Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΤΟ 2017



Αποτέλεσμα εικόνας για Δήμος Έδεσσας

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας.

Στο ξεκίνημά του, τέθηκε προς ψήφιση ο προϋπολογισμός του Δήμου,  οικονομικού έτους 2017, καθώς, και η ψήφιση του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης, οικονομικού έτους 2017. Εισηγητής όλων αυτών, ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Ιωάννης Μουράτογλου.
Και στις δύο περιπτώσεις, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με τον ίδιο τρόποː κατά, ο κ. Φουντάλης, και λευκό- αποχή,  κ. Τσιβόγλου, κ. Ταμβίσκου, Ενωτική Δράση, Φυσάει Κόντρα ο κ. Δημητριάδης.
 Στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Ιωάννης Μουράτογλου, εκτός από τις εξηγήσεις που έδωσε για ορισμένα σημεία, τόνισε πως, ο προϋπολογισμός είναι ένα όνειρο που το έχει περιορίσει η πολιτεία. Δεν υπάρχουν περιθώρια, είναι περιττή η  τοποθέτηση γύρω από αυτόν. Πρέπει και το τελευταίο ευρώ να φτάσει και στον τελευταίο πολίτη. Αν δεν πάρει έγκριση από το παρατηρητήριο, δεν έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο. Μόνο πολιτικές τοποθετήσεις μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν αλλαγές και μειώσεις στις δαπάνες.
  Ο κ. Μπουρδάνης, που εκτός από τα πέντε ημερομίσθια το μήνα για 20 άτομα,  εστίασε και στην πάγια προκαταβολή, την οποία εφαρμόζουν αρκετοί δήμοι. Είναι θετικό που μπήκε στον προϋπολογισμό, για να καλύψει έκτακτες ανάγκες  τοπικών κοινοτήτων,  ανεξαρτήτως πληθυσμού. Μιλάμε για ποσό 1.000 ευρώ, που μπορούν να ανανεωθούν κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.
 Η τοποθέτηση του κ. Φουνταλή σχετικά με το θέμα ήταν αιχμηρή. Τον χαρακτήρισε αντιλαϊκό, και σύμφωνο με τα δικά τους δεδομένα και όχι του Εδεσσαϊκού λαού. Αναφέρθηκε σε, μεσοπρόθεσμα,  δημοσιονομικούς κόφτες,  μνημόνια της κυβέρνησης. Έδωσε και αριθμητικά στοιχεία που υπαγορεύουν μειώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Φουνταλή, απόρροια όλων αυτών είναι και οι επώδυνες περικοπές σε, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αδύναμους πολίτες,  υπερωρίες,  κά. Μίλησε για τα κριτήρια χρηματοδότησης, που είναι  ανάλογα με τα δημοσιονομικά της χώρας, καθώς και τα δάνεια, τα οποία προτείνει η κυβέρνηση από το παρακαταθηκών και δανείων, που στο τέλος θα τα χρεωθούν οι πολίτες.
 Ο κ.Ρυσάφης, χαρακτήρισε τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού ως τυπική. Τόνισε πως, συντηρούμαστε για να μην πεθάνουμε.
  Ο κ. Τσιβόγλου, μίλησε για προτεραιότητες στο δήμο, με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, θέσεις εργασίας, επενδύσεις, ανάπτυξη, ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία. Σύμφωνα με τον κ. Τσιβόγλου, η επιχειρηματικότητα πρέπει να έχει παρουσία στο δήμο.
 Ο Δήμαρχος κ. Γιάννου, αρχικά στην τοποθέτηση του, αναφέρθηκε σε γέφυρες που υπάρχουν στην πολιτική για να ενώνουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ένας προϋπολογισμός σε διαβούλευση, στη συνέχεια θα πρέπει να πάει στο παρατηρητήριο για να επιστρέψει με παρατηρήσεις. Δικαιολόγησε τη δύσκολη κατάσταση με την ύπαρξη του μπούσουλα από το υπουργείο εσωτερικών, σχετικά με τη δομή του προϋπολογισμού,  ο οποίος αυτή τη φορά είναι με λίγες παρατηρήσεις.
Δικαιολόγησε τις μειώσεις, ότι οφείλονται και στις 300.000  μειωμένους φόρους της αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε σε δύσκολα χρόνια και ακόμη δυσκολότερα στο μέλλον.
 Η κ. Ταμβίσκου αισθάνθηκε αδικημένη στην όλη συζήτηση, χαρακτηρίζοντας τις ερωτήσεις της χωρίς σημασία.
 Στη συνέχεια, έγινε μια μικροσύγκρουση της κ. Ταμβίσκου με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος της απάντησε ότι, ενώ της στείλανε τρεις φορές τον κανονισμό δεν το διάβασε.
  Στην όλη διαδικασία, τα τρία τεχνικά θέματα εγκρίθηκαν, καθώς και τα πέντε οικονομικά. Από τα τρία ειδικά θέματα- που εγκρίθηκαν και αυτά- συζήτηση προκάλεσε το τελευταίο, που είναιː ο ορισμός χώρων τοποθέτησης εξοπλισμού εγκριθέντος προγράμματος WATERNET , με εισηγητή τη διεύθυνση προγραμματισμού, οργάνωσης, πληροφορικής και τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.
Σχετικά με το τελευταίο, αναρωτήθηκαν οι, κ. Ταμβίσκου και κ. Φουνταλής, μήπως υποκρύπτει  ηλεκτρονικό εισητήριο για τους καταρράκτες;  
Η απάντηση του δημάρχου κ. Γιάννου ήτανː σωρεία προτάσεων έρχονται στο δήμο , κανείς δε μας λέει μη βάζετε εισιτήριο.    
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more