Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Aντί για το Δημοτικό του Κάτω Γραμματικού, Πατριάρχης Χρύσανθος ονομάστηκε το Γυμνάσιο Άρνισσας



Αποτέλεσμα εικόνας για Πατριάρχης Χρύσανθος 
Τελικώς το γυμνάσιο της Άρνισσας πήρε το όνομα του μεγάλου Πατριάρχη Κωσταντινουπόλεως Πατριάρχη Χρύσανθου που είχε καταγωγή από το Κάτω Γραμματικό. Μάλιστα προ ημερών πραγματοποιήθηκε και η τελετή με την παρουσία της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Έδεσσας. Δεν γνωρίζουμε ποιος πήρε την πρωτουβουλία και έκανε αυτή την πρόταση ώστε να δοθεί ονοματοδοσία στο γυμνάσιο Άρνισσας. Ως γνωστών ο Πατριάρχης Χρύσανθος γεννήθηκε στο Κάτω Γραματικό  στις 25 Φεβρουαρίου του 1768. Καταγόταν από την παλιά οικογένεια Μανωλέα, της οποίας απόγονοι υπάρχουν και σήμερα. Διετέλεσε Μητροπολίτης Καισαρείας, Βεροίας και τέλος, από το 1811, Σερρών, θέση την οποία κατείχε όταν εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στις 9 Ιουλίου του 1824, μετά την καθαίρεση του προκατόχου του, Άνθιμου.

Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Ήταν μορφωμένος, αλλά το γεγονός ότι είχε ανώτερη ποιότητα,  δημιούργησε πολλούς εχθρούς. Καθαιρέθηκε από τους Τούρκους στις 26 Σεπτεμβρίου του 1826 και εξορίστηκε στην Καισάρεια. Πέθανε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1834 και ετάφη στη Μονή του Σωτήρος Χριστού στη νήσο Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης, όπου κατοικούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το σωστότερο κατά την άποψη μας θα ήταν να ονομαστεί σαφώς το Δημοτικό σχολείο Κάτω Γραμματικού Πατριάχης Χρύσανθος καθώς διαθέτει ιστορία πολύ σημαντική ενώ θα συνδέση την παρουσία του Πατριάρχη με την τιμή του χώρου και της περιοχής. Ο Πατριάρχης Χρύσανθος δεν έχει καμία επαφή σύμφωνα με τα ιστορικά κείμενα με την Άρνισσα. Δείτε παρακάτω το δελτίο τύπου του Δήμου Έδεσσας:



Ονοματοδοσία Γυμνασίου Άρνισσας

Το Γυμνάσιο Άρνισσας ονομάζεται πλέον «Γυμνάσιο Άρνισσας Πατριάρχης Χρύσανθος», προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Χρύσανθου Α΄ που καταγόταν από το Κάτω Γραμματικό του Δήμου Έδεσσας.
Στην τελετή ονοματοδοσίας του Γυμνασίου συμμετείχε ο Σεβασμιότατατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο οποίος ανέγνωσε χαιρετισμό του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Έδεσσας κ. Χρ. Βερικούκης, Αν. Δίου και Μιχ. Σαμλίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας, εκπρόσωποι των αστυνομικών, στρατιωτικών και πυροσβεστικών αρχών της περιοχής, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Κων. Κούγκας, ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Τρύφων Γιόντης, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Γυμνασίου, αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία των απογόνων του Πατριάρχη Χρύσανθου Α΄.
Οι ομιλητές τόνισαν το γεγονός πως ο Πατριάρχης Χρύσανθος αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για όλα τα παιδιά του τόπου μας, καθώς απέδειξε στην πράξη ότι ένα παιδί από μία απομακρυσμένη επαρχία μπορεί να πετύχει σε μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η αποκάλυψη της προσωπογραφίας του Πατριάρχη και μαρμάρινης πλάκας με τα στοιχεία της ονοματοδοσίας του Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιότατο και τον Δήμαρχο Έδεσσας, ενώ στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα παιδιά του Γυμνασίου Άρνισσας.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του ΙΕΚ Μαγειρικής Έδεσσας παρουσίασαν έναν πολύ όμορφο μπουφέ με δημιουργίες που εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες στο τέλος της εκδήλωσης.


Γραφείο Τύπου
Δήμου Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more