Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Άλυτα τα προβλήματα των Μουσικών σχολείων. sos από τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών



 Αποτέλεσμα εικόνας για Μουσικών σχολείων
Με την ευκαιρία των πανελληνίων κινητοποιήσεων της 7ης Νοέμβρη 2016 των μαθητών και των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων παραθέτουμε τα σημαντικότερα προβλήματα που χρονίζουν και μάλιστα χειροτερεύουν.

1.       Για μια ακόμα χρονιά, όπως κάθε χρόνο, λείπουν Καθηγητές Μουσικής  από τα Μουσικά Σχολεία. Φέτος μάλιστα, οι απουσίες είναι οι μεγαλύτερες από ποτέ. Απ’ότι φαίνεται δεν προβλέπεται να καλυφθούν πριν το Δεκέμβρη του 2016.

2.       Για άλλη μία χρονιά τα μαθήματα στα παραδοσιακά όργανα γίνονται χωρίς αναλυτικό πρόγραμμα και κατάλληλα συγγράμματα.

3.       Για ακόμα μία χρονιά οι μαθητές κάνουν μάθημα σε σχολεία απαράδεκτα, ενεργοβόρα και αφιλόξενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μουσικό Γιαννιτσών, που στεγάζεται σε λυόμενα και σε δύο δανεικές αίθουσες από το 2ο Γυμνάσιο, που και αυτές δεν επαρκούν για τη στέγαση των μαθητών του.

4.       Τα βιβλία μουσικής και τα ξενόγλωσσα του Λυκείου αγοράζονται από τους μαθητές και επιβαρύνουν τις οικογένειες μας.

5.       Για άλλη μια φορά και αυτή η Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εξαπάτησαν γονείς και παιδιά υποσχόμενοι πιστοποίηση σπουδών, στα μουσικά μαθήματα μέσα από Πανελλαδικές εξετάσεις όπως ο νόμος ορίζει.
«Σύμφωνα με τον Νόμο 2158/1993, Άρθρο 8, Παράγραφο 5, "Στους απόφοιτους των μουσικών λυκείων, που διέπονται από την 3345/2-9-1988 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που κυρώθηκε με το άρθρο 16 του ν. 1824/1988 (ΦΕΚ 296 Α΄), χορηγούνται πτυχία μουσικής… Τα χορηγούμενα πτυχία είναι ισότιμα με τα χορηγούμενα από τα ωδεία και τις μουσικές σχολές"… Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από 1 μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές τις εξετάσεις έχουν όλοι οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων (Λυκείων) ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους, μετά από αίτησή τους…
Παρά το γεγονός ότι από την ίδρυση των Μουσικών Σχολείων, οπότε και προβλέπεται η πιστοποίηση των σπουδών των αποφοίτων τους, έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Ενώ πολλά χρόνια έχουν περάσει και από το Νόμο και τις Υπουργικές Αποφάσεις, που διευκρίνιζαν ολόκληρη τη διαδικασία της πιστοποίησης, οι απόφοιτοι των μουσικών σχολείων στερούνται το δικαίωμα της συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης σπουδών, καθώς αυτές ουσιαστικά δεν διεξάγονται.»

Τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού. Επειδή θεωρούμε πως ο πολιτισμός είναι η ψυχή του λαού μας,  αγωνιζόμαστε να τον κρατήσουμε ψηλά στη συνείδησή μας. Γι αυτό μαζί με τους μαθητές και το σύλλογο διδασκόντων διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση και ζητάμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more