Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Οι «Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» γίνονται αφορμή για νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ημαθία



Αποτέλεσμα εικόνας για Λαμπερές ιστορίες φωτιάς
Με την επιτυχία που γνώρισαν, την αυξημένη προσέλευση και τη μεγάλη ζήτηση που είχαν, οι «λαμπερές ιστορίες φωτιάς» που παρουσιάστηκαν σε αρχαιολογικά μουσεία και μνημεία της Ημαθίας γίνονται αφορμή για νέα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, που θα είναι διαθέσιμα για σχολικές ομάδες για το σχολικό έτος 2016 – 2017.

Από τις 19 ως τις 24 Οκτωβρίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σχεδίασε πέντε εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων, αλλά και για ανεξάρτητους επισκέπτες, παιδιά και ενήλικες, και με ειδικά θέματα που εκτείνονταν χρονικά από την προϊστορία ως τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν στις Αιγές (Μουσείο Βασιλικών Τάφων, Ανάκτορο, νέο κτίριο Πολυκεντρικού Μουσείου), στον Αγιο Πατάπιο της Βέροιας και στη Νάουσα, με θεματικό άξονα τις μεταμορφώσεις της φωτιάς και το διττό της χαρακτήρα, ως αιτία καταστροφής αλλά και ως διαχρονικό σύμβολο δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας. Οι «Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εντάσσονταν στην επικοινωνιακή δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στόχο έχει ν’ αναδείξει το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την προστασία του.

Ετσι, οι «Προϊστορικοί και σύγχρονοι αναπτήρες» παρουσίασαν σε σχολικές ομάδες της Ε’ και Στ’ Δημοτικού αλλά και σε οικογένειες και σε ενήλικους συμμετέχοντες, στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών και στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χ. Λαναράς στη Νάουσα, τις τεχνικές που από τα προϊστορικά χρόνια εφηύρε ο άνθρωπος και τα υλικά που χρησιμοποίησε για να θέσει τη φωτιά στην υπηρεσία του και να τη μεταμορφώσει από το χειρότερο εχθρό του, στον καλύτερο φίλο του. Στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων, η «Πρώτη Πυρά: η αποθέωση του Ηρακλή» γνώρισε σε σχολικές ομάδες προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας το μυθικό πρόγονο των Μακεδόνων, τον ήρωα Ηρακλή, ενώ σχολικές τάξεις του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ταφικά έθιμα της μακεδονικής δυναστείας των Τημενιδών μέσα από τη θεματική περιήγηση στο μουσείο με τίτλο «Βασιλικές Πυρές». Από την άλλη, η θεματική ξενάγηση με τίτλο «Ηρακλής Πατρώος» έδωσε την ευκαιρία και στους ενήλικες να γνωρίσουν τα ταφικά έθιμα της καύσης των νεκρών βασιλιάδων της Μακεδονικής δυναστείας των Τημενιδών και τη σύνδεσή τους με τον ήρωα Ηρακλή. Τέλος, σχολικά τμήματα της Γ’ και Δ’ Δημοτικού στη Βέροια, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανιχνεύοντας τις φλόγες στον Άγιο Πατάπιο» και ανίχνευσαν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες τα ίχνη από πραγματικές αλλά και συμβολικές φλόγες στον πρόσφατα αποκαταστημένο μεταβυζαντινό ναό, όπου η εικαστικός Βάσω Σιδηροπούλου-Καραμήτσου εθελοντικά και αφιλοκερδώς επιμελήθηκε ένα εικαστικό εργαστήριο στο πλαίσιο του προγράμματος, ξεδιπλώνοντας με αγάπη όλη τη γνώση και την εμπειρία των δεκάδων καλλιτεχνικών εργαστηρίων, που προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια στα παιδιά της Βέροιας και όχι μόνο.

Λόγω μεγάλης ζήτησης από τα σχολεία, τα προγράμματα «Πρώτη Πυρά: η αποθέωση του Ηρακλή», «Βασιλικές Πυρές» και «Προϊστορικοί και Σύγχρονοι Αναπτήρες» θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας έλαβε σοβαρά υπόψη της και το αίτημα των πολλών συμμετεχόντων στη δράση «Ηρακλής Πατρώος» για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ακόμη περισσότερων εκπαιδευτικών δράσεων για ενήλικες στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more