραγωγών για την κατανομή των χρημάτων, κάτι που όμως δεν ήταν δυνατόν να γίνει γιατί, στον φάκελο που είχε κατατεθεί από το Υπουργείο τον Οκτώβρη 2014, οι πληρωμές είχαν κατηγοριοποιηθεί με βάση τις τιμές πώλησης ανά Νομό και σύμφωνα με τα εκδοθέντα τιμολόγια που είχαμε προσκομίσει πάντα σε συνεργασία με τις Ομάδες Παραγωγών. Και δεν ήταν δυνατόν να αδικηθούν οι παραγωγοί της Κοζάνης (που είναι πρότυπο καλλιέργειας και οργάνωσης) για 20 και 30 ευρώ το στρέμμα.
Θα πρέπει ο κύριος Αποστόλου να απαντήσει στους ροδακινοπαραγωγούς, γιατί δεν διαχειρίστηκε σωστά τον φάκελο ροδακίνων για την συνδεδεμένη ενίσχυση, με αποτέλεσμα να χαθούν 3 εκατομμύρια ευρώ το 2015 από την εθνική οικονομία και τα οποία γύρισαν στις Βρυξέλλες και με άγνωστη έκβαση η συνδεδεμένη του 2016 η οποία θα πληρωθεί το 2017. Ας απολογηθεί ο κύριος Αποστόλου στους παραγωγούς, γιατί δεν διεκδίκησε τα 60 εκατομμύρια ευρώ για να ισοσκελίσει τα 33 που δόθηκαν επί Καρασμάνη και να δώσει τα υπόλοιπα 27 εκατομμύρια της δεύτερης δόσης
…Και, τέλος, ας εξηγήσει στους ροδακινοπαραγωγούς που δεν πήραν την πρώτη δόση, γιατί τα κομματικά του παπαγαλάκια, προπαγάνδιζαν τον Σεπτέμβρη προεκλογικά ότι θα τα πάρουν όλα μαζί με την δεύτερη δόση!
Ας αντιληφθεί επιτέλους ο κύριος Αποστόλου, ότι αυτό το μείζον θέμα, δεν αφορά μόνον την Πέλλα, αλλά τους παραγωγούς και τις τοπικές οικονομίες 13 Νομών. Και ότι ο ίδιος με την ανευθυνότητά του, εμφανίζει τη χώρα μας ως παραβιάζουσα τους κοινοτικούς Κανονισμούς.
Δρα πλέον αντεθνικά… Και είναι πλέον καιρός να παρέμβει ο Πρωθυπουργός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου