Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΕΔΕΣΣΑ΄Ι΄ΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2017





ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

  Τρελό  καρναβάλι  2017  στην πανέμορφη Έδεσσα. Παρέλασαν 3000 καρναβαλιστές οργανωμένοι σε διάφορα σχήματα, το κάθε σχήμα με ξεχωριστές στολές και  με  το ανάλογο μήνυμα προς την κοινωνία.  Ήταν τρελό επειδή, στους ρυθμούς της μουσικής που καθόριζε τα βήματα των καρναβαλιστών, χόρεψε και όλη η Έδεσσα, αφού οι κάτοικοί της, οι περισσότεροι ντυμένοι από λίγο έως πολύ, βρίσκονταν στους δρόμους για να παρακολουθήσουν, να διασκεδάσουν, αλλά και να συμμετάσχουν στο ξέφρενο γλέντι, άλλωστε έτσι  θέλει η παράδοση. Παρακολούθησε την εκδήλωση και ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος  Γιάννου μαζί με μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

  Στο φετινό καρναβάλι συμμετείχαν συνολικά 19 διαφορετικά σχήματα.  Η φιλαρμονική του δήμου άνοιξε τη βραδιά  με μια  ιδιαίτερη, χαλαρή και κεφάτη  παρουσία,  ανάλογη της περίστασης .  Ακολούθησαν  οι τυμπανιστές του νερού ΄΄ΚΑΡΑΝΟΣ΄΄  παρέα με τις κεφάτες  και  όμορφες  μαζορέτες που εντυπωσίασαν  με τις  χορευτικές τους ικανότητες,  ιδιαίτερα, οι  παιδικές χαριτωμένες παρουσίες της  ομάδας.  Η συνέχεια με το Εδεσσαϊκό θέατρο   και την παράσταση  ΄΄ο  βαπτιστικός΄΄, σε μια πολύ πετυχημένη συμμετοχή  αφού   το θέατρο και το καρναβάλι  είναι συνοδοιπόροι στο ταξίδι του πολιτισμού ακόμα από τη γέννησή τους στην Αρχαία Ελλάδα.  Συμμετείχε και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας   με διάφορες στολές,  τα παιδιά παρέλασαν διασκεδάζοντας.  Εντυπωσιακό και το άρμα με τις αφίσες του Ανδρέα Παπανδρέου όπου πάνω σ αυτό ο Ανδρέας και η Δήμητρα Λιάνη με συνεργάτες μοίραζαν τα παλιά πεντοχίλιαρα, είναι αυτό που λέμε λεφτά υπήρχαν αλλά τώρα δεν υπάρχουν μοιράστηκαν στο βωμό της επανεκλογής.  Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει ο αρχαιότερος σύλλογος της Έδεσσας, ΄΄ Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος  Μέγας Αλέξανδρος΄΄ που με τη στολή  via Veneto  μας  μετέφερε για λίγο   στο κλίμα του βενετσιάνικου καρναβαλιού.  Ακολούθησαν  ομάδες  με θεματολογία από παιδικές σειρέςː  Ο Γούντι ο Τρυποκάρυδος,   Η Ολίβ και ο Ποπάυ,   Ο Κάπτεν Αμέρικα και η παρέα του,  Οι Τζαμαϊκανοί.  Συμμετείχε  και  η   Αλμωπία - αφού στην Αριδαία δεν πραγματοποιήθηκε  παρέλαση  αρμάτων -  με το άρμα ΄΄Τα  101  σκυλιά της Αλμωπίας΄΄  που πραγματικά θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω από τα πιο πετυχημένα . Η συνέχεια με τους   Μπυροσβέστες,  το Τζόκερ και τη Χάρλευ,  τη παρέα Viva  Mexico,   τους  Ρακοσυλλέκτες   και  Μαύρους  Κύκνους  με την ομάδα των Εδεσσαίων φοιτητών  ΄΄ Δε θα πάρω ποτέ πτυχίο΄΄.
  Η  εντυπωσιακή παρουσία των αρμάτων έκλεισε με τους  τυμπανιστές του νερού ΄΄Κάρανος΄΄ από την Έδεσσα  παρέα με τους επίσης  τυμπανιστέςː Φασαριόζο,  Καρακατού  και  Παρανουέ από τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και το Βόλο. Στη διάρκεια της παρέλασης αρκετές φορές  με τα βεγγαλικά  φωτίστηκε η ατμόσφαιρα  μαζί  και η ψυχή των παρευρισκομένων. 

  Το σημερινό καρναβάλι  έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα   και  τις Διονυσιακές  Λατρείες, αυτό όμως κάπου έχει ξεχαστεί και βλέπουμε  περισσότερο  να παίζουν λάτιν μουσικές στην παρουσίασή του με αποτέλεσμα να παραπλανάται ο περισσότερος   κόσμος και να πιστεύει πως  είναι ξενόφερτο. Και εγώ ρωτάω, μήπως πρέπει να  βελτιωθούμε στα θέματα των αρμάτων  και τη μουσική κατά τη διάρκεια της παρέλασης για να φαίνεται και η Ελληνικότητά του;    


       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more