Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Α. Ρυσάφης: μια τρύπα στο νερό το έργο του Κλεισοχώριου

Αποτέλεσμα εικόνας για αντωνης ρυσαφης εδεσσα
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Έδεσσας Αντώνης Ρυσάφης πήρε θέση για πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας Νέοι Ορίζοντες αναφορικά με το έργο κυκλοφορίας στο χωριό Κλεισοχώρι. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι ένα  έργο που κόστισε μερικά εκατομμύρια ευρω και προκαλεί τις αντιδράσεις των κατοίκων του Κλεισοχωρίου. Πρόκειται για το έργο των πεζοδρομήσεων του συνοικισμού του Δήμου Έδεσσας που χρηματοδοτήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά φαίνεται ότι το αποτέλεσμα είναι …μια τρύπα στο νερό.
Ο λόγος ;  Κατ αρχήν όλοι οι δρόμοι μέσα στο χωριό έγιναν  μονόδρομοι με αποτέλεσμα ένας αγρότης με το αγροτικό του ή το τρακτέρ του εάν θέλει να πάει στο σπίτι του ερχόμενος από τα χωράφια του και εάν θέλει να είναι νομοταγής και να μη παραβεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα πρέπει να κάνει γύρους, ίσως και να διασχίσει ολόκληρο το χωριό για να πάει στον προορισμό του, που μπορεί να είναι μόλις λίγα μέτρα κοντά του, πράγμα που δεν συνέβαινε παλαιότερα. Ποιος το κάνει όμως αυτό; 
Ίσως κανένας. Όλοι διαπιστώνουν ότι το σύστημα της μονοδρόμησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γνωρίζουν επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τους ελέγξει κάποιο όργανο της τροχαίας για παράβαση των ρυθμιστικών πινακίδων κυκλοφορίας και έτσι συνεχίζουν να διέρχονται από τους δρόμους όπως και παλιά, δηλαδή όπως ταιριάζει στον καθένα και όπως εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Επειδή, όμως, όλοι οι δρόμοι έχουν τώρα στενέψει και ίσα-ίσα που χωράει ένα όχημα τη φορά να περνά , όταν κάποιος συναντηθεί με άλλον ερχόμενο από την  αντίθετη κατεύθυνση τότε ο ένας από τους δυο θα πρέπει να ανέβει στο πεζοδρόμιο αναγκαστικά.
Τα πεζοδρόμια σε πολλές περιπτώσεις έχουν το πλάτος του δρόμου, σε ένα χωριό όπου οι πεζοί που κυκλοφορούν είναι ελάχιστοι . Αντί να απλουστεύεται η ζωή των πολιτών με τέτοια έργα, αντίθετα χειροτερεύει. Το θέμα αυτό ήλθε κατ επανάληψη στο δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας από ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων αλλά και δημοτών που έχουν διαπιστώσει τις δυσκολίες στη κυκλοφορία με αυτοκίνητα, αλλά μέχρι στιγμής ούτε επίσημη απάντηση δόθηκε αλλά ούτε και λύση.
Το μόνο που έγινε γνωστό εκ μέρους της αρμοδίας τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Έδεσσας είναι ότι οι ρυθμιστικές πινακίδες κυκλοφορίας ισχύουν στο σύνολο τους και οι πολίτες που κυκλοφορούν με αυτοκίνητα μέσα στο χωριό οφείλουν να υπακούουν. Βέβαια, εάν κάποια στιγμή συμβεί το ατύχημα , δηλαδή σε στροφή με μονοδρόμηση να έρθει με ταχύτητα άλλο αυτοκίνητο παράνομα, τότε ας πάνε στα δικαστήρια να αποδείξουν οι δυο οδηγοί οτι ... δεν είναι ελέφαντες. Άλλωστε όπως είπε ο ίδιος ακριβώς τα στοιχεία εκείνου του ρεπορτάζ τα έχει αναδείξει πολλές φορές μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας αλλά και ως συνδυασμός καταψήφισε το έργο όπως προβλέπεται. Εμείς σεβόμενοι την κάθε άποψη που ακούγεται οφείλουμε να την δημοσιεύουμε ώστε στο τέλος ο τελικός κριτής που είναι ο πολίτης να την επιδοκιμάσει ή να την αποδοκιμάσει και στο τέλος να βγάλει τα συμπεράσματα του... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more