Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Χαιρετισμός ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα στην Ημερίδα με θέμα «Η βία των ανδρών κατά των γυναικών και η βία κατά των παιδιών»



Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 
Συνδιοργάνωση ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ & ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
 Αθήνα 11.11.2016

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η συνεργασία μας με τη Σουηδική Πρεσβεία εστιάζει σε ζητήματα ισότητας των φύλων, τα οποία εγείρουν σημαντικούς προβληματισμούς.
Η ισότητα των φύλων αποτελεί σημαντικό τομέα των προγραμματικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης μας και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων είναι ο αρμόδιος φορέας παρακολούθησης και υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων από τους αρμόδιους φορείς με συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις.
Η θεματική της σημερινής μας ημερίδας βρίσκεται σε άρρηκτη σύνδεση με ένα μεγάλο μέρος του έργου μας, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και  τη στήριξή τους στην προσπάθεια για αρμονική επανένταξη στην κοινωνία.
Ας μην ξεχνάμε ότι η βία κατά των γυναικών είναι έγκλημα, συνιστά παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και αποτελεί έμφυλη διάκριση βάσει φύλου.
Ακόμη, οι συνέπειες της βίας για τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών που την υφίστανται, είναι πολύ σοβαρές.
Από πλευράς μας, παρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης που διανύουμε:
1. Εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας του ολοκληρωμένου, συνεκτικού δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (μέχρι το 2018). Το δίκτυο αυτό της ΓΓΙΦ περιλαμβάνει: Την 24ωρη γραμμή SOS 15900, τα 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 21 Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.
2.Ανοίξαμε τις δομές μας σε γυναίκες πρόσφυγες, θύματα η εν δυνάμει θύματα  κακοποίησης. Ήδη, γυναίκες πρόσφυγες φιλοξενούνται σε κάποιους από τους ξενώνες μας.

3.Επεξεργαστήκαμε και προετοιμάσαμε την ενσωμάτωση  της «Σύμβασης του Συμβούλιου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης) στο εθνικό μας δίκαιο, ώστε να γίνει ο εφαρμοστικός νόμος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να επικυρωθεί σύντομα από τη Βουλή.

4.Ολοκληρώσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) της ΓΓΙΦ για τη χρονική περίοδο 2016-2020, στο οποίο η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αποτελεί τομέα άμεσης προτεραιότητας. Το ΕΣΔΙΦ θα συζητηθεί σε καινοτόμο εργαστήρι από το ΕΚΔΑΑ στις 2/12.
5.Ετοιμάσαμε το νομοσχέδιο για την πραγματική ισότητα των φύλων, στο οποίο εμπεριέχονται και προσδιορίζονται τα θέματα της βίας και από το οποίο  δίνονται  κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή τους. Σύντομα θα πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί.

6. Συμβάλαμε να  συγκροτηθεί  υποομάδα στη Βουλή για την εμπορία ανθρώπων (trafficking).

Κυρίες και κύριοι,
Ιδίως στις μέρες μας, οι διαστάσεις που λαμβάνει η ενδοοικογενειακή βία είναι ανησυχητικές. Κατ’ επέκταση και η βία κατά των παιδιών, δυστυχώς, συχνά είναι αναπόφευκτη.
Διότι, σε οικογενειακό περιβάλλον, όπου ασκείται λεκτική, ψυχολογική ή/και σωματική βία, είναι αδύνατον να μην υπάρξει απήχηση στην ψυχοσύνθεση, την ποιότητα ανατροφής και τη δημιουργία υγειών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των παιδιών.
Από πλευράς μας, με παρεμβάσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες και διευρυμένες συνεργασίες, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Ταυτόχρονα, το έργο μας στοχεύει και στην ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλο το εύρος της κοινωνικής συνοχής, ώστε τα παιδιά να μεγαλώνουν συνοδοιπορώντας με τις αξίες της ισότητας των φύλων.
Ενδεικτικά, μόνο, για τον τομέα της Παιδείας, στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, σας αναφέρω ότι:

  • Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταθέσαμε προτάσεις για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη μηδενικής ανοχής στη σεξουαλική παρενόχληση σε όλο το εύρος του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

  • Υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης  και το Κέντρο Ερευνών  για Θέματα Ισότητας για την επιμόρφωση των δημόσιων υπαλλήλων για τις  έμφυλες  διακρίσεις και τη βία κατά των γυναικών. Ήδη έχουν επιμορφωθεί περισσότερα από 300 άτομα.

  • Δεχόμαστε επισκέψεις μαθητικών τμημάτων στη ΓΓΙΦ, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών για ζητήματα που άπτονται της ισότητας των φύλων, των έμφυλων διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών.

  • Ενεργοποιήσαμε τη δημιουργική φαντασία των παιδιών με την επιτυχή ολοκλήρωση των δυο πανελλήνιων μαθητικών και φοιτητικών διαγωνισμών αφίσας της ΓΓΙΦ, με θέμα την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και την ανάδειξη της ισότητας των δυο φύλων.

  • Προκηρύξαμε δύο νέους πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς, με θέμα τις έμφυλες διαστάσεις στο περιβάλλον και το παιχνίδι, θέλοντας να συνεχίσουμε αυτή την ευαισθητοποίηση και ετοιμάζουμε και τον δεύτερο φοιτητικό διαγωνισμό αφίσας με θέμα την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών .

Συνοψίζοντας, θέλω να τονίσω ότι η προσπάθειά μας είναι καθημερινή και τα αποτελέσματά της ορατά. Εξάλλου, η συνεργασία μας με τη Σουηδική Πρεσβεία, αποδεικνύει ότι ο αγώνας για την προώθηση της ισότητας των φύλων δεν περιορίζεται εντός των στενών συνόρων.

Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει να ακούσουμε από εσάς την εμπειρία που έχετε από την εφαρμογή της σουηδικής νομοθεσίας για τον αγοραίο έρωτα, διότι θέλουμε να το εξετάσουμε στην κατεύθυνση να απαγορευτεί και στην πατρίδα μας. Η θέση της  ΓΓΙΦ για την πορνεία είναι ότι δεν αποτελεί επάγγελμα, αλλά μορφή βίας και πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε να συνεργαστούμε.
Κυρίες και κύριοι,
Ο δρόμος για την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων είναι επίπονος και μακρύς. Εξίσου δύσβατη είναι και η πορεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
Ωστόσο, δεν εγκαταλείπουμε.
«Αρνούμαστε την εξοικείωση με μια καθημερινότητα κακοποίησης και βίας.
Αντ’ αυτής, διεκδικούμε ισότιμες και υγιείς σχέσεις φύλου στο εσωτερικό της κοινωνικής αναπαραγωγής».


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more