Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ.



Αποτέλεσμα εικόνας για γεωλόγος

Γράφει η δημοσιογράφος Σίσκου Ελισσαβετ

    Ο γεωλόγος Σίφης  Παπαδόπουλος αναλύει το θέμα υδάτινοι πόροι που είναι στην επικαιρότητα, καθώς και τα νέα δεδομένα που πάνε να περάσουν σε σχέση με το νερό,  ιδιαίτερα την κοστολόγησή του,  αφού ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο που έδωσε το νερό και τις εγκαταστάσεις του προς πώληση.
    Σύμφωνα  με τα στοιχεία που προσκόμισε στην Πέλλα τηλεόραση και το Δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη φαίνεται ότι ο πάροχος του νερού θα το ακριβύνει.
 Δεν αποκλείεται το νερό να περάσει σε ξένες εταιρείες.  Υπάρχουν σχέδια διαχείρισης των υδάτων που πάνε να τα περάσουν για να μπορούν να κάμψουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Έτσι βλέπουμε στο νομό  Πέλλας, περιοχή Βεγορίτιδας, περιοχή Αλμωπίας, νότια της Σκύδρας, Δυτικό χωριό –Πέλλα, όπως παρουσιάζονται στο σχέδιο, απαγορεύονται έργα υδροληψίας εξαιτίας της κακής ποσοτικής κατάστασης. Στα Γιαννιτσά υπάρχει ΤΟΕΒ (αρδευτικός σύλλογος δικτύων, ζώνη όπου επιτρέπονται έργα) όμως ένα μέτρο από τα σχέδια διαχείρισης απαγορεύεται να κατασκευαστεί έργο υδροληψίας, άσχετα αν είναι καλή ή κακή η ποσοτική κατάσταση. Στα Γιαννιτσά μένει ελεύθερη μια μικρή ζώνη.
  Καταφέρανε ώστε η ελληνική νομοθεσία να είναι πιο αυστηρή από τον κανονισμό.
Ο κανονισμός λέει ότι υπάρχουν όρια, υπάρχει μια φυσική διακύμανση της στάθμης εποχιακά. Στα σχέδια διαχείρισης δεν  υπάρχουν διακυμάνσεις. Όπως π.χ στη Βεγορίτιδα, ανάμεσα στα ανανεώσιμα κυβικά νερού  και τα απολήψιμα  το ισοζύγιο είναι θετικό, έχουμε θετικό ισοζύγιο και στην Αλμωπία και στην Σκύδρα.
  Οι δεξιοί θέλανε μικρή λίμνη και οι αριστεροί  λένε πως θέλουν να σώσουν τη λίμνη. Όμως δεν έχουμε δει έργα ουσίας . Θέλουμε παράγοντες ανάπτυξης της λίμνης  και ανάπτυξη της περιοχής και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  Η Λίμνη είναι ο τελικός αποδέκτης υδάτων, καθώς και ο Εδεσσαίος ποταμός. Μετά το 1997 έχουμε ανάκαμψη στη στάθμης, μέχρι τότε γινόταν άντληση υδάτων για την ψύξη των εργοστασίων της ΔΕΗ. Η  λίμνη από 4-9-16 μέχρι 25-9-16 πήρε με τις βροχές  4400 εκ. κυβικά νερού.
  Άρα η μόνη διέξοδος  στη στάθμη της λίμνης  είναι η σήραγγα της Άρνισσας . Πρέπει να γίνει μελέτη με περιβαλλοντικά  και κοινωνικά κριτήρια, ώστε η στάθμη της να μην καταπλακώσει υποδομές που έχουν γίνει  από το 1950 μέχρι  σήμερα.
Δεν μπορεί η λίμνη του Άγρα , η τάφρος 66 και ο Αλιάκμονας,  ενδεχομένως, να μην μπορούν να πάρουν αυτή την επιπλέον παροχή νερού γιατί θα πλημμυρίσουν οι  κάτω.
   Χρηματοδοτείται μελέτη από τη Νορβηγία, με ανάθεση του υπουργείου περιβάλλοντος,  για να λυθεί η λειτουργία του συμπλέγματος των λιμνών.
   Να καταργηθούν οι γεωτρήσεις, είναι έξοδο η ενέργεια, να γίνουν αρδεύσεις.
Δυστυχώς όλη η μεθόδευση που έγινε γύρω από τη διαχείριση του νερού, από το 2008, είχε σαν συνέπεια την κοστολόγηση και την πώληση του νερού.
   Οι αγρότες πρέπει να αντιδράσουν, γιατί με τη ψήφιση θα γίνει αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης και θα πληρώνουν και το νερό, έτσι τα προϊόντα τους θα είναι μη ανταγωνιστικά.
   Δεν έχουμε πρόβλημα στο νομό Πέλλας, στην  ποιότητα και τη ποσότητα του νερού,  τουλάχιστον για δέκα χρόνια.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more