Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ανάκληση από το ΥΠΑΑΤ χαριστικών παραχωρήσεων δημόσιας περιουσίας



Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΠΑΑΤ 
Στην ανάκτηση με γοργούς ρυθμούς της δημόσιας περιουσίας η οποία τα προηγούμενα χρόνια παραχωρήθηκε, κατά κυριότητα, χαριστικά σε ιδιώτες, όχι μόνον σε σκανδαλωδώς χαμηλές τιμές (λ.χ. για 150 – 170 ευρώ το στρέμμα) αλλά και για χρήσεις που δεν προάγουν την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και χωρίς επίσης να τηρούνται οι νόμιμες διατάξεις και διαδικασίες, προχωρά άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στη Βουλή κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως ανέφερε, συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου:
«Ήδη βρίσκονται στο γραφείο μου προς υπογραφή, δεκαεπτά 17 Αποφάσεις ανάκλησης παραχωρήσεων για εκτάσεις που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα από το 2003-2008. Και οι 17 παραχωρούμενες εκτάσεις (από 5 έως 50 στρέμματα) δεν δόθηκαν με σκοπό την αξιοποίησή τους για γεωργική χρήση, αλλά για την ίδρυση «ξενοδοχειακών μονάδων», με μόνη την δήλωση των «ημετέρων» ενδιαφερομένων ότι θα προβούν σε ανέγερση ξενώνων – ξενοδοχείων, χωρίς οποιαδήποτε άλλη εγγύηση, όπως ο νόμος του 1929 (κατ΄επίκληση του οποίου έγινε η παραχώρηση),  προέβλεπε.

Χαρακτηριστικό και των 17 περιπτώσεων είναι ότι σε καμία δεν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός της παραχώρησης  παρότι μεσολάβησαν από 8 έως και 13 χρόνια από το έτος της παραχώρησης.

Απορία επίσης προκαλεί γιατί η πρώην ηγεσία του Υπουργείου  δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης, εφόσον είχε παρέλθει η 5ετια χωρίς να πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από τις προαναφερόμενες 17 παραχωρήσεις των οποίων τις ανακλήσεις θα υπογράψει άμεσα, 12 αφορούν το Ν. Δράμας (συνολική έκταση 177 στρ.), 2 αφορούν το Ν. Ξάνθης (συνολική έκταση 70,5 στρ.), 1 αφορά το Ν. Σερρών (έκταση 4,5 στρ.), 1 αφορά το Ν. Καστοριάς (έκταση 4,5 στρ.) και 1 αφορά το Ν. Πέλλας (έκταση 4 στρ).

Περαιτέρω, όπως σημείωσε ο κ. Αποστόλου, «άμεσα και κατόπιν εντολής μου, η αρμόδια Υπηρεσία  θα ελέγξει εάν έχει πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όπου εντοπίζονται περιπτώσεις ανάλογες με τις προαναφερόμενες θα ανακαλούνται άμεσα και η διαχείρισή τους θα επιστρέφει στο ΥπΑΑ&Τ, προκειμένου να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στο νομικό πρόσωπο που ίδρυσε το Υπουργείο  με την επωνυμία: «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΓΑΙΩΝ ΚΑΙ  ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ  Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο "ΟΔΙΑΓΕ" . Όπως είπε:
«Ο Οργανισμός αυτός τελεί υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου και στοχεύει στην  ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, αξιοποιεί τόσο τα ακίνητα και τον εξοπλισμό που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή όσο και τη δημόσια γη που είναι κατάλληλη για αγροτική εκμετάλλευση.
Αυτή την ώρα ο Οργανισμός σε συνεργασία με τη Δ/νση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας  αποτυπώνει και καταγράφει  τα ακίνητα  του Υπουργείου που μπορούν να υπηρετήσουν την αγροτική δραστηριότητα.
Ένας από τους μεγάλους στόχους του Υπουργείου είναι η προστασία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας καθώς και η καλύτερη αξιοποίησή της πάντα με διαφανείς διαδικασίες και προς όφελος των Ελλήνων αγροτών.
Έχουν ήδη καταγραφεί 1.800.000 στρ. αγροτικής γης και εκατοντάδες κτίσματα σε όλη τη χώρα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση των καταπατημένων, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more