Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Παρουσίαση Βιβλίο του Θ. Καράογλου στα Γιαννιτσά με έντονο άρωμα Περιφέρειας….









Η  ΕΛΛΑΔΑ  ΠΕΡΝΑΕΙ  ΚΡΙΣΗ  ΘΕΣΜΩΝ  ΚΑΙ  ΑΞΙΩΝ

Από την παρουσίαση του βιβλίου « Ορκίζομαι »

Γράφουν οι Χρήστος Δημητριάδης και Ελισάβετ Σίσκου

 Ο Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής  Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, παρουσίασε το βιβλίο του « Ορκίζομαι »  ( Στο Σύνταγμα και τους Νόμους ), στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, του Δήμου Πέλλας, από στελέχη της Ν.Δ., βουλευτές, πρώην βουλευτές Ν.Δ, πρώην δημάρχους, φίλους της παράταξης αλλά και βιβλιόφιλους.
 Στο πάνελ παρίσταντο  ο υπεύθυνος τύπου και επικοινωνίας της Δ.Ε  Θεσσαλονίκης της Ν.Δ  δημοσιογράφος Βαγγέλης Μωυσής, ο οποίος ήταν και ο καθοδηγητής της συζήτησης, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ  Μανώλης  Κεφαλογιάννης, ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ Ιωάννης Γκλαβάκης και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Γιαννιτσών Αθανάσιος Ξυνίδης αλλά και ο Θεόδωρος Καράογλου.


 Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Δημάρχου  Πέλλας κ. Στάμκου,  ο οποίος  τόνισε πως, για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα  πρέπει να ξεκινήσουμε από το βασικό, το Σύνταγμα, πάνω στο οποίο οικοδομείται το κράτος και το οποίο σύμφωνα με την εξέλιξη πρέπει να αναθεωρείται και να αναπροσαρμόζεται.

 Ο Άδωνις Γεωργιάδης  αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την εμφάνιση του για λίγο αφού είχε ομιλία στην Ν. Ευκαρπία, στη συνεστίαση της ΔΗΜΤΟ. Χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Καράογλου αφού προηγουμένως σχολίασε εν συντομία το βιβλίο. Του πρότεινε μάλιστα να το βάλει στο ράφι των βιβλιοπωλείων, προς πώληση, γιατί η μάχη των ιδεών είναι εκεί.

 Ο κ. Ξυνίδης   δήλωσε χαρούμενος ως φανατικός βιβλιόφιλος και τόνισε πως, ο κ. Καράογλου το θέμα το κατέβασε στις κοινωνίες τις οποίες και αφορά αφού, το Σύνταγμα  επηρεάζει τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας. Εξέφρασε πικρία για την απαξίωση του νομού μας και γενικά την  ξεχασμένη περιφέρεια, με το σκεπτικό ότι, όλοι οι Έλληνες είμαστε ίσοι σύμφωνα με το Σύνταγμα το οποίο παραβιάζεται σε αυτήν την περίπτωση.

 Ο κ. Γκλαβάκης συμφώνησε με το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του για μέλλον της πατρίδας,  αφού όπως τόνισε στην ομιλία του, σαν Έλληνες χάσαμε την κουλτούρα μας, τον αυτοσεβασμό μας και τον ελληνισμό μας, και περνάμε μια κρίση, μεγαλύτερη από την οικονομική, των θεσμών και των αξιών.

Τόνισε επίσης πως, το κατάντημα της πατρίδας μας είναι μεγάλο αφού άνθρωποι που δεν κάνουν για μούτσοι έγιναν καπεταναίοι και αναρωτιόμαστε γιατί το καράβι πάει σε ξέρα.

 Ο κ. Κεφαλογιάννης μίλησε για αυτοκριτική  και ότι η Ελλάδα χρειάζεται συντακτικές διαδικασίες για να λύσει αναθεωρητικά προβλήματα του Συντάγματος.

 
ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ (Στο Σύνταγμα και τους Νόμους)

Είναι επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Καράογλου, και πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την ανανέωση  αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά την πίστη στο πολιτικό σύστημα αλλά και στο οικονομικό.

 Σε μια τάση αυτοκριτικής, που υπάρχει στο βιβλίο, πέρα από το γεγονός που σαν νεοδημοκράτης « ευλογεί τα γένια του » , αναφέρει πως « καταστήσαμε τη βουλευτική ιδιότητα παρεξηγήσιμη, την ενασχόληση με τα κοινά ως τρόπο και μέσο εύκολου πλουτισμού και επιτρέψαμε στο life style  να εκμαυλίσει τη Δημοκρατία.

 Χρειάζεται , λοιπόν, να αλλάξουμε νοοτροπία, να αλλάξουμε κουλτούρα, να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία από τους νεόκοπους εχθρούς της, αλλάζοντας ορισμένες διατάξεις του αρχικού Συντάγματος, οι οποίες έχουν εμφανίσει σημεία θεσμικής και πολιτικής κόπωσης.  Μονάχα με αυτοκριτική διάθεση και ρήξη με το παρελθόν θα κλείσουμε τον ιστορικό κύκλο της Γ΄ Ελληνικής  Δημοκρατίας και θα ανοίξουμε εκείνον της Δ΄».

 Αναφερόμενος στο γεγονός πως, στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν καταφέρει να χρησιμοποιούν τους θεσμούς κατά το δοκούν, ανάλογα με τις εκάστοτε πολιτικές-μικροκομματικές σκοπιμότητες και αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους, δεν πρέπει να εξαιρεί εδώ και την παράταξη του, η οποία με πρωθυπουργό τον κ. Αντώνη Σαμαρά έκλεισε στη φυλακή τον αρχηγό και τους βουλευτές της τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας μας, της Χρυσής Αυγής, και κατακεραύνωσε το σύνταγμα.

ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ
 Θεωρεί σαν πρώτο πυλώνα, που καθιστά αναγκαία τη συνταγματική αναθεώρηση, την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος με τα εξής:
1. Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200.
2. Εκλογή όλων των βουλευτών από μικρές εκλογικές περιφέρειες.
3.Κατάργηση της λίστας Επικρατείας και αντικατάσταση βουλευτών Επικρατείας από ομογενείς βουλευτές.
4.Ανεξαρτησία της ψήφου του βουλευτή.
5.Σταθερή τετραετής κοινοβουλευτική θητεία.
6.Όριο θητείας για όλους τους αιρετούς.
7.Αναθεώρηση του άρθρου 16 Συντάγματος για την παιδεία.
8.Υπερκομματικοί μόνιμοι υφυπουργοί σε καίρια υπουργεία.
9.Καθιέρωση επιστολικής ψήφου για τους απόδημους Έλληνες
10. Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
11. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος.
12. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι στα 20.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ
Θεσμική Θωράκιση του Πολιτεύματος με τα εξήςː
1.Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
2. Κατάργηση του νόμου ΄΄περί ευθύνης των υπουργών΄΄.
3.Σαφής διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας-Ασυμβίβαστο της ταυτόχρονης ιδιότητας του υπουργού και του βουλευτή.
4. 25μελής Εξωκοινοβουλευτική Κυβέρνηση.
5. Εξεταστικές επιτροπές στελεχωμένες από δικαστές.
6. Ουσιαστικός έλεγχος του ΄΄πόθεν έσχες΄΄.
7.Ετήσιος έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων-Μείωση του ορίου των εκλογικών δαπανών.
Μέσα στο βιβλίο υπάρχει ιστορική αναδρομή, από την ψήφιση του Πρώτου Ελληνικού Συντάγματος, εθνικής εμβέλειας, του 1822 με την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου μέχρι και σήμερα.
Το βιβλίο δωρίζεται και δεν πωλείται.



Οι παρουσίες

Εντύπωση έκαναν οι παρουσίες των πολιτικών καθώς παρόντες ήταν ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, οι πρώην Βουλευτές Διονύσης Σταμενίτης, Δάνης Τζαμτζής, Πόπη Φουντουκίδου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος, οι πρώην Δήμαρχοι Γιαννιτσών και Αριδαίας Στέλιος Βαμβίνης και Τάκης Μπίνος καθώς και πολλοί άλλοι

Οι απουσίες

Εντύπωση όμως προκάλεσαν οι απουσίες από την εκδήλωση. Δεν έδωσαν το παρόν σύσσωμοι οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του Απόστολου Τζιτζικώστα Λάκης Βασιλειάδης, Μαρία Ζωγράφου, Μαρία Καράμπελα και Πέτρος Ζέρζης. Άλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό ότι πίσω από τις πρωτοβουλίες του Θεόδωρου Καράογλου να παρουσιάσει το βιβλίο του κρύβονται οι φιλοδοξίες του να κατέλθει υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει ένα ιδιότυπο εμπάργκο που δεν επιτρέπει στελέχη του κου Τζιτζικώστα να δίνουν το παρόν σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more