Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΙΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΕΣΣΑΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ.



Γράφει η δημοσιογράφος, Σίσκου Ελισσάβετ.

 Γέμισε η αίθουσα του Παρθεναγωγείου από βιβλιόφιλους της περιοχής,καθώς και μελών των ΄΄φίλων βιβλίου Έδεσσας΄΄.
  Παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γκλαβάκης, ο πρώην υπουργός του πασοκ κ.Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, και ο Πρόεδρος του Εύ ζην.
  Ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση, σε ένα βιβλίο αριστούργημα, από τον πατριωτικό χώρο, με συγγραφέα τον Αξιόλογο και Πολυγραφότατο Εδεσσαίο Δημήτριο Ευαγγελίδη.

  Ξεκίνησε  η κ. Ροζαλία Γαβριηλίδου, όπου ανέλυσε διεξοδικά τη πλούσια σε δράση και ποιότητα βιογραφία του συγγραφέα.
  Ο προλογητής του πονήματος,  επίσης  συγγραφέας  και εκπαιδευτικός κ. Παπαλαζάρου, έκανε μια προσπάθεια να πλησιάσει το τεράστιο έργο του Δ. Ευαγγελίδη, αλλά και τις δραστηριότητες, και την  προσφορά του, στο κοινωνικό σύνολο. Χαρακτηριστικά ανέφερε για τον συγγραφέα ότι « έχει σκύψει με πάθος στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας, και όχι μόνο, και μεταδίδει τις γνώσεις του με όλα τα μέσα προς την κοινωνία». Επίσης ο Δ. Ευαγγελίδης είναι ιδρυτικό μέλος της ιστορικής λαογραφικής εταιρείας ΄΄Ο Φίλιππος΄΄ Γιαννιτσών, με πρόεδρο τον κ. Κώστα Κάμτση.
  Η Μακεδονία είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης τόσο από την πλούσια ιστορία της όσο και από την Παράδοση και τα Λαογραφικά της στοιχεία.  Ουσιαστικά, το βιβλίο  αυτό είναι συλλογή από  άρθρα του, σε διάφορα μέσα,  τα οποία συγκέντρωσε, με κεντρικό θέμα την Μακεδονία και την ελληνοσκοπιανή διαμάχη.
   Τα κείμενα του βιβλίου αναφέρονται σε θέματα από διάφορες χρονικές περιόδους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
  Παίρνοντας το λόγο ο συγγραφέας, έσκυψε πάνω στα γεγονότα που αποτυπώνονται, τεκμηριωμένα με ιστορικά στοιχεία, στο Μακεδονικά ΙΙ.
  Χαρακτηριστικά είναι τα γραφόμενά του, πριν από τον πρόλογο, όπου λέει « …Στον Ελληνισμό, μετέχει κάποιος εθελουσίως, Είναι τιμή και ευθύνη η ελληνική ταυτότητα. Η ελληνικότητα δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται και αποδεικνύεται με αγώνες, θυσίες και ήθος . Πρόκειται για Θεϊκό χάρισμα και όχι για καταναγκασμό. Ο ελληνισμός κανέναν δεν παρακαλάει».
  Στο πρώτο του κεφάλαιο παρουσιάζει κάτι που δεν υπάρχει εύκολα έξω, αλλά και εμείς που περάσαμε από μικρά και μεγάλα σχολεία δεν μας το δίδαξε κανείς, δυστυχώς! Είναι ο λόγος του Μ. Αλεξάνδρου και ο «Όρκος» στην Ώπιδα .
 Αναλύει τις Σλαβικές και Βουλγαρικές εγκαταστάσεις στα Βαλκάνια, στο τρίτο κεφάλαιο. Στο έβδομο, αναλύει την πολιτιστική γενοκτονία σε βάρος των ντόπιων Μακεδόνων Ελλήνων. Στο όγδοο αναφέρεται διεξοδικά, στη μεθοδευμένη  προσπάθεια των γειτόνων μας, ώστε να αλλοιωθεί η πολιτιστική μας ταυτότητα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το δέκατο κεφάλαιο, η Έδεσσα στο στόχαστρο των Σκοπιανών και οι  Σκοπιανές πλαστογραφίες στο 14ο κεφάλαιο. Ο Μακεδονικός αγώνας αναλύεται στο 16ο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το 17ο όπου αναλύει τη σχέση μεταξύ Σκοπίων και Τουρκίας, και άλλα πολλά, και για την παρουσία της σλαβικής, στην περιοχή, που είχε καθιερωθεί τότε, και για εκείνη τη χρονική περίοδο.
  Ευχόμαστε κ. Ευαγγελίδη να είναι καλοτάξιδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more