Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

«Μπείτε για λίγο στη θέση μας!»






Η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση της Οδηγίας για την προσβασιμότητα των ιστοτόπων των οργανισμών του δημόσιου τομέα  



Την ανάγκη γρήγορης εφαρμογής της υπό έγκριση Οδηγίας για την προσβασιμότητα των ιστοτόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα, ώστε να πάψει ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από υπηρεσίες που για άλλους είναι αυτονόητες, τόνισε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL  Κωνσταντίνα Κούνεβα στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (χθες, 25/10). «Μπείτε για λίγο στη θέση εμάς των αναπήρων», είπε  η Κωνσταντίνα Κούνεβα απευθυνόμενη στην Κομισιόν. Κι αυτό γιατί η αυτονόητη αυτή πρόταση εδώ και τέσσερα χρόνια έχει πέσει θύμα κωλυσιεργίας από κράτη μέλη και διελκυστίνδας μεταξύ Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που με τον τρόπο αυτό έγιναν συνεργοί του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των αναπήρων από  στοιχειώδεις δημόσιες υπηρεσίες: από την έκδοση ενός πιστοποιητικού μέχρι το κλείσιμο ραντεβού στο νοσοκομείο. Αυτή η μεγάλη καθυστέρηση ήταν το βασικό στοιχείο κριτικής από τους περισσότερους ευρωβουλευτές που μετείχαν στη συζήτηση.

Η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ε.Κ. έχει ως εξής:

«Αυτή η πρόταση Οδηγίας μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα , γιατί αφορά 80 εκατομμύρια  ανθρώπους.  Ζητάμε να εφαρμοστεί γρήγορα! Γιατί  εμείς,  οι άνθρωποι με αναπηρίες πρέπει να έχουμε πρόσβαση , στις  ηλεκτρονικές σελίδες των δημόσιων φορέων.

Να ζητήσουμε ένα πιστοποιητικό! Να προγραμματίσουμε  μία επίσκεψη  σε νοσοκομείο! Να υποβάλουμε τη φορολογική μας δήλωση, χωρίς ταλαιπωρία. Για πολλούς όλα αυτά είναι  αυτονόητα! Αλλά, για  μας, τα άτομα με αναπηρίες, τα πιο απλά πράγματα μοιάζουν με πολυτέλεια.

Προτείνω τα μέλη της Κομισιόν να μπουν  λίγο στη θέση μας. Να καταλάβουν  πόσο έχουν καθυστερήσει την Οδηγία που  περιμένουμε από το 2012. Αν  ένιωθαν   τις ανάγκες μας, θα ζούσαμε σε μια καλύτερη Ευρώπη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ένα ακόμη σχέδιο Οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, η οποία προβλέπει προσαρμογή μιας τεράστιας ομάδας ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών στις ανάγκες των αναπήρων και άλλων εμποδιζόμενων ατόμων. Η Κ. Κούνεβα έχει ήδη συντάξει τη σχετική Γνωμοδότηση για λογαριασμό της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, με δεκάδες τροπολογίες που απηχούν και τις θέσεις των συλλογικών φορέων των ατόμων με αναπηρία. Η νέα αυτή Οδηγία αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη χρονιά. «Ελπίζω η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας να έχει καλύτερη τύχη από την Οδηγία για τους ιστοτόπους του δημόσιου. Πρέπει να εγκριθεί και εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε σχετικά η Κ. Κούνεβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more