Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Αλλάζει μορφή ο αστικός ιστός της Έδεσσας;






Ο Διευθυντής Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου κ. Μεταξάς Δημήτριος παρουσίασε τις στρατηγικές προγράμματος  που αφορούν την Έδεσσα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου.
Η σύνταξη του σχεδίου είναι ομαδική δουλειά.

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

 Σχέδιο στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με τίτλο  « Έδεσσα αστική αναζωογόνηση » είναι η μελέτη που σχεδιάστηκε και πέρασε από συλλογικά όργανα με ομόφωνες αποφάσεις πριν  έρθει προς ψήφιση  στο δημοτικό συμβούλιο.
  Το όλο ζήτημα,  με την πρόταση, ξεκίνησε  από τη διαχειριστική επιτροπή της Κεντρικής Μακεδονίας  στις 31-08-2016. Ορίστηκε ημερομηνία υποβολής  τού σχεδίου στις 20-01-2017.
 Οι πόλεις που συμμετέχουν είναιː Έδεσσα, Πέλλα, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Κιλκίς, Σέρρες  και  Κατερίνη , θα επιλεγούν από αυτές  τρεις ή τέσσερις,  μόνο τα αστικά κέντρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι   21. 829.000 ευρώ.  Η χρηματοδότηση  είναι κατά 78% από το  ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και 22% από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Η διαδικασία επιλογής είναι ανταγωνιστική.
 Το πρόγραμμα προβλέπει για κάθε στρατηγική ένα μίγμα παρεμβάσεων, οι οποίες θα λειτουργούν συνδυαστικά, για να αντιμετωπίσουν τις βασικές προκλήσειςː  οικονομικές, περιβαλλοντικές, δημογραφικές και όσες σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
 Μπορούν να εισρεύσουν  κατά την εφαρμογή του προγράμματος και πόροι από τον ιδιωτικό τομέα.


 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΣΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΕΜΠΟΡΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ
                    ΕΝΙΑΙΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΤΗΣ  ΠΟΛΗΣ
1. Παρεμβάσεις- βελτιώσεις με στόχο την ενοποίηση του ιστορικού- περιηγητικού κέντρου με το εμπορικό  κέντρο. Γκρέμισμα περίφραξης του γηπέδου και εκείνων των στοιχείων που  παρουσιάζουν προβλήματα στατικής επάρκειας  ώστε  να ενοποιηθεί το  εμπορικό κέντρο  με το τμήμα των καταρρακτών του μύλου.
2. Αξιοποίηση  του χώρου του γηπέδου
3. Παρεμβάσεις με στόχο την αναζωογόνηση στο πάρκο της 25ης Μαρτίου.
4. Τουριστικές  υποδομές ,  κέντρο περιηγητικής υποδοχής- πληροφόρησης στην  νότια είσοδο της πόλης, στην περιοχή του Ξενία.
5. Βελτιώσεις λειτουργικές και αισθητικές. Τουριστική αναβάθμιση της περιοχής στο κανναβουργείο και τους καταρράκτες, κυρίως στην διευκόλυνση των προσβάσεων. Τη λειτουργία του κανναβουργείου ως μουσείο και εμπλουτισμού του προϊόντος  με τη δημιουργία τριών αιθουσών  συνεδριάσεων, δύο των 40 ατόμων και μία των 200, όπου θα προβάλλονται και  σχετικά βίντεο ιστορικής διαδρομής.  Δημιουργία  έκθεσης στην οικεία Τσάμη για να αναδειχτεί το Βαρόσι.  
6. Παρεμβάσεις στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Η παραχώρηση σημαντικής έκτασης και κάποιων κτιρίων από τον  Ο.Σ.Ε στο δήμο ώστε να αξιοποιηθούν. Θα γκρεμιστεί ο τοίχος δίπλα στο δρόμο και στη θέση του θα σχεδιαστεί και θα κτιστεί πεζόδρομος.
7. Κοινόχρηστα ποδήλατα σε 5 σημεία της πόλης. Μετά από μελέτη θα  σχεδιαστεί δίκτυο ποδηλατοδρόμων για τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.
8. Υποδομές ελεγχόμενης κυκλοφορίας και σύστημα στάθμευσης,  ώστε να λυθεί το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης , ακόμα, συγκεκριμένο σύστημα σήμανσης των σημαντικών χώρων  για διευκόλυνση των  πεζών.
9. Υποδομές πολιτικής προστασίας έναντι καταστροφών , στο τουριστικό δάσος αλλά και στα ποτάμια της πόλης.  Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ː αποκατάσταση δενδροστοιχιών, παρέμβαση στα μονοπάτια που συνδέουν τη πόλη με το λόγγο, προστασία της πόλης από τις πυρκαγιές, εφαρμογή συστήματος φιλτραρίσματος του νερού του ποταμού ώστε η ποιότητα να γίνει τέτοια που να μπορούν οι κάτοικοι της πόλης να  το χρησιμοποιούν  άφοβα, να μπαίνουν και μέσα.  Ανάδειξη του φυσικού πλούτου της πόλης και του φρυδιού, γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ανάδειξη της βιοποικιλότητας που είναι μεγάλη, εγκατάσταση άρδευσης στους χώρους πρασίνου που θα διευκολύνει το προσωπικό,  θα κάνει και οικονομία στο νερό.
10. Άυλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την οικονομία στην πόλη.  Θα αναφέρουμε μερικές από αυτέςː ανάδειξη του τοπικού προϊόντος κερασιού ώστε να αποκτήσει προστιθέμενη αξία, διασύνδεση αγροτικής παραγωγής με τουρισμό,  οργάνωση  θερμοκοιτίδων που θα προσφέρουν βοήθεια σε όσους θέλουν να φτιάξουν καινούργια επιχείρηση ή να αυξήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα,  εκπαίδευση με προγράμματα για επαγγελματικό τουρισμό,  προγράμματα στήριξης των υφιστάμενων επιχειρήσεων,  κάρτα πόλης που θα λειτουργεί σαν σύμφωνο ποιότητας μεταξύ του καταναλωτή και της επιχείρησης, κέντρο στήριξης επενδύσεων, κά 
 Υπάρχει θέμα με τη νεολαία που  εγκαταλείπει την πόλη και ο πληθυσμός γερνάει. Θα δημιουργηθεί κέντρο νεανικής επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης δεξιοτήτων ώστε να παραμείνει η νεολαία.
  Το κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης που θα δημιουργηθεί θα βοηθάει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών.                             Δράσεις  εθελοντισμού, τρίτη ηλικία,  στήριξη ευπαθών ομάδων. Δημιουργία    παρατηρητηρίου για να καταγράφονται όλα τα στοιχεία  σχετικά με τα κοινωνικά προβλήματα, κά.  Οι δράσεις θα συνδέονται μεταξύ τους και θα αλληλοσυμπληρώνονται.
11. Ενίσχυση των υποδομών ηλεκτρονικής δικτύωσης (wi-fi)  με στόχο την καλύτερη πρόσβαση.  Ψηφιακές εφαρμογές  που σχετίζονται  με το πολιτιστικό τουριστικό προϊόν, βίντεο   θα παίζουν στην οικεία  Τσάμη, κανναβουργείο, κά. Καινοτομία φορητή,  περίπου σαν τον πλανητάριο, που θα παρουσιάζει τα στοιχεία της πόλης σε τρισδιάστατη πραγματικότητα.
12. Μελέτη σε σχέση με την ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης, ώστε μέσα από τη διαδικασία της μελέτης να μάθουμε όλοι να λέμε τον ίδιο μύθο (παραμύθι) για την πόλη,  ενδεχομένως με κάποια στοιχεία από τη σκοπιά του καθενός
 ΟΙ  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣː
 * θα πρέπει να είναι συμβατές με τις υπερκείμενες νομοθεσίες και στρατηγικές της ευρωπαϊκής  ένωσης, της χώρας και της περιφέρειας.
 *Να σχετίζονται με το χώρο παρέμβασης, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά- ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές.
*Θα πρέπει να αφορούν  μια ορισμένη περιοχή, να αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία της περιοχής.
*Να τεκμηριώνονται με επαρκή στοιχεία ως προς την αναγκαιότητα παρέμβασης  και την προτεραιότητά τους .
*Θα πρέπει να καλύπτονται στο σύνολό τους οι προκλήσεις ώστε να  υπάρχουν  περισσότερες πιθανότητες  επιλογής της Έδεσσας.
*Θα πρέπει να υπάρχει λογική παρέμβασης με δεμένα στοιχεία μεταξύ τους και τα οφέλη να είναι πολλαπλασιαστικά.
*Θα πρέπει να αξιοποιούνται ώριμες μελέτες ή προηγούμενες δράσεις και να βασίζονται στις ενέργειες τόσο των δράσεων αλλά και μεταξύ του δήμου, φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.

ΤΟ  ΣΧΕΔΙΟ  ΔΡΑΣΗΣ  ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓ ΙΑ
Μετά από διαβουλεύσεις ανιχνεύθηκαν οι ανάγκες και  τα κρίσιμα ζητήματα της πόλης, έτσι λοιπόν έχουμεː
·         Διασύνδεση και λειτουργική αξιοποίηση των χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος 
·         Η ανάδειξη της δεύτερης ταυτότητας της πόλης  και ο πληθυσμός τού τουριστικού προϊόντος.
·         Η περιβαλλοντική αναβάθμιση τμημάτων της περιοχής παρέμβασης
·         Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προστασία από τις φυσικές καταστροφές.
·         Η ένταξη μεγαλύτερου αριθμού χρήσεων γης και εξυπηρετήσεων στην τουριστική βιομηχανία, γιατί αυτή τη στιγμή οι περιηγητές έρχονται βλέπουν τους καταρράκτες και φεύγουν.
·         Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην πόλη.
·         Η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
·         Η συγκράτηση  του νεανικού πληθυσμού στην πόλη, γιατί η πόλη παρουσιάζει πρόβλημα σ αυτό τον τομέα. 

Η στρατηγική  αυτή παρουσιάστηκε στην περιφέρεια σε μια πρώτη συνάντηση και απέσπασε θετικά σχόλια.

 ΟΙ  ΒΑΣΙΚΟΙ  ΑΞΟΝΕΣ  ΠΟΥ  ΣΤΗΡΙΞΑΝ  ΤΙΣ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
  1. Ανάδειξη, διατήρηση, δικτύωση των αξιόλογων στοιχείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.
  2. Η προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
  3. Η διασύνδεση στον τομέα της οικονομίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
  4. Η στήριξη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στην πόλη.
  5. Αφορά το ίδιο το σχέδιο με δράσεις, δημοσιοποιήσεις, αξιολόγηση του σχεδίου, ώστε να έχουμε ένα εργαλείο παρακολούθησης της κατάστασης κατά τη διάρκεια που τρέχει το πρόγραμμα για να μπορούμε να κάνουμε αλλαγές.
 Το πρόγραμμα όπως παρουσιάστηκε ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύσσωμη  η  αντιπολίτευση ζήτησε πρώτα να μεταφερθεί το γήπεδο από το κέντρο της πόλης με δάνειο από το παρακαταθηκών και δανείων (πρόταση  κ. Σόντρα)  και μετά  να πραγματοποιηθούν όλα  τα προαναφερόμενα του σχεδιασμού, πράγμα το οποίο δέχτηκε   η παράταξη του κ. Γιάννου και το πρόγραμμα Ψηφίστηκε Ομόφωνα .

ΓΙΑΝΝΟΥː « Ήρθαμε το 2011 και από τότε παρόλο που περνάει κρίση η Ελλάδα τα ψιλοβολέψαμε. Έχουμε αγάπη για την πόλη. Το γήπεδο ανήκει χωροταξικά στο Πασσά Τσαήρ. Έχουμε κληθεί να δώσουμε στην πόλη μια άλλη προοπτική, για μας και τα παιδιά μας. Όλα βαδίζουν με βάση την οικονομική κατάσταση και τα καλύτερα για την Έδεσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more