Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Γ. Καρασμάνης: Τα χρήματα από τις επιδοτήσεις δόθηκαν με απόλυτη διαφάνεια. Ο Καρασμάνης ποτέ δε πατάει σε σάπιο σανίδι



 
Δείτε μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες


 Μπορεί σαφώς και να χαρακτηριστεί ως η συνέντευξη της δεκαετίας αυτή που παραχώρησε ο Πρώην Υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καρασμάνης στην εβδομαδιαία εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες. Εκτενές απόσπασμα από τη συνέντευξη εξασφάλισε το www.meapopsi.gr και σας παρουσιάζει αποκλειστικά. Ο κος Καρασμάνης για πρώτη φορά αποκαλύπτει την πλήρη αλήθεια για τις ενισχύσεις που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 στους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και τονίζει χαρακτηριστικά ότι  "Παράνομες επιδοτήσεις με την έγγραφη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγώ πάντως πρώτη φορά το ακούω στη ζωή μου !"

Διαβάστε παρακάτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις:



Δέχεστε σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για την θητεία σας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα τοπικά στελέχη αναφέρουν πως όταν δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 οι επιδοτήσεις στην Πέλλα για το Ρώσικο εμπάργκο ήταν παράνομες. Πως απαντάτε;

Με συγχωρείτε, αλλά δεν δέχομαι σκληρή κριτική. Δέχομαι κυριολεκτικά έναν πόλεμο λάσπης ! Αυτόν τον πόλεμο λάσπης τον αναμασούν αυτά τα τοπικά στελέχη που αναφέρετε – και τα οποία μετρώνται σε λιγότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού – έχω κατ’ επανάληψη δώσει αποστομωτικές απαντήσεις με έγγραφα και στοιχεία.
Γιατί, ούτε για επιδοτήσεις επρόκειτο, ούτε είχαν καμία σχέση με το εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία. Επρόκειτο για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί – όλων, μα όλων, των ροδακινοπαραγωγικών περιοχών της χώρας μας – από την τότε εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις ζημιές που προκλήθηκαν στις εξαγωγές προς τη Ρωσία - που μέχρι τότε γίνονταν κανονικά - και λόγω του εκεί πολέμου επιβαρύνθηκε υπέρμετρα το μεταφορικό κόστος και πολλά φορτία έμμειναν στη μέση του δρόμου, με αποτέλεσμα να σαπίσουν τα προϊόντα και να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις εξαγωγές.
Τα χρήματα που διατέθηκαν  ήταν απόλυτα νόμιμα, με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι διαδικασίες με τις οποίες δόθηκαν στους παραγωγούς μας ήταν κρυστάλλινεςΜετά από πολύμηνες προσπάθειες, συνεχείς και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, ακόμα και προσωπικά στο ίδιο το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επίτροπο Γεωργίας, καταφέραμε να αναγνωριστεί το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών – γιατί περί αιτήματος των παραγωγών μας επρόκειτο – και λάβαμε επισήμως και εγγράφως την έγκριση της Κομισιόν να δώσουμε σε πρώτη φάση χρήματα για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των αγροτών μας. Χρήματα, που δόθηκαν με απόλυτη διαφάνεια, αναλυτικά και συγκεκριμένα κριτήρια ανά ροδακινοπαραγωγικό Νομό και παραγωγό, με βάση τιμολόγια πώλησης που δόθηκαν από τις Ομάδες Παραγωγών.  
Ο  Καρασμάνης ποτέ δε πατάει σε σάπιο σανίδι. Και γι’ αυτούς που, για δικούς τους προσωπικά μικροκομματικούς λόγους επιμένουν στην επιχείρηση παραπλάνησης θα τα πω εν τάχει άλλη μια φορά:
Στο ΦΕΚ131/21-1-2015, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει την από 13/1/2015 (οπότε δόθηκε και η έγκριση καταβολής αποζημιώσεων) σχετική αλληλογραφία του γενικού Διευθυντή της Κομισιόν προς τον γ.γ. του Υπουργείου, καθώς και την υπ’ αριθμ 23/7686/22-1-2015 ΚΥΑ, βάσει της οποίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1408/2013 για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια που επλήγησαν από την κρίση στην Ουκρανία δόθηκαν οι αποζημιώσεις.
Μπορεί ακόμη να αναζητήσει και να βρει  την κρυστάλλινη διαδικασία με την οποία καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις στους δικαιούχους.
Τι επιδιώκουν αυτά τα στελέχη για τα οποία με ρωτάτε; Επιτίθενται στον Καρασμάνη γιατί ως Υπουργός έδωσε επί έξι μήνες μια πολύ δύσκολη μάχη και κατάφερε να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποζημιώσεις… Και δεν καταγγέλλουν ανοιχτά τον δικό τους σημερινό Υπουργό Αποστόλου  για ανεπάρκεια και ανευθυνότητα. Γιατί; Διότι ξέχασε στα συρτάρια του τον επί υπουργίας μου τεκμηριωμένο και κοστολογημένο φάκελο και δεν διεκδίκησε ως όφειλε τα 60 εκατομμύρια με τα οποία οι ροδακινοπαραγωγοί θα έπαιρναν και τη δεύτερη δόση… Διότι  δεν διαχειρίστηκε όπως έπρεπε τον φάκελο ροδακίνων για την συνδεδεμένη ενίσχυση, με συνέπεια να χαθούν 3 εκατομμύρια ευρώ το 2015 και να γυρίσουν στις Βρυξέλλες και άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2016 …  Διότι ο κύριος Υπουργός έχει χάσει κυριολεκτικά τα αυγά και τα πασχάλια. Σε σημείο που να  ψάχνει όπως ο ίδιος λέει, να βρει μήπως ο Καρασμάνης έδωσε τα χρήματα αυτά από τα… ΠΣΕΑ! Δεν  γνωρίζει δηλαδή ότι τα ΠΣΕΑ αποζημιώνουν μόνον φυσικές καταστροφές!!
Και θέλω να τονίσω ότι, ταυτόχρονα πετύχαμε να αναγνωριστούν και οι απώλειες εισοδήματος που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί από το μετέπειτα επιβληθέν ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές κοινοτικών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία. Και μάλιστα τον Ιανουάριο του 2015 προσωπικά παρέδωσα στην τότε νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλο το φάκελο με τις ενέργειές μας και με τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν για να εισπράξουμε περαιτέρω κοινοτικές ενισχύσεις για τους ροδακινοπαραγωγούς μας.
Και αντί να γίνει αυτό, γίναμε μάρτυρες της τραγελαφικής κατάστασης, το δεύτερο ελληνικό αίτημά μας να αραχνιάζει στα συρτάρια του κ. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ίδια ώρα να γίνεται, εδώ και μήνες, μια σπέκουλα ότι τα πρώτα χρήματα που δόθηκαν ήταν παράνομες και προεκλογικές επιδοτήσεις για ένα και μόνο Νομό, που τυγχάνει να είναι και  η εκλογική μου περιφέρεια. Είναι αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός: Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι.

Και επιτέλους, ας βγάλουν από το στόμα την καραμέλα ότι τα χρήματα δόθηκαν προεκλογικά… Ήταν μια προσπάθεια που στέφθηκε από επιτυχία, με σκληρή δουλειά  βήμα – βήμα, μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα… Και θα αφήναμε τους παραγωγούς χωρίς αποζημιώσεις λόγω εκλογών; Όπως ο δικός τους Υπουργός άφησε να χαθούν τα 27 εκατομμύρια της δεύτερης δόσης;
Φυσικά αυτή η σπέκουλα, αυτός ο πόλεμος λάσπης, δεν έμεινε αναπάντητος. Όπως και δεν θα μείνει, κάθε φορά που αυτοί που έπρεπε να προασπίσουν τα ελληνικά συμφέροντα, όπως εμείς κάναμε, λόγω της αδυναμίας, της επιπολαιότητάς τους και της ανικανότητάς τους αρκούνται για αυτό που δεν έκαναν να κατηγορούν τους προηγούμενους ότι τάχα μου έδωσαν παράνομες επιδοτήσεις. Παράνομες επιδοτήσεις με την έγγραφη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγώ πάντως πρώτη φορά το ακούω στη ζωή μου !
 Αλλά όπως έχω ξαναπεί: Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην.


 2)                Ποια είναι η άποψη σας για την θητεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίου Αποστόλου;
Μα νομίζω σας απάντησα προηγουμένως. Αδυναμία, επιπολαιότητα, ανικανότητα. Είναι το τρίπτυχο που συμπυκνώνει τα έργα και τις ημέρες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος για όλα αυτά τα «προτερήματά» του επιβραβεύτηκε από τον Πρωθυπουργό στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.  Για εμένα δεν αποτέλεσε έκπληξη η παραμονή του κ. Αποστόλου στο Υπουργείο. Αυτή η κυβέρνηση εκτός ορισμένων εξαιρέσεων «επιβραβεύει» όσους δεν πράττουν ουσιαστικά τίποτα ή όσους πράττουν ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που προεκλογικά «οραματίζονταν» και υπόσχονταν !
Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο, του έτεινα χέρι συνεργασίας και εθνικής συνεννόησης γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί από στείρες αντιπαραθέσεις. Τον ενημέρωσα , έβαλα πλάτη επί μήνες να τον στηρίξω, αλλά ο άνθρωπος δεν γνωρίζει ούτε τα θέματα του Υπουργείου του. Έχει χάσει τον έλεγχο. Όπως πχ  αυτά που προανέφερα, ότι δεν διεκδίκησε τα 60 εκατομμύρια που θα ισοσκέλιζαν τις αποζημιώσεις που εμείς είχαμε δώσει και θα εξασφάλιζαν και τη δεύτερη δόση στους ροδακινοπαραγωγούς. Ή την απώλεια των 200 εκ. ευρώ (μέτρο 17)  που προορίζονταν για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ για την κάλυψη φυτικών και ζωικών ασθενειών, αλλά και της ακαρπίας από δυσμενή καιρικά φαινόμενα… Αλλά και σε πολλά άλλα σημαντικά θέματα, όπως πχ με τη συμφωνία της Νοτίου Αφρικής για την φέτα.
Προφανώς, γι’ αυτό συκοφαντεί και παραπληροφορεί, για να μην του καταλογιστούν ευθύνες που άφησε  τον κοστολογημένο φάκελο των 60 εκ. να αραχνιάζει στα συρτάρια του και να μη τα παίρνει από την Κομισιόν. 
Το κακό είναι ότι δεν πρόκειται για την καρέκλα ενός υπουργού. Πρόκειται για την ίδια την πορεία της αγροτικής μας οικονομίας και της υπαίθρου. Γιατί δεν μπορεί να έχεις στα χέρια σου από το καλοκαίρι του 2014 ένα εργαλείο επιβίωσης, αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και εσύ αρχικά να αδιαφορείς, μετά να λες ότι δεν σου αρέσει και θέλεις να το αλλάξεις και τελικά να το αφήνεις ίδιο και απαράλλακτο – με μόνη αλλαγή να κόβεις κονδύλια, που δεν μπορείς να αξιοποιήσεις λόγω των καθυστερήσεων που ο ίδιος προκάλεσες – και σήμερα δύο ολόκληρα χρόνια μετά, ενώ τελειώνει το 2016 και έρχεται το 2017, να μην έχεις εκμεταλλευτεί ούτε ένα ευρώ από ένα τόσο  σημαντικό Πρόγραμμα.
Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση πέρα από πρόσωπα και πολιτικές. Ή μάλλον εξαιτίας αυτών των προσώπων και αυτών των πολιτικών. Όμως το «μάρμαρο» το πληρώνει ο ίδιος ο Έλληνας αγρότης, που την ίδια ώρα που τα αναπτυξιακά προγράμματα βρίσκονται σε τέλμα, καλείται να πληρώσει ολοένα και περισσότερους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ειδικούς φόρους και μια σειρά από άλλες επιβαρύνσεις, χωρίς αντίκρισμα και δίχως αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more